menu

Virtual reality in de zorg, waarom het ons kan helpen

Virtual reality in de zorg, waarom zou je het niet gebruiken? Zodra technologieën in een ziekenhuis worden gebruikt vinden wij dat heel normaal. Sterker nog, als een ziekenhuis achterloopt gaan we liever ergens anders naartoe. Maar waarom is er altijd zoveel weerstand tegen het gebruik van nieuwe technologieën in de ouderenzorg?

Steeds vaker worden nieuwe game technologieën, zoals virtual reality, toegepast in de zorg. En wat blijkt? Het werkt! Wat is virtual reality in de zorg eigenlijk precies? Welke voorbeelden zijn er dan, die aantonen dat het van toegevoegde waarde is? En niet de zoveelste bezuinigingsmaatregel.

Virtual reality in de zorg

Voordat ik twee voorbeelden geef, eerst een uitleg van wat virtual reality eigenlijk is. We kennen allemaal waarschijnlijk wel de VR-bril, de virtual reality bril. Het is een soort skibril waar je niet doorheen kunt kijken. Deze bril is verbonden met een computer en reageert op beweging. Draai je je hoofd naar beneden dat zie je bijvoorbeeld gras. Beweeg je je hoofd naar boven, dan reageert de bril daar weer op en laat de lucht zien of iets anders dat boven je hoofd zichtbaar is. Je krijgt het gevoel dat je midden in een virtuele werkelijkheid staat. Maar wat kan virtual reality in de zorg dan precies doen voor ons?

Eenzaamheid voorkomen

Virtual reality kan bijvoorbeeld eenzaamheid tegengaan. Hoe dan? Nederland heeft inmiddels ruim 4,1 miljoen 55-plussers. Ruim 1 miljoen mensen in deze groep voelt zich weleens eenzaam. En dat gevoel van eenzaamheid neemt toe naarmate we ouder worden. Meer mensen uit onze omgeven vallen weg of komen te overlijden. En met hun ook veel herinneringen aan vroeger. Dit kan zorgen voor een sociaal isolement. Mensen trekken zich meer en meer terug. Een groepje ondernemers hebben hier iets op bedacht: een virtual reality bril vol met herinneringen. Of het nu beelden zijn of muziek. De bril versterkt het geheugen. Bovendien geeft het een onderwerp om over te praten met familie, of mensen uit je omgeving. Uit diverse praktijk voorbeelden blijkt dat het werkt.

Valpreventie

Virtual Reality in de zorg kan ook ingezet worden als looptraining. Uit onderzoek van wetenschapsmagazine The Lancet blijkt dat looptrainingen in combinatie met Virtual Reality effectiever zijn dan een looptraining alleen. Een derde van de 65-plussers in Nederland valt minstens drie keer per jaar. Het onderzoek bestond uit ouderen die op een loopband liepen. Hierbij registreerde een camera hun bewegingen. De camera koppelde de beelden vervolgens via de computer aan een virtuele looproute op een scherm. Hierop zagen de deelnemers schoenen, die precies hetzelfde bewogen als de eigen voeten. De deelnemer kon op deze manier, op de loopband, virtuele obstakels omzeilen en opdrachten uitvoeren. Zo’n 300 ouderen tussen de 60 en 90 jaar probeerde het een half jaar uit. De resultaten waren verbluffend: de virtual reality looptraining leverde een valreductie op van maar liefst 42 procent!

Reageren

Auteur

Yadirah Postma

Yadirah Postma

Yadirah Postma studeert Management in de Zorg aan de Hogeschool Utrecht. Zij doet onderzoek naar nieuwe technologieën en de invloed van deze technologische ontwikkelen op ouderen en de zorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten