menu

10 weetjes over voedselallergie

Voedselallergie, het lijkt steeds vaker voor te komen bij mensen. En wat is het verschil met voedsel intolerantie? Of hoe ga je ermee om? En waar moet je op letten? Het blog Voedingindezorg.nl heeft 10 weetjes over voedselallergie voor je verzameld. Handig om te weten!

1. Histamine

Bij een allergische reactie komt het afweersysteem in actie. Het lichaam maakt daarbij de stof ‘histamine’ aan die zorgt voor allerlei vervelende klachten, zoals jeuk, benauwdheid of huiduitslag.

2. voedselallergie of intolerantie?

Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken, maar krijg je klachten omdat bijvoorbeeld de vertering of opname niet goed gaat. Een voorbeeld hiervan is een intolerantie voor vruchtensuiker (fructose) of gluten.

3. Aangeboren of niet?

Een voedselallergie of -intolerantie kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.

4. Meest voorkomende voedselallergie

Allergieën voor eieren, soja, melk, schelpdieren, pinda’s, noten, en tarwe komen het meeste voor.

5. Vermelding op etiket

Ingrediënten die meeste reacties veroorzaken moeten op het etiket vermeld worden. Check dit daarom altijd even als een bewoner een voedselallergie of -intolerantie heeft.

6. Hoeveel is er nodig?

Bij een allergie kan een zeer kleine hoeveelheid al tot een reactie leiden. Daarom staat op een verpakking vaak ‘Kan sporen van … bevatten’.

7. In shock raken

Bij een ernstige allergische reactie op een voedingsmiddel kan iemand in shock raken. Het is daarom belangrijk om te weten of een bewoner een allergie heeft.

8. Notenallergie

Een pinda- en notenallergie is niet hetzelfde. Een pinda is namelijk geen noot, maar een peulvrucht. Hoewel het vaak samen genoemd wordt, kun je dus ook een allergie voor één van de twee hebben.

9. Sporen checken

Heeft een bewoner een allergie, let dan op ‘besmetting’ van producten en materialen. Een spoortje pindakaas in het boterkuipje bijvoorbeeld kan vervelend uitpakken voor iemand met een pinda-allergie.

10. Tekort voedingsstoffen voorkomen

De diëtist kan adviseren welke producten een bewoner moet laten staan bij een allergie of intolerantie. Hij/zij kan ook aangeven welke vervangende producten een bewoner het beste als vervanging kan gebruiken om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.

Reageren

Auteur

Voeding in de Zorg

Voeding in de Zorg

Het platform Voeding in de Zorg staat vol met goede ideeën en oplossingen over voeding voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Eten en drinken moeten namelijk kleine genietmomenten zijn voor bewoners. En Voeding in de Zorg helpt je hierbij. Want goede voeding helpt ouderen gezonder en vooral prettiger oud worden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten