menu

Technologie moet je niet opdringen

Het is belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan onze samenleving, ongeacht of iemand wel of niet een beperking heeft.

Zingeving, contacten met anderen en ‘er toe doen’ zijn belangrijk voor een mens. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om actief te blijven deelnemen aan de maatschappij. Als je lichaam of je geest niet meer helemaal meewerkt, dan wordt het een stuk moeilijker. Misschien goed om eens te kijken of het ook anders kan?

Haal de wereld naar binnen

Als je de wijde wereld niet meer in kunt dan haal je de wijde wereld, en dus de samenleving, toch gewoon binnen? Dit kun je doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een smartphone of tablet, met daarop toegang tot het internet. Voor de jongeren onder ons heel gewoon. Ikzelf ben van de generatie die dit zich eigen heeft moeten maken, maar nu niet meer zonder kan. Voor ouderen is het nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Vaak hoor je: “Dat heb ik niet nodig/ik kan dat niet meer leren of bedienen/het internet is niet veilig”.

partner content

Ouderen en technologie

Hoe pas je technologie op de juiste manier toe in de zorg en in het dagelijks leven van ouderen? Hanny Vlemmings helpt bedrijven en particulieren met het vinden van oplossingen voor deze vraagstukken.

Mijn vader is om

Ook mijn vader vond altijd dat hij dat niet nodig had. Sinds kort is hij toch toegetreden tot het wereldwijde web. Heel vaak hebben wij hem verteld hoe  interessant en leuk het is. We probeerden hem continu over te halen maar hij had geen interesse. “Waarom zou ik, ik mis dat helemaal niet”.

Spieken hoe het werkt

De laatste tijd keek hij steeds vaker mee op één van onze mobieltjes als er een leuke foto voorbij kwam. Eindelijk wilde hij ook en over was de angst. Er werd een smartphone met een groot scherm gekocht, de letters werden extra groot ingesteld en hup…daar ging ie, 83 jaar oud…het World Wide Web op. En wij leggen met alle liefde voor de 5e, 10e of desnoods 20e keer uit hoe het werkt. Sommige instructies leggen we desnoods even vast op papier, zodat hij kan spieken hoe het ook alweer moet.

Geen tijd voor technologie

Achteraf vertelde hij ons dat hij helemaal geen tijd had om zich hier verder in te kunnen verdiepen. Hij was druk met de zorg voor onze moeder. Dat vergde veel tijd en energie van hem, waardoor hij zich de tijd niet gunde om zich ergens in te gaan verdiepen. Na het overlijden van haar had hij die tijd wel weer. Daarbij kwam ook dat hij zag hoe leuk het was om foto’s en vooral korte filmpjes van haar terug te kunnen kijken en zo haar stem ook weer te kunnen horen. Dat vond hij echt fantastisch, hij was daar zo blij mee…dat wilde hij ook.

Googelen met zijn kleinzoon

Voor hem was toen de tijd rijp om ook een smartphone aan te schaffen en zichzelf de tijd te gunnen om het aan te leren. Dat kost moeite, maar appjes sturen lukt nu, evenals berichtjes lezen op Facebook. Vorige week heeft hij voor de eerste keer samen met zijn kleinzoon iets gegoogeld! Er ging een wereld voor hem open.

Herinneringen aan mijn moeder

Niet alleen voor mijn vader, maar voor heel veel ouderen vergt het nou eenmaal vaak meer tijd en energie om het bedienen van een smartphone of het surfen op internet je eigen te maken. Toch kan het zeker de moeite waard zijn om het te gaan proberen. Vooral als je veel alleen bent en niet zo gemakkelijk de deur uit kunt. Voor mijn vader helpt het onder andere om de herinnering aan mijn moeder levend te houden.

Wijze les

En wij? Wij hebben een wijze les geleerd. Wij, als zijn kinderen, konden gewoon niet begrijpen waarom hij geen gebruik van internet wilde maken. Wij dachten dat dit voor hem ‘echt iets zou zijn’. Hoe meer wij het de hemel in prezen, hoe meer hij de hakken in het zand zette en dwars ging liggen.

Technologie niet opdringen

Technologie, zoals bijvoorbeeld een smartphone, opdringen aan ouderen heeft geen zin. Als de meerwaarde van het gebruik ervan niet op één staat dan wordt het gewoonweg niet gezien als iets wat nuttig of gewoon leuk kan zijn. Het animo om het gebruik ervan zich eigen te maken is dan erg laag met als gevolg dat het ongebruikt in de la verdwijnt. Het lot van vele telefoons, tablets en wat al niet meer. Mijn vader heeft op zijn 83e de smartphone én internet ontdekt, hij moest er zelf klaar voor zijn!

advertentie

Lees het boek van Erik Scherder

Reageren

Auteur

Hanny Vlemmings

Hanny Vlemmings

Hanny Vlemmings is van oorsprong verpleegkundige met veel ervaring in de ziekenhuiszorg en thuiszorg. In 2010 koos zij ervoor deze kennis toe te passen als Toegepast Gerontoloog. Als één van de eerste Toegepast Gerontologen in Nederland is zij deskundig op het gebied van vergrijzing en alles wat daarmee te maken heeft. Zij richt zich inmiddels, met haar bedrijf 4aged, met name op de inzet van zorgtechnologie bij bedrijven en (zorg)organisaties, maar ook bij particulieren. Ook werkt zij als zorgtechnoloog bij zorgorganisatie de Zorgboog in Helmond.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten