menu

Tweelingzussen na 26 jaar weer ‘in beeld’

Iedereen heeft een smartphone behalve de ‘oude ‘ouderen onder ons. Onderzoek toont aan dat 90% van hen niet of nauwelijks online contact heeft. En dat is jammer want meer dan de helft denkt dat meer begrip van online zaken zou leiden tot minder eenzaamheid.

Vodafone wil daarom helpen en is ‘Oma Online’ gestart, een initiatief om opa of oma uit te leggen hoe de online wereld werkt. In een korte film is te zien hoe kleinzoon Rodney zijn oma Gerrie helpt met een speciale videobelverbinding waarmee zij haar 80-jarige tweelingzus, die in Australië woont, na 26 jaar weer ziet.

Kijk, een kangoeroe!

Gerrie komt naar buiten met de bezem en bromt: “Wat ’n pokkenweer!”. Aan de andere kant van de wereld roept haar 80-jarige tweelingzus Truus: “Kijk, een kangoeroe!”. Later, rustig in haar stoel zegt Truus: “Ger is nog nooit hier geweest”. Waarom dat is vertelt een schijnbaar onverschillige Gerrie: “Wat moet ik in Australië? Dat zie ik hier op de televisie toch ook?”. Rodney, de kleinzoon lacht: “Ach, mijn oma doet wel stoer maar ze heeft ’n klein hartje hoor”. De reden dat de twee zussen elkaar al 26 jaar niet gezien hebben komt omdat vliegangst en die grote plas water waar ze over heen moeten, hen angst inboezemt. “Hoe heet dat ook alweer als zo’n vliegtuig op en neer gaat?”, vraagt Gerrie. “Turbulentie”, vult Rodney aan. “Ja!”, knikt Gerrie, alsof ze zeggen wil dat je wel gek moet zijn om in een vliegtuig te stappen.

En nou?

Rodney lijkt het fantastisch als de beide dames elkaar via video weer kunnen zien. Vodafone heeft daar een oplossing voor. Nadat de apparatuur geïnstalleerd is brengt een simpele druk op de knop de zussen via de TV weer bij elkaar in beeld. “Dat is goed”, zegt Truus. “Als het maar één knop is!”. Gerrie is benieuwd of Truus ook nog steeds heimwee heeft en dan met name naar haar. Bij het rinkelen van het videosignaal reageren ze allebei hetzelfde: “En nou…?”. Dan ineens zien ze elkaar weer terug op het beeldscherm. “Hoe zie ik eruit?”, vraagt Truus nieuwsgierig. “Nou, je bent wel wat dikker geworden in je gezicht”, antwoordt Gerrie. “Nee!!”, lacht Truus. “Dat komt door de film”.

Tweelingzussen in tranen

“Heb je me nog gemist?”, vraagt Gerrie dan. “Tuurlijk”, zegt Truus. “Ik denk elke dag aan je…”. Nu wordt de stoere Gerrie toch emotioneel. “Oh, daar ga ik alweer”, roept ze terwijl ze haar tranen probeert te bedwingen. “Niet huilen hoor!”, roept Truus terug. “Want dan maak je mij ook aan de gang!”. De zussen babbelen alsof ze gisteren nog bij elkaar op de koffie zijn geweest. Leuk dat de huidige telecom techniek deze verbinding mogelijk maakt.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten