Digitaal

Zo houdt u het hoofd koel deze zomer

Hoe hou je het hoofd koel deze zomer? Het is warm en dat blijft zo de komende tijd. Alleszelf.nl heeft daarom wat handige tips op een rijtje gezet.

Hoofd koel houden

Het is warm! En niet zomaar warm. Voor veel mensen is het écht tropisch. En de komende dagen houdt dat aan. Tijd dus voor wat tips. Hoe hou je het hoofd koel de komende dagen? Het NED7 partnerblog Alleszelf.nl weet raad.

Heet buiten? Dan is het vooral op hoge leeftijd belangrijk extra alert te zijn om te voorkomen dat u een ‘hitteslachtoffer’ wordt. Daarom zetten we hier de belangrijkste tips op een rij om uw hoofd en lichaam koel te houden. Ook goed om te weten als mantelzorger natuurlijk. Tijd voor verkoeling!

Risico voor ouderen

In het Nederlandse klimaat hebben we meestal niet te klagen over teveel warmte. Maar elk jaar is er wel een periode dat het veel warmer dan aangenaam is. Mensen op hoge leeftijd lopen daarbij extra risico’s:

  • het lichaam werkt niet meer zo effectief en kan sneller uitdrogen (minder dorst, minder goed werkende nieren, minder makkelijk zweten voor afkoeling);
  • ouderen hebben vaker last van ziektes waardoor ze minder goed tegen de hitte kunnen (hart- en longaandoeningen, nier- en suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen);
  • ook hebben ouderen vaker een handicap waardoor ze minder goed voor zichzelf kunnen zorgen;
  • medicijngebruik kan soms uitdroging in de hand werken of ervoor zorgen dat ze minder  goed opletten of ze genoeg drinken.

Deze risico’s kunnen bij extreem warm weer leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen. Nog ernstiger zijn uitdroging, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of bewusteloosheid.

Drie manieren voor verkoeling

Gelukkig zijn er veel manieren om het koel te houden. Zo blijkt uit artikelen van lifehackingdokterdokter en leukegeit. De handigste tips voor verkoeling die wij vonden, treft u in dit artikel aan. En: heeft u zelf nog goede tips, geef ze aan ons door!

Alle tips om het koel te houden, komen uiteindelijk op drie maatregelen neer:

  • uzelf: pas uw gedrag aan;
  • de woning: voorkomen dat zonlicht en warmte uw woning binnenkomen;
  • apparaten: de juiste apparaten gebruiken.

1. Pas uw gedrag aan

Drink

Eerste tip: drink voldoende. Probeer iedere dag in ieder geval anderhalf tot twee liter water te drinken. Drinken is sowieso nodig om het extra zweten te compenseren.  Behalve water kun je ook vruchtensappen, bouillon, sportdrankjes en melk drinken.

Open deuren, of juist niet

Tijdens een hittegolf is de buitenlucht vaak warmer dan de lucht binnen. Houd de deuren en ramen dan gesloten. Wanneer het ‘s avonds is afgekoeld zet u de deuren en ramen juist open. Wanneer u de ramen tegenover elkaar openzet, waait het lekker door en koelt het af. Is het windstil, dan kunt u een ventilator bij het open raam zetten. Die zorgt er dan voor dat de frissere buitenlucht toch naar binnen komt. Wees bij deze temperaturen niet te bang voor tocht; die is juist aangenaam.

Lauwe douche en koude voeten

Begin de dag met een lauwe douche. Van een (te) warme douche warmt uw lichaam allen maar op, terwijl bij een koude douche uw lichaam een tegenreactie geeft. Juist een lauwe douche is aangenaam. In de loop van de dag kunt u een extra douche nemen, maar misschien vindt u dat teveel moeite. Het werkt dan ook goed om met uw voeten in een teiltje koud water te gaan zitten. Omdat u vooral via uw voeten veel warmte kwijtraakt, is dit een effectieve manier om het koel te houden. Als het even kan verruilt u uw schoenen en sokken dan ook voor luchtige sandalen.

Slaap luchtig

In slaap komen valt niet altijd mee bij warmte. Natuurlijk houdt u de ramen open, maar bent u bang voor ongewenst muggenbezoek. Horren en vooral klamboes helpen goed om de nacht muggenvrij en luchtig door te kunnen brengen. U kunt ook een natte handdoek naast uw bed leggen. Daarmee kunt u af en toe uw gezicht afvegen, zodat het weer lekker koel aanvoelt. Wanneer uw slaapkamer zich in het warmste deel van de woning bevindt (op de zuidwestkant; onder een plat dak), kunt u overwegen tijdelijk in een koeler deel van de woning te gaan slapen.

2. Houd de zon buiten

De meest effectieve manier om de warmte buiten te houden is om buitenzonwering te gebruiken. Een zonnescherm dus. Die voorkomt dat het zonlicht uw woning binnenkomt. Want wanneer dit wel gebeurt, wordt het zonlicht in uw woning omgezet in warmte. En dat willen we nu juist voorkomen. Het sluiten van de gordijnen werkt ook, maar is veel minder effectief. Op het moment dat het zonlicht wordt tegengehouden is het zonlicht al in uw woning en wordt alsnog omgezet in warmte. Vooral donkere gordijnen zijn dan minder effectief, omdat deze gordijnen licht omzetten in warmte. Met een zonnescherm kunt u de warmte een flinke tijd buiten de deur houden. Maar op den duur zal deze toch uw woning binnenkomen, door het dak en de muren. Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer dan ook lang koel.

3. Gebruik de juiste apparaten

De ventilator

Natuurlijk zijn er tegenwoordig allerlei zeer effectieve soorten airco’s in de (web)handel, maar in het Nederlandse klimaat loont het meestal niet de moeite om die in een woning te installeren. Wel is de ventilator zeer effectief. Deze maakt het niet kouder bij u in huis, maar brengt de lucht in beweging. Die bewegende lucht zorgt ervoor dat uw lichaam wordt afgekoeld, waardoor u zich direct prettiger voelt.

Ventilatoren zijn er in allerlei maten en prijzen. U kent vast wel de mobiele (ini)miniventilatoren. De meeste ‘draaien’ op batterijen maar sommige passen op je mobiele telefoon. Wel even oppassen met bellen… Kleine ventilatoren  zijn er vanaf € 30 en grote plafondventilatoren vanaf € 80. Het meest ideaal vinden wij de grote, langzaam draaiende exemplaren. Die zetten met weinig lawaai en weinig stroomverbruik de lucht toch flink in beweging. Vooral de plafondventilatoren werken goed. Bovendien hebben deze het voordeel dat ze geen ruimte in beslag nemen. Nadeel is weer dat ze vooral bedoeld zijn om blijvend te monteren en tja, het grootste deel van het jaar hangt deze er dus voor niets. U vindt de ventilatoren ook op internet met een snelle levering, bijvoorbeeld hier bij webwinkel bol.com. Dat scheelt een hoop gesjouw met die warmte.

Kent u de truc met ventilator?

Bij alle tips die we vonden over warmtebestrijding kwamen veel variaties tegen op het volgende: de combinatie van een ventilator met ijs! Hierbij wordt de lucht die van de ventilator afkomt langs ijsblokken geleid, waardoor de lucht afkoelt. Een simpele manier is de volgende: u vult drie limonadeflessen (petflessen) voor 90% met water en vriest deze in. Wanneer ze bevroren zijn zet u deze voor de (staande) ventilator en de lucht wordt gekoeld uw woning ingeblazen. Zet wel een (afwas)bak onder de flessen, omdat bij het ontdooien condens van de flessen afdruipt.

De waterverstuiver

Een eerdere lezerstip is de ‘water sprayer’. Een spuitbusje- of fles met water voor directe verkoeling. Bijvoorbeeld deze met een drukpomp. Na een paar keer pompen geeft een druk op de knop direct een verfrissende nevel. Of gebruik een hervulbare waterspuit sprayfles. Maar bij de drogist zijn ook verschillende (wegwerp) verstuivers als spuitbusje verkrijgbaar.

Sommige apparaten liever niet gebruiken

U heeft het niet altijd door, maar veel apparaten zijn warmtebronnen. De wasdroger, de strijkbout, de stofzuiger en het fornuis of de oven zijn regelrechte veroorzakers van warmte. Laat het strijkwerk een paar dagen liggen, tot wanneer de ergste warmte voorbij is. Kook geen warme maaltijd, maar maak koude salades of kook buiten, bijvoorbeeld op de barbecue.

Ten slotte

Heeft u misschien nog andere tips rond verkoeling die goed werken om het leven op hete dagen aangenaam te houden? Noteer ze hieronder, zodat ook anderen ze kunnen gebruiken! Wij wensen u een mooie zomer toe met de beste verkoeling! Om daarbij van het mooie weer te genieten, leest u in dit bericht over zeven innovatieve hulpmiddelen die u waarschijnlijk nog niet kent…

Bron: Alleszelf.nl

Ook interessant

Scroll to top blauw