menu

Steeds meer technologie in de zorg

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie in de zorg. Dit wordt ook wel e-Health genoemd. Vandaag werd alweer de derde editie van de eHealth monitor gepresenteerd aan minister Schippers van VWS.

Technologie in de zorg is natuurlijk een positieve ontwikkeling, zeker als de technologie kan worden ingezet ter verbetering van die zorg. Maar het baart de branche tegelijkertijd ook zorgen dat het ministerie van VWS de nadruk lijkt te leggen op de besparingen van zorgkosten met e-Health in plaats van de kwaliteitsverbetering die het ook met zich mee kan brengen. En ook al kan e-Health in de toekomst een bijdrage leveren aan kostenbesparing, op dit moment moet er juist nog heel veel geïnvesteerd worden in de technologie willen wij daar op de lange termijn gebruik van kunnen maken.

Verbetering zorg

Ruim de helft van de zorgaanbieders in Nederland maakt al gebruik van technologie in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders, bedmatjes of valdetectie. Dit zijn middelen die een alarm afgeven als een cliënt in beweging komt en als er dus ook risico op vallen ontstaat. Ook wordt er al op grote schaal gebruik gemaakt van beeldbellen door verpleegkundigen en automatische medicijndispensers waarmee cliënten worden herinnerd aan het innemen van hun medicijnen. Philips Healthcare maakt dergelijke medicijndispensers en de ervaringen zijn nu al heel positief, zoals de gebruikers in deze video aangeven.

Hoge ambities

De cijfers van de eHealth-monitor laten een duidelijke stijging zien van technologische hulpmiddelen. Het ministerie wil daar nu ook doelen aan koppelen. Zo willen zij bijvoorbeeld dat, iedereen die thuis zorg ontvangt, over 5 jaar moet kunnen communiceren met een zorgverlener via beeldschermen. Maar is dat wel haalbaar als er tegelijkertijd alleen maar wordt bezuinigd?

Extra geld voor technologie in de zorg

Deze week maakte het ministerie van VWS bekend dat zij extra geld gaat uittrekken voor de ontwikkeling van technologie in de zorg. En terwijl dit heel erg goed nieuws is, kan je je ook afvragen of iedereen wel die techniek wil gebruiken. Er zijn, zeker nu nog, heel veel mensen die niet bekend zijn met deze technische toepassingen en die misschien helemaal niet in een schermpje willen praten met iemand anders omdat ze gewend zijn dit gewoon face-to-face te doen.

Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Of misschien heb je al ervaringen met bepaalde technologie in de zorg? Laat hieronder dan een bericht achter of deel je mening via onze Facebook Community.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten