menu

Weer lopen met een exoskelet

In de film ‘Iron Man’ trekt de hoofdrolspeler een metalen pak aan dat hem superkrachten geeft, maar het blijft helaas een film. Alhoewel. Deense wetenschappers werken momenteel aan een pak voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Ze kunnen er straks niet mee vliegen, schieten of rampen voorkomen. Ze kunnen het echter wel aantrekken als ze extra kracht nodig hebben bij een handeling die voor hun moeilijk is, zoals lopen.

Een exoskelet voor de zorg

De Denen zijn niet de enigen die werken aan een dergelijk pak. Panasonic heeft al er al een, genaamd het exoskelet. Deze Power Assist Suits zijn bedoeld voor verschillende soorten zwaarder werk. Zoals het verslepen van kisten, het lopen van lange afstanden, of het optillen van mensen in de zorg. Het exoskelet is voorzien van motortjes voor je benen en je armen en een stijve constructie die je rug ondersteunt. Zo til je moeiteloos zo’n vijftien kilo méér dan je gewend bent. Panasonic en ActiveLink willen dit Power Assist Suit snel op de markt brengen. Het exoskelet is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven, de zorg en bijvoorbeeld het leger. Maar de kans is groot dat varianten ervan uiteindelijk ook voor particulieren beschikbaar zullen zijn. Zo zijn we in de toekomst misschien in staat om mobieler te blijven en niet vastgeketend te zitten aan een rolstoel.

Het zware werk

Intussen wordt er ook gewerkt aan een zogenaamde Powerloader voor het zwaardere werk. Met deze constructie om je heen til je met gemak 100 kilo! Dit pak is bedoeld voor industriële toepassingen. Het is niet vreemd dat het Japanse Panasonic aan deze producten werkt, want de bevolking van Japan vergrijst in rap tempo. Volgens Panasonic worden dit soort systemen de komende jaren onmisbaar. Als je nog met zware spullen wilt of kunt sjouwen, dan moet je dat vooral doen. Maar als er sprake is van verminderde spierkracht om welke reden dan ook, kan een exoskelet uitkomst bieden. Interessant eraan is dat het exoskelet voor de industrie niet ontworpen is om mankracht te vervangen, maar om die mankracht juist te versterken. Het gaat er dus vanuit dat je mensen niet vervangt met een robot, maar ze juist de mogelijkheden geeft om meer zelf te kunnen doen.

Interessante markt

Met de toename van het aantal ouderen tonen steeds meer bedrijven interesse in deze technologie. In samenwerking met de Technische Universiteit van München gebruiken medewerkers van BMW een 3-D geprinte orthopedische duim, die hen helpt om een bepaalde fabricage-beweging makkelijker te herhalen. Ook een andere Duitse autofabrikant, Audi, test een draagbare unit van een bedrijf dat Noonee heet. Dit stukje techniek zorgt voor ondersteuning van de rug tijdens inspannend werk op de fabrieksvloer. Naast de Duitsers zijn het, toch ook weer, de Japanners die al exoskeletten commercieel aanbieden. Het bedrijf Cyberdyne verkoopt de units voor medische en industriële doeleinden. Dit bedrijf is ontstaan aan de Japanse Universiteit van Tsukuba. Ook hebben ze al een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Japanse automatiseringsbedrijf Omron.

Iron man is niet ver weg

En dat legers over de hele wereld ook interesse hebben getoond in deze uitzonderlijke techniek is niet zo raar. De mogelijkheden die het biedt in het redden van levens zijn heel interessant. De fictieve ‘Iron Man’ uit de films is dus misschien toch niet zo fictief als wij met z’n allen denken.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten