menu

Wat zijn social robotics?

Social robotics? Ken je de term al? Onlangs werd in Amsterdam het A Lab Social Robotics evenement gehouden waarin wij kennis konden maken met deze Social Robotics, ofwel robots met een ‘sociale’ functie. Klinkt misschien een beetje raar voor een apparaat zonder ziel. Maar of het nu om eenzaamheid gaat of hulp bij de zorg, zijn social robotics niet gewoon de toekomst? En kan iemand ook écht baat hebben bij een robot?

Wie is Alice?

Laten we eens wat voorbeelden bekijken. Als je de documentaire ‘Ik Ben Alice’ nog niet kent, dan raden wij je aan deze op te zoeken. De documentaire is eigenlijk een experiment dat in beeld is gebracht met zo’n sociale robot. Een robot genaamd Alice die, weliswaar voor de film nog bediend door mensen achter de schermen, ouderen helpt tijdens hun dagelijkse beslommeringen. De vraag die gesteld wordt is: kan een robot helpen tegen bijvoorbeeld eenzaamheid?

Je eerste reactie zal waarschijnlijk zijn: NEE! En eerlijk gezegd dachten wij dat ook. Toch denken de ouderen in de documentaire daar inmiddels heel anders over. Alice heeft menselijke kenmerken, kan bewegen met haar hoofd, ogen en mond én ze kan glimlachen. Bovendien kan ze dingen onthouden, informatie geven en natuurlijk praten.

Zorgrobot Zora

Een ander voorbeeld van social robotics is Zora. Kans is groot dat je van Zora wel al gehoord hebt, want ze is inmiddels ook een graag geziene gast in diverse televisieprogramma’s. Deze robot is bedoeld voor ouderen in woonzorgcentra en jonge autistische kinderen op scholen. Zora wordt niet gezien als een vervanging van personeel, maar juist als aanvulling op het personeel. Doordat de robot de ouderen ondersteunt met de dagelijkse oefeningen, kan het personeel zich bezighouden met controle en individuele begeleiding, zonder daarbij de rest van de groep op te houden. Zora kan communiceren, dansen, spelletjes doen en voorlezen. Voor autistische kinderen is Zora ideaal, omdat de robot voorspelbaar reageert, weinig mimiek heeft, geen stemintonatie heeft en, niet onbelangrijk, veel geduld heeft. Zo blijkt uit de praktijk dat deze kinderen met Zora rust en structuur krijgen.

Tinybots

Tinybots zijn kleine robots, die er niet uitzien als een mens. Weliswaar hebben deze robots minder functies, maar dat maakt ze niet minder waardevol. Ze kunnen bijvoorbeeld patiënten herinneren aan hun medicijnen en ondersteuning verlenen bij lichamelijke oefeningen. Deze Tinybots worden onopgemerkt al veel gebruikt en dat vinden wij de normaalste zaak van de wereld. De apparaten die die medicijnen op vaste momenten afgeven geven mensen de mogelijkheid om bijvoorbeeld langer zelfstandig te blijven.

Social Robotics sociaal geaccepteerd

Robots die zich op een sociaal geaccepteerde manier gedragen kunnen dus mogelijk van toegevoegde waarde zijn in de toekomst. De vergrijzing zal op een gegeven moment zo hard toenemen dat, zelfs als we iedereen als zorgverlener zouden opleiden, we nog steeds handen tekort komen in de zorg. Slimme technologie die hierbij kan worden ingezet is daarom onvermijdelijk.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten