Volg ons online

Digitaal

Specialist geeft zorg op afstand

Met dit wel heel bijzondere project kan de specialist zorg op afstand verlenen. En bij de Argos Zorggroep wordt het al gedaan.

Gedeeld

op

Zorg op afstand met de Google Glass

Zorg op afstand klinkt heel onpersoonlijk! Maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Bij de Argos Zorggroep hebben ze namelijk een heel handige toepassing gevonden voor…de Google Glass.

Met deze bril komt er nog steeds een verpleegkundige bij iemand thuis, maar wordt de Google Glass gebruikt om extra professionele hulp op afstand mee te laten kijken.

Een vertrouwd gezicht

Fabiënne van de Bosch is projectverpleegkundige bij Argos Zorggroep. Zij moet een cliënt behandelen met een wond. Met de Google Glass maakt ze in no-time verbinding met een wondspecialist: “Wil je met mij meekijken om de voortgang van de wondgenezing te bespreken?” vraagt ze. Mevrouw de Vries wordt behandeld en de specialist kijkt live mee via een tablet. De specialist geeft tips waar nodig en Fabiënne kan zich volledig richten op de behandeling. En het mooie is dat Fabiënne vertrouwt is met mevrouw de Vries, die op deze manier niet continue andere mensen over de vloer krijgt.

Zorg op afstand

We kennen allemaal de prachtige futuristische video’s van de Google Glass en de toepassingen in de praktijk. Maar een gebied dat onderbelicht is, is de zorg. En dat terwijl de Google Glass bij uitstek geschikt is hiervoor. Eigenlijk heeft de huidige versie van de bril alle toepassingsmogelijkheden die in de zorg ook gebruikt kunnen worden. Het enige dat ontbrak was een veilige en gebruiksvriendelijke applicatie, waarmee ook wordt voldaan aan alle privacywetgeving.

Privacyprobleem

Maar daar is nu wat op gevonden. Het project heet Glazz en is ontwikkeld door de Argos Zorggroep, samen met 1Minuut Zorginnovatie. Wat is Glazz? Het project heeft een applicatie ontwikkeld die Genzõ heet, waarmee een oplossing is gevonden voor het “privacyprobleem”.

Direct contact

Martijn de Groot, oprichter van 1Minuut Zorginnovatie en lid van projectteam Glazz, vertelt: “Mijn rol in het projectteam is het ontwikkelen en verbeteren van Genzõ. Uniek aan dit project is het directe contact met de werkvloer. Dagelijks praat ik met medewerkers en mantelzorgers over hun ervaringen met Genzõ en de Glass. Op basis hiervan voer ik direct verbeteringen door in de software. Zo ontwikkelen we een applicatie voor en door de zorg.”

Eigen regie

Nu al is de bril gebruikt bij ruim 500 zorgsituaties en de ervaringen zijn positief: “Het inzetten van de Glass levert veel tijdswinst op. Een second opinion van bijvoorbeeld een arts had eerder veel voeten in de aarde. De huisarts kon in de meeste gevallen pas later op de dag, of zelfs later in de week, langskomen. Nu zetten we de Glass op, bellen we hiermee de specialist of arts op zijn of haar tablet en hebben we direct contact. Ook kunnen we mantelzorgers ondersteunen wanneer zij kleine zorghandelingen, zoals stomazorg, verrichten. Via de Glass kijken we mee en geven we instructie en tips op afstand. Zo stellen we mantelzorgers in staat de zorg in eigen regie te houden en niet altijd afhankelijk te zijn van wanneer de thuiszorg komt.” vertelt Yoeri van Oosterhout, projectverpleegkundige bij Argos Zorggroep.

Minder personeel

Inmiddels zet de Argos Zorggroep de bril ook in op verschillende zorglocaties. In Maassluis bijvoorbeeld wordt Glazz ’s nachts gebruikt. Mocht het nodig zijn dan kunnen verpleegkundigen nu makkelijk verbinding leggen met hulp in het nabij gelegen Geriatrisch centrum DrieMaasHave, waardoor er ’s nachts minder personeel nodig is.

Enthousiaste gebruikers

Maar het is niet alleen de professionele verzorger die enthousiast is over het gebruik van de Glazz. Ook cliënten en mantelzorgers zijn te spreken over het project. “Ik vind aandacht en gezelligheid belangrijk en ik was bang dat de bril op den duur de mens zou vervangen. Dit is gelukkig niet zo, er is voldoende aandacht en juist dankzij de Glass krijg ik vaak dezelfde medewerkers over de vloer. Dit vind ik prettig, want je bouwt toch sneller een band op met een vertrouwd gezicht. ” Meneer Terlouw is mantelzorger van zijn vrouw en ook hij is positief over de mogelijkheden: “Mijn vrouw houdt er niet van als er vreemden over de vloer komen. Dankzij de Glass kan ik haar stoma verzorgen en kan ik altijd een verpleegkundige bereiken die met mij meekijkt als dat nodig is terwijl ik de zorg uitvoer. De eenvoud van de bediening van de Glass verraste mij, hij reageert zelfs op je stem!”

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen