Volg ons online

Eten & Drinken

7 feiten en fabels over vitamines

Voedingsdeskundige Suzan Tuinier zet 7 feiten en fabels over vitamines op een rijtje en legt uit waar we op moeten letten.

Gedeeld

op

Feiten en fabels over vitamines omslagfoto

Voeding is tegenwoordig, gelukkig, een populair onderwerp. Mensen zijn bewuster bezig met hun voeding, wat resulteert in tal van nieuwe trends. Of het nu superfoods zijn, of het fermenteren van voedsel, er is een hele lijst waar je inmiddels uit kunt putten. Maar hoe zit het met de vitamines bij deze trends? Speciaal voor de bezoekers van NED7 heb ik, in mijn eerste blog, 7 feiten en fabels over vitamines op een rijtje gezet.

1. Meer vitamines in superfoods

Overal zijn superfoods te vinden tegenwoordig. En over superfoods wordt gezegd dat ze ook SUPER gezond zijn omdat er meer voedingsstoffen in zouden zitten dan gewone voeding. Dat er veel voedingsstoffen in veel superfoods zitten dat is zeker. Zo zit er in 100 gram chiazaad grote hoeveelheden vitamine B3; ongeveer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Maar lijnzaad, wat redelijk vergelijkbaar is met chiazaad, bevat bijvoorbeeld weer veel meer vitamine B1. In 30 ml tarwegras zit niet net zoveel vitamine C als in 200 gram broccoli. En de hoeveelheid vitamine C van acaibessen is helemaal niet hoger dan de bekende en goedkopere blauwe bes.

Feit of fabel?

Het is dus absoluut een fabel dat superfoods meer vitamines en voedingsstoffen zouden bevatten dan de “gewone” alternatieven, die vaak een stuk goedkoper zijn.

2. Zuurkool bevat meer vitamine C

Fermenteren is heel populair tegenwoordig. Bij het fermenteren van voeding zorgen bacteriën, schimmels of gisten ervoor dat bepaalde stoffen in een voedingsmiddel worden omgezet. Hierdoor verandert de smaak, de geur en vaak ook het uiterlijk. Zuurkool is voor ons één van de bekendste voorbeelden van een gefermenteerd product, in dit geval witte kool. Maar bevat zuurkool nu echt meer vitamine C dan de gewone witte kool?

Feit of fabel?

Het is een fabel dat zuurkool meer vitaminen zou bevatten dan witte kool. Zuurkool bevat net zoveel vitaminen, wat je dus niet moet weerhouden om gewoon af en toe heerlijk zuurkool te eten!

3. Veel mensen hebben een vitamine D tekort

Vitamine D is een van de weinige vitaminen die in heel kleine hoeveelheden voorkomt in onze voeding. Ons lichaam maakt uit zichzelf vitamine D aan, maar heeft hier hulp van de zon voor nodig. En daar zit vaak het probleem.

Feit of fabel?

Het is dus absoluut een feit dat heel veel mensen wat extra vitamine D kunnen gebruiken. Velen van ons komen niet voldoende buiten in de zon (als er überhaupt zon is in ons landje!) en bedekken in veel gevallen ook nog hun huid. Verder hebben mensen met een donkere of getinte huid extra vitamine D nodig, net als vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Ook zwangere vrouwen en kinderen tot 4 jaar kunnen extra vitamine D gebruiken.

4. Sommige vitamines zijn geen vitamines

Vitamines zijn ontdekt rond 1906. De naam vitamine werd bedacht nadat werd ontdekt dat voeding bepaalde stoffen kan bevatten die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Het is een combinatie van het Latijnse vita, ofwel leven en amine, wat een stikstof-bevattende verbinding is. Pas later ontdekte men dat niet alle vitamines stikstof bevatten, maar ja, toen was het woord vitamine al algemeen geaccepteerd.

Feit of fabel?

Het is dus een feit dat niet alle vitamines ook daadwerkelijk vitamines zijn volgens de betekenis van het woord in Latijn. Wel nog net zo gezond als voorheen overigens.

5. Zit in een appel echt veel vitamines?

Algemeen bekend is dat er in fruit veel vitamines zitten. Maar bevat een appel echt zoveel vitamines als altijd wordt aangenomen door iedereen? Het Engelse gezegde zegt toch ook: “an apple a day, keeps the doctor away!”

Feit of fabel?

Het antwoord zal velen misschien verbazen. Helaas, hoe lekker en gezond een appel ook is (en blijf ze dus vooral ook eten!), er is fruit waar veel meer vitamines in zitten. Neem bijvoorbeeld een kiwi. Hier zit tot wel 10x meer vitamine C in dan in een appel. En in aardbeien zit zelfs 20x meer vitamine B11 (foliumzuur).

6. Natuurlijke vitamines beter dan synthetische

Zoveel mogelijk natuurlijke vitaminen binnen krijgen via gezonde en verse voeding is absoluut belangrijk. Maar wat is er waar van alle verhalen dat synthetische vitaminen niet goed voor je zouden zijn? Uit onderzoek is gebleken dat synthetische vitamine D, B5, B6, B11 en B12 beter door het lichaam worden opgenomen dan de natuurlijke varianten. Alleen vitamine E wordt beter opgenomen in natuurlijke vorm.

Feit of fabel?

Het is dus een fabel dat natuurlijke vitaminen beter zouden zijn dan synthetische. En voor ouderen is het vaak belangrijk van sommige vitaminen net wat meer binnen te krijgen, zoals vitamine D.

7. Haaruitval door tekort

Een gezonde hoofdhuid en gezonde haren zijn belangrijk en vaak een goede indicator of je voldoende gezonde voedingstoffen binnenkrijgt. Een tekort aan vitamines en mineralen kan dus leiden tot haaruitval, alhoewel niet alle haaruitval komt door voeding. Ook genen kunnen hier mee te maken hebben. Voor gezonde hoofdhuid en haren is vitamine B8 (Biotine), vitamine B5 (Pantotheenzuur) en ijzer essentieel.

Feit of fabel?

Het is dus zeker geen fabel maar een feit dat haaruitval te maken kan hebben met een tekort aan vitamines en mineralen.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en geeft advies over gezond eten en koken.

Advertentie

Eten & Drinken

3 recepten voor een verhoogde weerstand

Een verhoogde weerstand, niet onbelangrijk tijdens deze koude en natte dagen. Deze 3 recepten kunnen daarbij helpen. En ze zijn makkelijk te maken!

Gedeeld

op

door

Verhoogde weerstand met vers juice

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Byzoo Zebra, de ideale slowjuicer voor groente en fruit

Een verhoogde weerstand is op dit moment van het jaar geen overbodige luxe. Het ene moment is het koud, terwijl het een paar uur later weer wat zachter is. Dan regent het weer, of is er even later misschien zelfs sneeuw! Tijd voor wat extra vitamines. Daar hebben we 3 heerlijke verse recepten voor die in een handomdraai zijn gemaakt.

Rode bieten, wortelen, ananas. De ingrediënten zijn volop te krijgen en ze zijn heerlijk in vers sap te verwerken. Vers ‘levend’ sap om wel te verstaan. Want het zijn juist de levende enzymen die goed zijn voor een verhoogde weerstand. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste sap maakt?

Levend sap

Slowjuicers zijn tegenwoordig helemaal in. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn tal van manieren om sap te onttrekken aan ingrediënten. Maar met een slowjuicer is de kwaliteit van het sap het beste. Dit komt door de snelheid waarmee het sap en het pulp van elkaar worden gescheiden. Omdat dit proces in een slowjuicer langzamer verloopt oxideert het sap niet direct, zoals bij de centrifuge methode. Zo blijft de smaak behouden en bevat het sap meer vitaminen, mineralen én enzymen.

Verhoogde weerstand

Er wordt veel discussie gevoerd over of sappen wel goed voor je zijn. Je zou onvoldoende vezels binnenkrijgen die je met het eten van groente en fruit wel binnenkrijgt. Toch zijn er heel veel voedingsstoffen die je bij het gewoon eten van groenten en fruit juist niet opneemt. Dit komt omdat we bepaalde groenten en fruitsoorten niet volledig kunnen afbreken om alle voedingsstoffen eruit te halen. Daar is verhitting voor nodig. Nadeel is echter dat door verhitting vitamineverlies optreedt. Een slowjuicer breekt vezels open waardoor vitamines en mineralen vrijkomen die anders verloren zouden gaan. Het is dus niet of-of maar en-en. Ja, we moeten veel groente en fruit blijven eten. Ja, we mogen ze ook gewoon blijven koken. En ja, het is ook hartstikke gezond om met een slowjuicer heerlijk sap te maken.

Slowjuicer test

We hebben voor de volgende 3 overheerlijke saprecepten een Byzoo Zebra slowjuicer gebruikt. We hebben deze op de redactie gekregen om uit te proberen. En het resultaat was fantastisch! De juicer heeft een grotere opening waar groente en fruit door kunnen worden toegevoegd. Een appel hoef je dus niet meer te snijden, wat bij de meeste andere apparaten wel moet. Verder heeft de machine een super stille motor en een extra laag aantal toeren per minuut. Je kunt het dus met recht een slowjuicer noemen die letterlijk alle soorten groenten en fruit aankan. En iets wat we niet wisten, maar je kunt zelfs noten juicen! Wel even pellen natuurlijk.

Donkerrood sap

Voor ongeveer een halve liter sap

Ingrediënten

 • 1 limoen
 • 3 tomaten
 • 2 komkommers
 • 1 biet

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, tomaten, komkommers en biet in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Radijs-wortelcocktail

Voor één portie

Ingrediënten

 • 4 wortels
 • 2 appels
 • 4 middelgrote radijzen
 • 1/2 limoen
 • 1 handjevol peterselie

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, appel en radijzen in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Vuurrode Oppepper

Voor één portie

Ingrediënten

 • 1/4 ananas
 • 1 appel
 • 1 schijf citroen (0,5 cm)
 • 1 plak courgette (1,5 cm)
 • 1 stuk rode paprika (2,5 cm)
 • 1 stuk rauwe biet (2,5 cm)
 • 2 ijsblokjes

Bereiding

Pers alle ingrediënten en giet het sap over de ijsblokjes.

Meer weten?

Wil je ook een Byzoo Zebra slowjuicer uitproberen? Wij zijn in ieder geval al verkocht en willen niets anders meer. In de Byzoo shop kun je de slowjuicer kopen. Nu zelfs met maar liefst € 100,- korting! Dus wees er snel bij.

Lees verder

Eten & Drinken

Een kroket met extra vitamines

Een kroket met extra vitamines, zou het echt kunnen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier neemt misleidende voedingstermen onder de loep. Is het echt zo erg als we denken?

Gedeeld

op

Extra vitamines kroket

Kerst is voorbij en we richten onze blik op het nieuwe jaar. En met tal van goede voornemens op zak gaan we het komend jaar natuurlijk veel beter doen. We gaan afvallen, extra vitamines nemen tegen de weerstand én we gaan alleen maar gezonde dingen in huis halen als we boodschappen doen. Maar wat als onze boodschappen vol zitten met verborgen suikers en misleidende termen zoals extra vezels? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier geeft haar mening over dit fenomeen.

Word ik misleid?

Ik ben in de supermarkt, heb weinig tijd en een jengelend kind aan mijn hand. Opeens bedenk ik me dat de ontbijtgranen op zijn. ‘Nu met extra vitamine D’, staat er op het pak. Ik werp een kritische blik op het etiket. Naast vitamine D is een heel scala aan vitamines in dit product gestopt, maar het bevat ook veel suiker en vet en weinig vezels. Ben ik misleid?

Op de goede weg

Foodwatch vindt van wel en voert actie: aan ongezonde producten worden vaak vitamines toegevoegd om een vitamineclaim op de verpakking te kunnen zetten. Nou vind ik dat de voedingsmiddelenindustrie op de goede weg is en steeds vaker gezondere producten op de markt brengt. Maar in dit geval ben ik het helemaal eens met Foodwatch. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Daar mag in reclame geen misbruik van worden gemaakt.

Kroket met extra vitamines

Want het is nu al ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken als het om gezonde voeding gaat. Laten we dan niet nóg moeilijker maken door ongezonde producten te ‘vermommen’. Als je een kroket insmeert met vitamines blijft het een kroket. Bovendien hebben de echt gezonde pure basisvoedingsmiddelen, vol vitamines, vaak geen etiket en kunnen ze dus ook niet pronken met een vitamineclaim.

Sterke botten

Even terug naar de vitamine D, die zorgt voor sterke botten en spieren. Ga je voldoende naar buiten, dan maak je al tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt aan. Eet je goed, met in ieder geval één keer per week vette vis op het menu, dan ben je al een heel eind. Toch hebben veel mensen daarnaast nog extra vitamine D nodig. Dat kan met allerlei verrijkte producten. Maar ik ben veel meer voor gewoon gezond en puur eten, en een supplement als je iets tekortkomt. Je weet dan tenminste precies hoeveel je binnenkrijgt.

Meer weten?

Meer weten over gezonde voeding en de keuzes die je moet maken om bijvoorbeeld af te vallen? Bezoek dan eens het Vitamine Informatie Bureau en doe de 50-plus Vitaminetest.

Lees verder

Eten & Drinken

Blij worden, 12 makkelijke tips voor extra aandacht

Dit kun je doen om bewoners in een verpleeghuis deze maand extra aandacht te geven, want blij worden is het mooiste dat er is.

Gedeeld

op

Blij worden 12 tips

Blij worden van kleine dingen. Veel bewoners in verpleeghuizen kunnen deze decembermaand best wel wat extra aandacht gebruiken. De website Voeding in de Zorg heeft daar 12 handige tips voor die direct zijn toe te passen. En die ook direct zichtbaar resultaat opleveren!

Natuurlijk probeer je het de bewoners iedere dag naar de zin te maken. Maar hoe kun je iets extra’s doen zodat ouderen in een verpleeghuis blij worden en die lach op hun gezicht krijgen? Met deze 12 tips wordt het een fluitje van een cent. En daar is maar weinig voor nodig.

1. Geef een complimentje!

Het is leuk om complimentjes te krijgen, maar een complimentje geven is ook heel leuk. Waar het precies over gaat maakt eigenlijk niet uit. Iedereen wordt toch blij van een compliment? “Wat heeft u een mooie trui aan vandaag”, “Bent u naar de kapper geweest? Wat zit uw haar mooi”, “Die kleur staat u heel goed” en ga zo maar door. Een compliment is zo gemaakt. En de reactie is goud waard. Gegarandeerd.

2. Een bloemetje

Een mooi boeket bloemen op tafel is een eenvoudige manier om mensen direct op te fleuren. Dat effect krijg je zelfs al bij nep bloemen. Maar de ‘real deal’ is altijd beter. Blij worden mensen al van de geur van echte bloemen. Ongemerkt is dit van invloed op mensen. Dat blijkt vaak ook uit het zien van natuur. Zelfs als het om een afbeelding van natuur gaat.

3. Spelletjes spelen

De decembermaand is dé maand van de spelletjes. Weet je nog toen je als klein kind eindeloos spelletjes kon spelen terwijl het buiten verschrikkelijk weer was? Organiseer daarom een spelletjesmiddag. En ja, als je weinig tijd hebt om zelf mee te spelen kijk dan eens of je kleinkinderen kunt laten langskomen. Of misschien kun je afspraken maken met de naschoolse opvang in de buurt. Jong en oud werkt altijd heel goed. Daar worden veel ouderen ook actiever van.

4. Taart bakken

Blij worden van een vers gemaakte taart, het is een “zonde” die deze maand geen zonde is. Het mag. Een taart, een cake, appelflappen en straks natuurlijk oliebollen. Van de bakgeur alleen al wordt iedereen blij. En voor die mensen die willen meehelpen, het kan.

5. Verhalen vertellen

Herinneringen ophalen is iets waar ouderen op positieve manier gestimuleerd door worden. Vraag familie daarom eens een fotoboek mee te brengen. We durven te wedden dat veel mensen blij worden van het zien van foto’s van vroeger. En met een beetje gelukt komen hierdoor de mooiste verhalen naar boven.

6. Een frisse neus halen

Tja, de komende dagen is het misschien té koud en té guur, maar een frisse neus halen is heerlijk. De buitenlucht stimuleert iedereen, zelfs als iemand niet een natuurmens is. Al is het maar heel kort.

7. Goede boeken

Voorlezen is rustgevend. Een goed boek is zo gehaald in de bibliotheek. Maar er zijn tegenwoordig ook tal van goede luisterboeken. Veel verpleeghuizen maken tegenwoordig ook afspraken met een lokale school waarbij kinderen komen voorlezen.

8. Lekker eten

Lekker eten mag deze maand niet ontbreken. Blij worden mensen altijd van lekker eten. Vooral als het recepten zijn van vroeger. Hete bliksem is natuurlijk een bekende. En stoofpeertjes mag ook niet ontbreken. Maar ken je Arretjescake? Er zijn vast bewoners die dit wel nog kennen. Mooi onderwerp om meer van hun over te horen.

9. Dieren

Steeds vaker zijn er verpleeghuizen die de voordelen inzien van huisdieren. Blij worden mensen van een hond, een kat én zelfs een zogenaamde knuffelkip. Laat iemand langskomen met een huisdier. Mensen genieten zichtbaar van de aanwezigheid van een beest.

10. Kaartjes en andere post

Post is een absolute blijk van waardering. Een kaartje, een brief. Het laat zien dat er aan je wordt gedacht. Nodig daarom mensen uit om eens een kaartje te sturen. Het is een kleine moeite met enorme impact.

11. Spontane knuffel

Een simpele aanraking of knuffel doet wonderen. Mensen zie je direct blij worden als ze merken dat je aandacht voor ze hebt. Een knuffel zegt vaak meer dan 1.000 woorden. En het duurt misschien maar enkele seconden.

12. Lekker toetje

Een lekker toetje is niet te versmaden! Vla, slagroom, fruit. Het hoeft niet veel tijd te kosten om een dessert samen te stellen. Als je wat inspiratie zoekt dan hebben we hier enkele makkelijke recepten die je in een handomdraai kunt maken.

Blij worden van meer?

Wil je meer weten over gezonde voeding in de zorg? Bezoek dan eens de website of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis updates.

Lees verder

Meest gelezen