Volg ons online

Digitaal

Vergrijzing en technologie

Wij vinden het normaal dat in ziekenhuizen veel technologie wordt gebruikt, maar in de ouderenzorg niet. Waarom zijn vergrijzing en technologie ingewikkeld?

Gedeeld

op

Vergrijzing en technologie

Ken je de term dubbele vergrijzing? De Nederlandse bevolking vergrijst, maar alsof dat niet genoeg is worden we met z’n allen ook steeds ouder. Dat is dus dubbele vergrijzing.

Ouderen blijven ook langer thuis wonen. Vroeger ging je op een gegeven moment in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen, maar tegenwoordig is dat niet meer van zelfsprekend en maken we steeds meer gebruik van thuiszorg.

Ontgroening van de zorg

Maar ja, ook de zorg krijgt te maken met vergrijzing, want ook hier worden mensen ouder, terwijl de aanwas van jonge werknemers achterblijft. Ontgroening wordt dit ook wel genoemd. Hoe zorg je er dan voor dat mensen toch veilig en verantwoord zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving? En hoe kun je goede zorg blijven leveren met, door de ontgroening, minder zorgmedewerkers, terwijl de vraag naar zorg toeneemt?

Technologie in de zorg

Steeds vaker zullen we hiervoor technologie in moeten gaan zetten. Dit wordt al mondjes maat gedaan. Niet alleen met nieuwe technologische uitvindingen maar ook met pilots bij verschillende zorgorganisaties. Toch gebeurt het nog maar weinig, terwijl iedereen het wel heel normaal vindt dat in ziekenhuizen juist veel meer gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologische ontwikkelingen. Hoe komt het dat wij dat wel heel normaal vinden en dat mensen bij de zorg voor ouderen direct zeggen dat ze dat “onwenselijke” ontwikkelingen vinden, vanwege het ontbreken van menselijk contact?

Angst en onwetendheid

Onwetendheid en angst zijn de hoofdverantwoordelijken in deze. Zowel bij de zorgmedewerker als bij degene die zorg ontvangt. Niet vreemd overigens. Zorgmedewerkers bijvoorbeeld willen graag verzorgen en aandacht geven aan de cliënt. Daarom zijn ze per slot van rekening dit vak gaan uitoefenen. De gemiddelde zorgmedewerker van nu is rond de 42 jaar en komt uit een tijd waarin technologie in de zorg nog niet vanzelfsprekend was.

Vergrijzing en technologie

Ook wordt vaak gedacht dat ouderen van nu niets met technologie hebben en kunnen, maar die gedachte is onjuist. Ervaring leert dat het ook heel erg afhangt van hoe je het brengt. Zet je in op zorg dan zullen veel mensen zeggen: “Heb ik helemaal niet nodig”. Anderen hebben zorg nodig, niet ik! Maar zet je in op veiligheid, gemak, contact met anderen en het behouden van de eigen zelfstandigheid, dan wordt het een ander verhaal.

Technologie moet voordeel opleveren

Mensen zijn gevoelig voor technologie als het voordeel oplevert. Zodra mensen het dan proberen wordt vaak gezegd: “Hadden we dat maar eerder gedaan!”. Denk maar aan de wasmachine. Toen deze werd uitgevonden waren veel mensen sceptisch. Toch zijn er nu nog maar weinig mensen die nog met een zinken teil op het fornuis hun was zouden willen doen. Sterker nog, ik denk dat er niemand is te vinden die dit zou willen!

Voorlichting over de voordelen

De markt van hulpmiddelen is inmiddels heel groot, maar je moet wel weten wat er is en hoe je het kunt gebruiken. Het is dus belangrijk dan mensen goede voorlichting krijgen over de technische mogelijkheden en vooral voordelen. En dat geldt ook voor zorgmedewerkers. Het moet gaan over de voordelen die het oplevert en niet zozeer over het efficiënter maken van de zorg. Het maakt de zorg uiteraard efficiënter en dat is mooi meegenomen, maar dit wekt ook argwaan omdat mensen het dan direct zien als een poging om te bezuinigen.

Technologie is ondersteunend

Laat ik heel duidelijk zijn: technologie kan zorg nooit vervangen. Het zorgt ervoor dat zorg pas later ingezet hoeft te worden en als het dan eenmaal zover is werkt technologie ondersteunend. Maar fysieke zorg en menselijke interactie zal altijd nodig blijven. Door technologie blijft de cliënt langer zelfstandig en kan iemand langer thuis blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving.

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen