Volg ons online

Eten & Drinken

10 tips voor een gezonde leefstijl

Kan een gezonde leefstijl kanker voorkomen? Voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein heeft 10 tips om je leven gezonder te maken.

Gedeeld

op

Een gezonde leefstijl tegen kanker

Wist je dat één op de drie mensen tegenwoordig overlijdt aan de gevolgen van kanker? Dit risico kan met de helft worden teruggebracht door een gezonde leefstijl. Dit betekent overigens niet dat iemand met kanker dit automatisch had kunnen voorkomen door gezonder te leven. Maar, heeft het dan wel zin om gezond te leven? Voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein heeft 10 adviezen om de kans op kanker te minimaliseren.

Kan ik kanker voorkomen?

Is kanker te voorkomen door een gezonde leefstijl? Of is het domweg pech als je het krijgt en heb je er totaal geen invloed op? Er wordt eindeloos veel over dit onderwerp geschreven. Daarom besloten enkele vooraanstaande wetenschappers deze vraag te beantwoorden door te kijken naar de gegevens van maar liefst 135.000 mannen én vrouwen. In het tijdschrift JAMA Oncology schreven zij over hun bevindingen:

  • Vrouwen met een gezonde leefstijl hebben een 25% lager risico op kanker en een 48% lager risico op het overlijden als gevolg van kanker
  • Mannen met een gezonde leefstijl hebben een 33% lager risico op kanker en een 44% lager risico op het overlijden als gevolg van kanker
Wendy Walrabenstein artikelbanner

10 tips voor een gezonde leefstijl

Vraag is natuurlijk, wat is een gezonde leefstijl precies? Het World Cancer Research Fund legde deze vraag voor aan een groep specialisten. Zij kwamen met 10 aanbevelingen die absoluut de moeite waard zijn om te lezen.

1. Vetpercentage

Een gezond gewicht is heel belangrijk voor je gezondheid. Een normale BMI (Body Mass Index) ligt tussen de 19 en 25. Dus zorg ervoor dat jouw BMI rond de 21 tot 23 ligt. Nu zegt een gezonde BMI niet alles. Daarom is het tegelijkertijd heel belangrijk om je buikomvang in de gaten te houden. Voor mannen is een buikomvang van 102 cm een teken dat je in de gevarenzone zit. Voor vrouwen ligt deze omvang rond de 88 cm.

2. Beweging

Volgens recent onderzoek onder een grote groep mannen bleek dat gemiddeld zo’n 10 uur wandelen per week het risico op kanker in het spijsverteringskanaal laat afnemen met ruim 32%! Zitten is dus echt heel slecht voor je. Heb je een zittend beroep én zit je ’s avonds alleen maar voor de TV op de bank, dan doe je jezelf en vooral je lijf geen plezier. Tegelijkertijd is het niet nodig om je helemaal in het zweet te werken. Gewoon een uurtje wandelen, wat fietsen, tuinieren, het huis schoonmaken en yoga. Het zijn allemaal manieren om jezelf in conditie te houden.

3. Voedingsmiddelen en dranken

Beperk de inname van dranken en voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Mijn eigen vuistregel is altijd: eet zo min mogelijk of helemaal geen geraffineerde producten. Op het etiket kun je lezen hoeveel kilocalorieën er per 100 gram in een product zitten. Is deze hoeveelheid meer dan 225 kcal, denk dan even goed na voordat je het in je mond stopt. En laat vooral frisdranken inclusief vruchtensappen staan!

4. Planten eten

600 gram groente en fruit eten. Dit is wat het World Cancer Research Fund adviseert. Groente en fruit bevatten hoge hoeveelheden voedingsstoffen, vezels (belangrijk tegen darmkanker), lage energiedichtheid én het beschermt ons tegen overgewicht.

5. Minder dierlijke voeding

Het WCRF adviseert ook minder dierlijke voeding te eten. Zo’n 300 gram rood vlees per week (dit is overigens niet alleen biefstuk, maar ook varkensvlees, geitenvlees, schapenvlees inclusief het lam én runderen). Bewerkt vlees zoals vleeswaren is ook slecht voor ons. Dit komt vooral door de toegevoegde hoeveelheden zout, nitraat, nitriet, suiker en chemische conserveringsmiddelen. Mijn advies: stop helemaal met vlees. Maar voor die mensen die dat te ver vinden gaan zou ik zeggen: stop in ieder geval met rood vlees en vleeswaren.

6. Drink alcohol met mate

Eigenlijk is ieder glas alcohol een gevaar. Alcohol verhoogt het risico op kanker in het hoofd en hals gebied, de slokdarm, de lever, de darmen, de borst en de nieren. En dit geldt ook voor wijn! (Oeps, ja echt waar)

7. Conservering, bewerking en bereiding

Wat betreft conservering, bewerking en bereiding focust het WCRF zich op twee onderdelen:

  • Zout, en
  • Aflatoxine

Over het algemeen eten wij teveel zout. 75% van de hoeveelheid zout die wij binnen krijgen consumeren wij doormiddel van bewerkte producten. Minder zout op je eten strooien heeft dus niet zoveel zin als je veel bewerkte producten eet. Minder dus vooral met het kopen van pakjes en zakjes én brood, want ook daar zit veel zout in. Zout veroorzaakt maagkanker, dus zoveel mogelijk puur onbewerkt eten maakt een enorm verschil.

Aflatoxine dan. Dit is een giftige schimmel die veel voorkomt op granen en pinda’s. Dit is met name een zorgpunt in ontwikkelingslanden waar de vochtigheid hoog is wat de schimmelvorming stimuleert. Gelukkig wordt onze voeding in Europa goed gecontroleerd op aflatoxine. Dit wordt gedaan door de Voedsel- en Warenautoriteit. En, dit is maar goed ook, want aflatoxine veroorzaakt leverkanker.

8. Voedingssupplementen

Er zijn tal van goede redenen om voedingssupplementen te slikken. Vitamine D bijvoorbeeld, wat erg belangrijk is voor ons Nederlanders, omdat wij te weinig zon krijgen. Maar supplementen kunnen ook tegen je werken. Zo is gebleken dat het slikken van betacaroteen voor sommige mensen het risico op longkanker verhoogde. Het eten van veel groente daarentegen verlaagt het risico op kanker. Mijn advies is: slik nooit zomaar een supplement en als helemaal niet in grote hoeveelheden.

9. Borstvoeding

Vrouwen die borstvoeding geven hebben over het algemeen een veel lager risico op het krijgen van borstkanker. En kinderen die borstvoeding krijgen hebben een veel lager risico op overgewicht en obesitas.

10. Overlevenden van kanker

Alle adviezen van het WCRF gelden voor gezonde mensen, maar ook voor mensen die genezen zijn van kanker. Juist zij hebben baat bij een gezonde leefstijl.

Koop Wendy’s boek

Wendy Walrabenstein is voedingsdeskundige die schrijft over vegetarische voeding en gezondheid.

Advertentie

Eten & Drinken

Je weerstand verbeteren doe je zo

Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat? Suzan Tuinier heeft een handige Weerstandswaaier gemaakt waar alles in staat.

Gedeeld

op

Weerstand verbeteren

Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat? Het is weer een stuk kouder geworden. En als het niet regent dan waait het wel heel hard. Tijd, dus om wat extra aandacht aan je weerstand te besteden. Anders lig je straks snotterend in bed en dat is wel het laatste dat we willen.

Voedingsdeskundige Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau weet alles over vitamines en legt uit welke je precies nodig hebt om je weerstand te verbeteren. Lekker gezond en fit de winter in dus, dat doe je zo.

Extra steuntje in de rug

Tijdens de herfst wordt onze gezondheid weer flink op de proef gesteld. We moeten dus zorgen dat ziekteverwekkers vooral op afstand worden gehouden. Tijd om onze weerstand een extra steuntje in de rug te geven. Maar hoe doe je dat? Vitamines en mineralen doen iets voor je algehele weerstand. Welke heb je nodig? En wat doen ze precies voor je? Ik heb wat handige antwoorden op een rijtje gezet. Ze staan ook in de speciale Weerstandswaaier die ik heb gemaakt voor je. Deze is hier gratis te downloaden. Zo heb je altijd een makkelijk steuntje in de rug bij de hand.

Wat is weerstand?

Eerst maar eens een antwoord op de vraag: wat is weerstand eigenlijk? We bedoelen hier ons afweersysteem mee. Het beschermingsmechanisme van ons lichaam. Zodra een virus binnenkomt wil je dat witte bloedcellen direct aan de slag gaan om deze ongewenste indringer onschadelijk te maken. Daar heb je alleen wel een goede weerstand voor nodig. Deze verkleint de kans dat het virus ook echt ‘voet aan de grond’ krijgt.

Weerstand verbeteren

Hoe krijg je een goede weerstand? Het begint bij gezond en gevarieerd eten. Gevarieerde voeding geeft je de juiste vitamines en mineralen die je nodig hebt voor de aanmaak van witte bloedcellen. Zorg dus voor voldoende groente en fruit. Maar vergeet niet ook voldoende vezels, vlees en zuivel te nemen. Te eenzijdig eten creëert tekorten. En dat kan je lichaam niet gebruiken.

Weerstandswaaier

Nu je weerstand verbeteren. Wat is er precies voor nodig? Wist je dat er 6 zogenaamde weerstandsvitamines en 4 weerstandsmineralen zijn? Allemaal leveren ze een bijdrage aan je weerstand. Dit doen ze op verschillende manieren, dus zorg dat ze allemaal voldoende voorkomen in je voeding. Speciaal voor jou heb ik de Weerstandswaaier gemaakt waar al deze vitamines en mineralen in staan. Download deze gratis hier, dan weet je precies wat je nodig hebt. Om met nog wat cijfers te gooien. Wist je dat er maar liefst 200 verschillende verkoudheidsvirussen bestaan? Ook hier lees je alles over in de waaier.

Multivitamine

Wanneer het nu niet lukt om dagelijks voldoende gezond te eten, is het gebruik van een multivitamine het overwegen waard. Kies je voor een dosering van rond de 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), dan is die aanvulling volstrekt veilig. Veel mensen doen dat dan ook. Uit onderzoek van het Vitamine Informatie Bureau uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat 50% van de Nederlanders een multivitamine neemt om de weerstand te verhogen.

Meer weten?

Wil je meer weten over je weerstand verbeteren? Download dan hier de Weerstandswaaier of neem een kijkje op de website van het Vitamine Informatie Bureau van Suzan Tuinier.

Lees verder

Eten & Drinken

Sous vide koken, is dat echt gezonder?

Sous vide koken, wat is dat? En is het gezonder dan gewone kooktechnieken? We hebben het voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Sous vide koken

Advertorial gemaakt in samenwerking met Byzoo, innovative cooking

Sous vide koken, wat is dat eigenlijk? Als je vaak naar kookprogramma’s kijkt of als je aan de buis gekluisterd zit bij Masterchef, dan heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Sous vide koken is een speciale techniek waarbij ingrediënten, zoals bijvoorbeeld een mooi stuk vlees, vacuüm wordt gegaard op constante temperatuur in een bad met heet water.

Klinkt niet heel aantrekkelijk als je het zo beschrijft, maar het resultaat is werkelijk onweerstaanbaar. Hoe komt dat toch? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je hebt het resultaat volledig in eigen hand, omdat de temperatuur heel constant is. Dat is anders dan vis of vlees in een pan braden. Op die manier is het heel lastig om precies het juiste moment te bepalen waarop iets goed is. Bij sous vide koken is het dus veel makkelijker om het juiste resultaat op tafel te zetten.

tekst gaat verder door onder de video

Wat is sous vide koken?

Sous vide betekent letterlijk ‘onder vacuüm’ in het Frans. Je stopt de ingrediënten in een zak waar je de lucht uithaalt. Vervolgens doe je de zak in een pan met water, die je op constante temperatuur verwarmt door middel van een sous vide apparaat. Zo zorg je voor een continue garing van het product dat je bereidt. Het gaat bij sous vide koken dus niet zo zeer om het vacuüm verpakken van een ingrediënt, maar om de constante temperatuur. Deze is cruciaal. Je kunt natuurlijk proberen dit voor elkaar te krijgen op vuur, maar dit is vrijwel onmogelijk. Vandaar dat er heel handige apparaten voor zijn gemaakt die dit voor je doen.

De voordelen

Maar wat zijn nu de voordelen van sous vide koken? Er zijn meerdere voordelen die deze kooktechniek zo bijzonder maken. Om te beginnen is de smaak beter doordat het product volledig afgeschermd verwarmt wordt. Dat betekent dat je ook minder zout en vet hoeft te gebruiken, wat beter is voor de gezondheid. En ook voedingsstoffen blijven veel beter behouden bij sous vide koken. Als een ingrediënt in aanraking komt met vuur verlies je direct heel veel voedingswaarde. Maar omdat sous vide koken op lagere, constante temperaturen gebeurt voorkom je dat iets volledig dood wordt gekookt. Dit zorgt er ten slotte ook voor dat de kwaliteit veel beter gewaarborgd blijft. Je hebt eigenlijk altijd een perfect gerecht dat je op tafel kunt zetten.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen van sous vide koken. Althans als je ze als nadeel wil zien. Koken met deze techniek is niet voor mensen die even snel snel iets op tafel willen zetten. Het kost meer tijd om gerechten te bereiden. Maar, daar krijg je wel echt veel meer voor terug. Bovendien, slow cooking is helemaal in. Dus wat dat betreft zit je goed! En ondanks dat sous vide koken heel duur klinkt, is het heel erg betaalbaar. Misschien een mooi cadeau dus voor de feestdagen in december?

Meer weten?

Al overtuigd? Voor bezoekers van NED7 krijg je bij aankoop van een Sous Vide Turtle van Byzoo korting. En bij aankoop van de Turtle krijg je nu ook een vacuümapparaat met 50 vacuümzakken. Klik op de link om de Sous Vide Turtle te bestellen.

Lees verder

Eten & Drinken

10 tips om gezonder te eten

Met deze 10 tips om gezonder te eten wordt het makkelijker om iedere dag weer de juiste keuze te maken als je het even niet weet.

Gedeeld

op

Tips om gezonder te eten

Deze tips om gezonder te eten zijn heel makkelijk dagelijks toe te passen. Iedereen wil best een gezondere optie kiezen, maar hoe zet je iets makkelijks op tafel en maak je het ook nog lekker? Dat is niet moeilijk. Met deze 10 tips kom je al heel ver.

1. Ontbijt of lunch

Een boterham bij het ontbijt of de lunch, Hollandser kan het bijna niet. Kies hierbij voor de volkoren variant. Zo krijg je meer vezels binnen, wat goed is voor de stoelgang, én het is voedzamer. Wit brood bevat helemaal niets meer aan vezels en ook alle vitamines en mineralen zitten er niet meer in.

2. Zuivel

Zuivel bevat veel eiwit, iets wat heel goed is voor ouderen. Het is ideaal als tussendoortje. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met fruit. Zo sla je twee vliegen in één klap: eiwitten én vitamines. Het is nog lekker ook!

3. Verse kruiden

Gebruik zo min mogelijk of geen pakjes en zakjes als smaakmaker. Verse kruiden zijn lekkerder én het bevat geen zout zoals de pakjes. Bij het gebruik van kant-en-klare spullen krijg je vaak ongemerkt te veel zout binnen.

4. Verse groente

Verse groente is lekker en gezond. Kook de groenten niet te lang. Tijdens het koken verlies je vitamines en mineralen. Dus hoe langer je ze kookt hoe meer je verliest. De meeste groenten hoeven ook helemaal niet lang gekookt te worden. Op de website van de het Voedingscentrum staat een heel handig overzicht van de verschillende kooktijden.

5. Pap eten

Veel mensen worden niet goed bij de gedachte. Maar pap is hartstikke gezond! En vooral ouderen vinden pap toch echt heel lekker. Net als vroeger. Havermout is bijvoorbeeld heel erg gezond. En je kunt er eindeloos mee variëren.

6. Vette vis

Vette vis is hartstikke gezond. Een oer Hollands harinkje of heerlijke gerookte makreel. In een salade of op een boterham. Ook hier kun je eindeloos mee variëren. Dus kies in ieder geval één keer per week voor een lekkere vis.

7. Ingeblikte groente

Wist je dat groente in glas of blik vrijwel evenveel vitamines en mineralen bevat als verse groente? Als je dus weinig tijd hebt en je wil toch iets gezonds op tafel zetten dan kun je best eens kiezen voor een snellere optie in blik. Let er alleen wel op dat er zo min mogelijk zout of suiker aan is toegevoegd.

8. Stomen, koken of bakken?

Veel mensen vragen altijd, wat is beter? Stomen, koken of bakken? Het antwoord is niet altijd eenduidig, maar stomen is over het algemeen wel lekkerder en gezonder. Vaak heb je minder tijd nodig en het verlies aan vitamines en mineralen is minder. Overigens kun je vlees en vis ook stomen.

9. Soep

Soep is gezond. Maak voor de lunch bijvoorbeeld eens wat anders. Bruine bonensoep is in deze tijd van het jaar heerlijk. En wat extra peulvruchten is voor iedereen goed.

10. Zondigen!

Je kunt proberen 100% gezond te doen, maar bij de tips om gezonder te eten hoort ook: zondigen! Soms even zondigen is namelijk helemaal niet slecht voor je. En jezelf belonen met wat “slechts” zorgt er voor dat je het gezonder eten makkelijker volhoudt. Geen zorgen dus!

Meer tips om gezonder te eten?

Wil je meer tips om gezonder te eten? Of wil je inspiratie opdoen met lekkere recepten of andere handige tips? Bezoek dan eens het blog Voeding in de Zorg of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees verder

Meest gelezen