menu

Zorg apps zijn de toekomst

Zorg apps zijn volgens Bas van Nieuwkerk, directeur van Technology To Serve (TTS), de toekomst. Ze gaan snel een leidende rol krijgen om in ons land de kwaliteit en effectiviteit van de zorg veilig stellen. Zowel praktisch, procedureel én wettelijk.

Komend jaar gaan steeds meer wijkverpleegkundigen bijvoorbeeld zorgplannen, rapportages en metingen maken en invoeren via speciaal daarvoor gemaakte zorg apps. Voor de zorg is dit het begin van een tweede digitale revolutie. Zorg apps gaan dus onvermijdelijk de toekomst bepalen voor alle zorgaanbieders in Nederland.

Ontwikkelingen sneller toegepast

Zorg apps kunnen bijdragen aan het beter maken van specifieke zorgprocessen. Een voordeel van de apps is dat technologische innovaties, die processen kunnen verbeteren, sneller en makkelijker geïmplementeerd kunnen worden. En nog een ander bijkomend voordeel is dat apps de zorgaanbieders geld kunnen besparen. Het is namelijk een stuk goedkoper om een app te maken én de apps zijn makkelijker in gebruik.

Logge alles-in-één systemen

Voorheen werden oplossingen met name gezocht in een alles-in-één ICT systeem, maar deze tijden liggen gelukkig achter ons. Dergelijke systemen kunnen simpelweg niet tegemoet komen aan alle wensen van alle verschillende doelgroepen die gebruik moeten maken van zo’n systeem. Het Elektronisch Cliëntendossier (ECD) is daar een voorbeeld van. Voor veel zorgaanbieders is dit dossier inmiddels meer een ‘hoofdpijn dossier’. Er moet namelijk consensus worden bereikt tussen alle verschillende gebruikersgroepen. Hierdoor duurt het een eeuwigheid om het te implementeren én als het dan eenmaal draait is de techniek vaak alweer achterhaald door de vele nieuwe ontwikkelingen op de markt.

Zorg apps zijn de toekomst

Als je dit vergelijkt met zorg apps dan zijn deze heel intuïtief in gebruik en is het makkelijk aan te leren voor bijna iedereen. Zelfs voor medewerkers die niet zo digitaal zijn ingesteld. De zorg apps geven zorgaanbieders dus de mogelijkheid veel sneller in te spelen op alle nieuwe ontwikkelingen. En voor iedere specifieke situatie is een oplossing mogelijk. Ook bieden de apps zorgaanbieders de mogelijkheid veel sneller gegevens uit te wisselen. Hier moet wel heel zorgvuldig mee worden omgegaan, maar meerdere partijen in de gezondheidszorg hebben hiervoor de handen ineen geslagen, zodat dit in de toekomst makkelijker gaat.

Eigen regie over je gegevens

Ten slotte zal het recente besluit van de Eerste Kamer om patiënten meer regie te geven over hun gegevens, ervoor zorgen dat deze processen nog sneller in de praktijk worden gebracht. Mensen krijgen dan het recht om vanachter de computer hun eigen medische dossier in te zien met als uiteindelijke doel om de patiënt of cliënt zelf regie te geven over zijn gegevens.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten