Volg ons online

Eten & Drinken

10 tips voor een gezonde leefstijl

Kan een gezonde leefstijl kanker voorkomen? Voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein heeft 10 tips om je leven gezonder te maken.

Gedeeld

op

Een gezonde leefstijl tegen kanker

Wist je dat één op de drie mensen tegenwoordig overlijdt aan de gevolgen van kanker? Dit risico kan met de helft worden teruggebracht door een gezonde leefstijl. Dit betekent overigens niet dat iemand met kanker dit automatisch had kunnen voorkomen door gezonder te leven. Maar, heeft het dan wel zin om gezond te leven? Voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein heeft 10 adviezen om de kans op kanker te minimaliseren.

Kan ik kanker voorkomen?

Is kanker te voorkomen door een gezonde leefstijl? Of is het domweg pech als je het krijgt en heb je er totaal geen invloed op? Er wordt eindeloos veel over dit onderwerp geschreven. Daarom besloten enkele vooraanstaande wetenschappers deze vraag te beantwoorden door te kijken naar de gegevens van maar liefst 135.000 mannen én vrouwen. In het tijdschrift JAMA Oncology schreven zij over hun bevindingen:

 • Vrouwen met een gezonde leefstijl hebben een 25% lager risico op kanker en een 48% lager risico op het overlijden als gevolg van kanker
 • Mannen met een gezonde leefstijl hebben een 33% lager risico op kanker en een 44% lager risico op het overlijden als gevolg van kanker
Wendy Walrabenstein artikelbanner

10 tips voor een gezonde leefstijl

Vraag is natuurlijk, wat is een gezonde leefstijl precies? Het World Cancer Research Fund legde deze vraag voor aan een groep specialisten. Zij kwamen met 10 aanbevelingen die absoluut de moeite waard zijn om te lezen.

1. Vetpercentage

Een gezond gewicht is heel belangrijk voor je gezondheid. Een normale BMI (Body Mass Index) ligt tussen de 19 en 25. Dus zorg ervoor dat jouw BMI rond de 21 tot 23 ligt. Nu zegt een gezonde BMI niet alles. Daarom is het tegelijkertijd heel belangrijk om je buikomvang in de gaten te houden. Voor mannen is een buikomvang van 102 cm een teken dat je in de gevarenzone zit. Voor vrouwen ligt deze omvang rond de 88 cm.

2. Beweging

Volgens recent onderzoek onder een grote groep mannen bleek dat gemiddeld zo’n 10 uur wandelen per week het risico op kanker in het spijsverteringskanaal laat afnemen met ruim 32%! Zitten is dus echt heel slecht voor je. Heb je een zittend beroep én zit je ’s avonds alleen maar voor de TV op de bank, dan doe je jezelf en vooral je lijf geen plezier. Tegelijkertijd is het niet nodig om je helemaal in het zweet te werken. Gewoon een uurtje wandelen, wat fietsen, tuinieren, het huis schoonmaken en yoga. Het zijn allemaal manieren om jezelf in conditie te houden.

3. Voedingsmiddelen en dranken

Beperk de inname van dranken en voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Mijn eigen vuistregel is altijd: eet zo min mogelijk of helemaal geen geraffineerde producten. Op het etiket kun je lezen hoeveel kilocalorieën er per 100 gram in een product zitten. Is deze hoeveelheid meer dan 225 kcal, denk dan even goed na voordat je het in je mond stopt. En laat vooral frisdranken inclusief vruchtensappen staan!

4. Planten eten

600 gram groente en fruit eten. Dit is wat het World Cancer Research Fund adviseert. Groente en fruit bevatten hoge hoeveelheden voedingsstoffen, vezels (belangrijk tegen darmkanker), lage energiedichtheid én het beschermt ons tegen overgewicht.

5. Minder dierlijke voeding

Het WCRF adviseert ook minder dierlijke voeding te eten. Zo’n 300 gram rood vlees per week (dit is overigens niet alleen biefstuk, maar ook varkensvlees, geitenvlees, schapenvlees inclusief het lam én runderen). Bewerkt vlees zoals vleeswaren is ook slecht voor ons. Dit komt vooral door de toegevoegde hoeveelheden zout, nitraat, nitriet, suiker en chemische conserveringsmiddelen. Mijn advies: stop helemaal met vlees. Maar voor die mensen die dat te ver vinden gaan zou ik zeggen: stop in ieder geval met rood vlees en vleeswaren.

6. Drink alcohol met mate

Eigenlijk is ieder glas alcohol een gevaar. Alcohol verhoogt het risico op kanker in het hoofd en hals gebied, de slokdarm, de lever, de darmen, de borst en de nieren. En dit geldt ook voor wijn! (Oeps, ja echt waar)

7. Conservering, bewerking en bereiding

Wat betreft conservering, bewerking en bereiding focust het WCRF zich op twee onderdelen:

 • Zout, en
 • Aflatoxine

Over het algemeen eten wij teveel zout. 75% van de hoeveelheid zout die wij binnen krijgen consumeren wij doormiddel van bewerkte producten. Minder zout op je eten strooien heeft dus niet zoveel zin als je veel bewerkte producten eet. Minder dus vooral met het kopen van pakjes en zakjes én brood, want ook daar zit veel zout in. Zout veroorzaakt maagkanker, dus zoveel mogelijk puur onbewerkt eten maakt een enorm verschil.

Aflatoxine dan. Dit is een giftige schimmel die veel voorkomt op granen en pinda’s. Dit is met name een zorgpunt in ontwikkelingslanden waar de vochtigheid hoog is wat de schimmelvorming stimuleert. Gelukkig wordt onze voeding in Europa goed gecontroleerd op aflatoxine. Dit wordt gedaan door de Voedsel- en Warenautoriteit. En, dit is maar goed ook, want aflatoxine veroorzaakt leverkanker.

8. Voedingssupplementen

Er zijn tal van goede redenen om voedingssupplementen te slikken. Vitamine D bijvoorbeeld, wat erg belangrijk is voor ons Nederlanders, omdat wij te weinig zon krijgen. Maar supplementen kunnen ook tegen je werken. Zo is gebleken dat het slikken van betacaroteen voor sommige mensen het risico op longkanker verhoogde. Het eten van veel groente daarentegen verlaagt het risico op kanker. Mijn advies is: slik nooit zomaar een supplement en als helemaal niet in grote hoeveelheden.

9. Borstvoeding

Vrouwen die borstvoeding geven hebben over het algemeen een veel lager risico op het krijgen van borstkanker. En kinderen die borstvoeding krijgen hebben een veel lager risico op overgewicht en obesitas.

10. Overlevenden van kanker

Alle adviezen van het WCRF gelden voor gezonde mensen, maar ook voor mensen die genezen zijn van kanker. Juist zij hebben baat bij een gezonde leefstijl.

Koop Wendy’s boek

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Eten & Drinken

Vitamine B tegen muggen, zou het helpen?

Vitamine B tegen muggen, zou het echt helpen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau, bekijkt de feiten.

Gedeeld

op

Vitamine B

Vitamine B tegen muggen. Helpt het echt? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau weet alle ins en outs over dit onderwerp en deelt graag haar visie. En dat is wel nodig nu het weer zo lekker warm is geworden. De eerste muggen zoemen alweer in onze oren.

Waarom muggen bijten

Weet je eigenlijk waarom muggen bijten? Of beter gezegd steken. Vrouwtjesmuggen hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen bijten niet. Hoe vrouwelijke muggen hun slachtoffers uitzoeken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geeft het lichaam via zweet stoffen af die muggen aantrekkelijk vinden: bijvoorbeeld kleine stukjes eiwitten, ammoniak, melkzuren of koolstofdioxide.

Waar komen muggen op af?

De eerste resultaten van een muggenverwachtingsmodel van de Universiteit van Wageningen laten zien dat overlast van de huissteekmug vooral wordt veroorzaakt door muggen die zich ontwikkelen in water in emmers, gieters en regentonnen. Tuin en balkon opruimen, dus! Die extra 10 minuten die je daar aan kwijt bent zijn het waard.

Vitamines en muggenbeten

Mensen die minder gebeten worden maskeren waarschijnlijk de ‘lekkere luchtjes’ in hun zweet. B-vitamines zouden de lichaamsgeur van mensen zodanig veranderen dat we niet meer ‘aantrekkelijk’ zijn voor muggen. In sommige B-vitamines zit zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen. Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten heeft nog geen wetenschappelijk verband aangetoond. Hoewel dat bewijs voorlopig ontbreekt, zijn er toch veel mensen die baat hebben bij extra vitamine B: ‘Muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem’, laat iemand weten op onze facebook-pagina. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Belangrijke bronnen van B-vitamines zijn zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

Het proberen waard

Het is veilig om extra B-vitamines te nemen, zolang je maar niet meer neemt dan de veilige grens. Normaal gedoseerde supplementen blijven altijd onder deze grens.

  Veilige bovengrens*  
mannen: vrouwen:
vitamine B1 5,5 mg 5,5 mg
vitamine B2 7,5 mg 5,5 mg
vitamine B3 900 mg* 900 mg**
vitamine B5 25 mg 25 mg
vitamine B6 25 mg 25 mg
vitamine B11 1000 mcg 1000 mcg
vitamine B12 14 mcg*** 14 mcg***

 

* Indien er geen veilige bovengrens is vastgesteld hanteert het Vitamine Informatie Bureau een richtlijn van maximaal 5 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per dag.

** Als nicotinamide: deze vorm wordt over het algemeen gebruikt in supplementen

*** Tenzij er sprake is van een tekort

Multivitamine

In een multivitamine zitten ook B-vitamines. Het zijn overigens de B-vitamines die een supplement een typerende geur geven. Wat dat betreft snappen we die muggen wel.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van gezonde voeding en vitamines? Neem dan eens een kijkje op de blog van het Vitamine Informatie Bureau.

Lees verder

Eten & Drinken

3 recepten voor een verhoogde weerstand

Een verhoogde weerstand, niet onbelangrijk tijdens deze koude en natte dagen. Deze 3 recepten kunnen daarbij helpen. En ze zijn makkelijk te maken!

Gedeeld

op

door

Verhoogde weerstand met vers juice

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Byzoo Zebra, de ideale slowjuicer voor groente en fruit

Een verhoogde weerstand is op dit moment van het jaar geen overbodige luxe. Het ene moment is het koud, terwijl het een paar uur later weer wat zachter is. Dan regent het weer, of is er even later misschien zelfs sneeuw! Tijd voor wat extra vitamines. Daar hebben we 3 heerlijke verse recepten voor die in een handomdraai zijn gemaakt.

Rode bieten, wortelen, ananas. De ingrediënten zijn volop te krijgen en ze zijn heerlijk in vers sap te verwerken. Vers ‘levend’ sap om wel te verstaan. Want het zijn juist de levende enzymen die goed zijn voor een verhoogde weerstand. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste sap maakt?

Levend sap

Slowjuicers zijn tegenwoordig helemaal in. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn tal van manieren om sap te onttrekken aan ingrediënten. Maar met een slowjuicer is de kwaliteit van het sap het beste. Dit komt door de snelheid waarmee het sap en het pulp van elkaar worden gescheiden. Omdat dit proces in een slowjuicer langzamer verloopt oxideert het sap niet direct, zoals bij de centrifuge methode. Zo blijft de smaak behouden en bevat het sap meer vitaminen, mineralen én enzymen.

Verhoogde weerstand

Er wordt veel discussie gevoerd over of sappen wel goed voor je zijn. Je zou onvoldoende vezels binnenkrijgen die je met het eten van groente en fruit wel binnenkrijgt. Toch zijn er heel veel voedingsstoffen die je bij het gewoon eten van groenten en fruit juist niet opneemt. Dit komt omdat we bepaalde groenten en fruitsoorten niet volledig kunnen afbreken om alle voedingsstoffen eruit te halen. Daar is verhitting voor nodig. Nadeel is echter dat door verhitting vitamineverlies optreedt. Een slowjuicer breekt vezels open waardoor vitamines en mineralen vrijkomen die anders verloren zouden gaan. Het is dus niet of-of maar en-en. Ja, we moeten veel groente en fruit blijven eten. Ja, we mogen ze ook gewoon blijven koken. En ja, het is ook hartstikke gezond om met een slowjuicer heerlijk sap te maken.

Slowjuicer test

We hebben voor de volgende 3 overheerlijke saprecepten een Byzoo Zebra slowjuicer gebruikt. We hebben deze op de redactie gekregen om uit te proberen. En het resultaat was fantastisch! De juicer heeft een grotere opening waar groente en fruit door kunnen worden toegevoegd. Een appel hoef je dus niet meer te snijden, wat bij de meeste andere apparaten wel moet. Verder heeft de machine een super stille motor en een extra laag aantal toeren per minuut. Je kunt het dus met recht een slowjuicer noemen die letterlijk alle soorten groenten en fruit aankan. En iets wat we niet wisten, maar je kunt zelfs noten juicen! Wel even pellen natuurlijk.

Donkerrood sap

Voor ongeveer een halve liter sap

Ingrediënten

 • 1 limoen
 • 3 tomaten
 • 2 komkommers
 • 1 biet

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, tomaten, komkommers en biet in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Radijs-wortelcocktail

Voor één portie

Ingrediënten

 • 4 wortels
 • 2 appels
 • 4 middelgrote radijzen
 • 1/2 limoen
 • 1 handjevol peterselie

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, appel en radijzen in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Vuurrode Oppepper

Voor één portie

Ingrediënten

 • 1/4 ananas
 • 1 appel
 • 1 schijf citroen (0,5 cm)
 • 1 plak courgette (1,5 cm)
 • 1 stuk rode paprika (2,5 cm)
 • 1 stuk rauwe biet (2,5 cm)
 • 2 ijsblokjes

Bereiding

Pers alle ingrediënten en giet het sap over de ijsblokjes.

Meer weten?

Wil je ook een Byzoo Zebra slowjuicer uitproberen? Wij zijn in ieder geval al verkocht en willen niets anders meer. In de Byzoo shop kun je de slowjuicer kopen. Nu zelfs met maar liefst € 100,- korting! Dus wees er snel bij.

Lees verder

Eten & Drinken

Een kroket met extra vitamines

Een kroket met extra vitamines, zou het echt kunnen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier neemt misleidende voedingstermen onder de loep. Is het echt zo erg als we denken?

Gedeeld

op

Extra vitamines kroket

Kerst is voorbij en we richten onze blik op het nieuwe jaar. En met tal van goede voornemens op zak gaan we het komend jaar natuurlijk veel beter doen. We gaan afvallen, extra vitamines nemen tegen de weerstand én we gaan alleen maar gezonde dingen in huis halen als we boodschappen doen. Maar wat als onze boodschappen vol zitten met verborgen suikers en misleidende termen zoals extra vezels? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier geeft haar mening over dit fenomeen.

Word ik misleid?

Ik ben in de supermarkt, heb weinig tijd en een jengelend kind aan mijn hand. Opeens bedenk ik me dat de ontbijtgranen op zijn. ‘Nu met extra vitamine D’, staat er op het pak. Ik werp een kritische blik op het etiket. Naast vitamine D is een heel scala aan vitamines in dit product gestopt, maar het bevat ook veel suiker en vet en weinig vezels. Ben ik misleid?

Op de goede weg

Foodwatch vindt van wel en voert actie: aan ongezonde producten worden vaak vitamines toegevoegd om een vitamineclaim op de verpakking te kunnen zetten. Nou vind ik dat de voedingsmiddelenindustrie op de goede weg is en steeds vaker gezondere producten op de markt brengt. Maar in dit geval ben ik het helemaal eens met Foodwatch. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Daar mag in reclame geen misbruik van worden gemaakt.

Kroket met extra vitamines

Want het is nu al ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken als het om gezonde voeding gaat. Laten we dan niet nóg moeilijker maken door ongezonde producten te ‘vermommen’. Als je een kroket insmeert met vitamines blijft het een kroket. Bovendien hebben de echt gezonde pure basisvoedingsmiddelen, vol vitamines, vaak geen etiket en kunnen ze dus ook niet pronken met een vitamineclaim.

Sterke botten

Even terug naar de vitamine D, die zorgt voor sterke botten en spieren. Ga je voldoende naar buiten, dan maak je al tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt aan. Eet je goed, met in ieder geval één keer per week vette vis op het menu, dan ben je al een heel eind. Toch hebben veel mensen daarnaast nog extra vitamine D nodig. Dat kan met allerlei verrijkte producten. Maar ik ben veel meer voor gewoon gezond en puur eten, en een supplement als je iets tekortkomt. Je weet dan tenminste precies hoeveel je binnenkrijgt.

Meer weten?

Meer weten over gezonde voeding en de keuzes die je moet maken om bijvoorbeeld af te vallen? Bezoek dan eens het Vitamine Informatie Bureau en doe de 50-plus Vitaminetest.

Lees verder

Meest gelezen