Volg ons online

Digitaal

Technologie moet je niet opdringen

Dat je technologie niet kunt opdringen aan ouderen heeft blogger Hanny Vlemmings zelf ondervonden met haar vader.

Gedeeld

op

Technologie is niet op te drinken

Het is belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan onze samenleving, ongeacht of iemand wel of niet een beperking heeft.

Zingeving, contacten met anderen en ‘er toe doen’ zijn belangrijk voor een mens. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om actief te blijven deelnemen aan de maatschappij. Als je lichaam of je geest niet meer helemaal meewerkt, dan wordt het een stuk moeilijker. Misschien goed om eens te kijken of het ook anders kan?

Haal de wereld naar binnen

Als je de wijde wereld niet meer in kunt dan haal je de wijde wereld, en dus de samenleving, toch gewoon binnen? Dit kun je doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een smartphone of tablet, met daarop toegang tot het internet. Voor de jongeren onder ons heel gewoon. Ikzelf ben van de generatie die dit zich eigen heeft moeten maken, maar nu niet meer zonder kan. Voor ouderen is het nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Vaak hoor je: “Dat heb ik niet nodig/ik kan dat niet meer leren of bedienen/het internet is niet veilig”.

partner content

Ouderen en technologie

Hoe pas je technologie op de juiste manier toe in de zorg en in het dagelijks leven van ouderen? Hanny Vlemmings helpt bedrijven en particulieren met het vinden van oplossingen voor deze vraagstukken.

Mijn vader is om

Ook mijn vader vond altijd dat hij dat niet nodig had. Sinds kort is hij toch toegetreden tot het wereldwijde web. Heel vaak hebben wij hem verteld hoe  interessant en leuk het is. We probeerden hem continu over te halen maar hij had geen interesse. “Waarom zou ik, ik mis dat helemaal niet”.

Spieken hoe het werkt

De laatste tijd keek hij steeds vaker mee op één van onze mobieltjes als er een leuke foto voorbij kwam. Eindelijk wilde hij ook en over was de angst. Er werd een smartphone met een groot scherm gekocht, de letters werden extra groot ingesteld en hup…daar ging ie, 83 jaar oud…het World Wide Web op. En wij leggen met alle liefde voor de 5e, 10e of desnoods 20e keer uit hoe het werkt. Sommige instructies leggen we desnoods even vast op papier, zodat hij kan spieken hoe het ook alweer moet.

Geen tijd voor technologie

Achteraf vertelde hij ons dat hij helemaal geen tijd had om zich hier verder in te kunnen verdiepen. Hij was druk met de zorg voor onze moeder. Dat vergde veel tijd en energie van hem, waardoor hij zich de tijd niet gunde om zich ergens in te gaan verdiepen. Na het overlijden van haar had hij die tijd wel weer. Daarbij kwam ook dat hij zag hoe leuk het was om foto’s en vooral korte filmpjes van haar terug te kunnen kijken en zo haar stem ook weer te kunnen horen. Dat vond hij echt fantastisch, hij was daar zo blij mee…dat wilde hij ook.

Googelen met zijn kleinzoon

Voor hem was toen de tijd rijp om ook een smartphone aan te schaffen en zichzelf de tijd te gunnen om het aan te leren. Dat kost moeite, maar appjes sturen lukt nu, evenals berichtjes lezen op Facebook. Vorige week heeft hij voor de eerste keer samen met zijn kleinzoon iets gegoogeld! Er ging een wereld voor hem open.

Herinneringen aan mijn moeder

Niet alleen voor mijn vader, maar voor heel veel ouderen vergt het nou eenmaal vaak meer tijd en energie om het bedienen van een smartphone of het surfen op internet je eigen te maken. Toch kan het zeker de moeite waard zijn om het te gaan proberen. Vooral als je veel alleen bent en niet zo gemakkelijk de deur uit kunt. Voor mijn vader helpt het onder andere om de herinnering aan mijn moeder levend te houden.

Wijze les

En wij? Wij hebben een wijze les geleerd. Wij, als zijn kinderen, konden gewoon niet begrijpen waarom hij geen gebruik van internet wilde maken. Wij dachten dat dit voor hem ‘echt iets zou zijn’. Hoe meer wij het de hemel in prezen, hoe meer hij de hakken in het zand zette en dwars ging liggen.

Technologie niet opdringen

Technologie, zoals bijvoorbeeld een smartphone, opdringen aan ouderen heeft geen zin. Als de meerwaarde van het gebruik ervan niet op één staat dan wordt het gewoonweg niet gezien als iets wat nuttig of gewoon leuk kan zijn. Het animo om het gebruik ervan zich eigen te maken is dan erg laag met als gevolg dat het ongebruikt in de la verdwijnt. Het lot van vele telefoons, tablets en wat al niet meer. Mijn vader heeft op zijn 83e de smartphone én internet ontdekt, hij moest er zelf klaar voor zijn!

advertentie

Lees het boek van Erik Scherder

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen