menu

5 feiten en fabels over vitamine D

Naarmate we ouder worden hebben we meer vitamine D nodig. Maar waarom eigenlijk? Het blog VoedingindeZorg.nl heeft 5 feiten en fabels over vitamine D voor ons op een rijtje gezet, want er wordt de laatste tijd nogal wat geschreven.

Feit is in ieder geval dat we vitamine D aanmaken zodra we naar buiten gaan en het zonnetje op ons gezicht krijgen. Want inderdaad, zonlicht is heel belangrijk voor de aanmaak van deze vitamine. Bijkomend voordeel is natuurlijk ook dat je meer beweging krijgt als je naar buiten gaat, dus slaan we direct twee vliegen in één klap.

Feiten en fabels op een rijtje

Maar wat wordt er zoal geschreven? En belangrijker wat klopt wel en wat klopt niet van deze beweringen?

[irp]

1. Een kwartier buiten

Is iedere dag een kwartier tot een half uur buiten zijn voldoende om genoeg vitamine D aan te maken? Dit is zowel een feit als een fabel. We leggen het even uit. We hebben minimaal een kwartier tot een half uur buiten nodig om vitamine D aan te maken. Dat is dus een feit. Maar, mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben ongeveer 20 microgram extra vitamine D per dag nodig. Dus ouderen hebben meer zonlicht nodig dan jongeren en mensen van middelbare leeftijd.

2. Calcium en vitamine D werken samen

Dit is een absoluut feit. Calcium wordt door vitamine D beter in het lichaam opgenomen. Belangrijk dus, want calcium draagt bij aan het behoud van gezonde botten. Calcium zit in meerdere ingrediënten zoals zuivel, brood, groenten, peulvruchten én aardappelen. Wist je bijvoorbeeld dat zuivel zorgt voor zo’n 61% calciuminname bij ouderen? Dat is een flinke hoeveelheid.

3. Vitamine D maak je niet aan in de schaduw

Gelukkig is dit een fabeltje. Je maakt weliswaar minder vitamine D aan dan in de volle zon, maar je maakt toch nog steeds vitamine D aan. Zelfs als het bewolkt is maakt je lichaam nog steeds deze vitamine aan. Geen excuus dus om niet naar buiten te gaan!

[irp]

4. Vitamine D voorraad in de zomer

Dat klopt! In de zomer maakt je lichaam meer vitamine D aan dan we dagelijks nodig hebben. Er is per slot van rekening meer zon (als het goed is!). Je lichaam weet hier wel raad mee en is zo slim om de overtollige vitamine D op te slaan als ‘wintervoorraad’.

5. Te veel vitamine D tekorten

Helaas is dit een feit in ons land. Ruim 25% van de zelfstandig wonende ouderen in Nederland hebben een vitamine D tekort. Bij ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen is dit tekort zelfs 60 tot maar liefst 80%!

NED7 leestip

Makkelijk gezond eten

Reageren

Auteur

Voeding in de Zorg

Voeding in de Zorg

Het platform Voeding in de Zorg staat vol met goede ideeën en oplossingen over voeding voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Eten en drinken moeten namelijk kleine genietmomenten zijn voor bewoners. En Voeding in de Zorg helpt je hierbij. Want goede voeding helpt ouderen gezonder en vooral prettiger oud worden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten