menu

Positieve effecten van zorgrobot ZORA

Zorgrobot ZORA blijkt heel positieve effecten te hebben op bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land. Dit werd onderzocht door de Hogeschool Utrecht, in opdracht van Instellingen voor Verpleging en Verzorging in Utrecht (IVVU).

Het gebruik van technologie in de ouderenzorg blijft een gevoelig onderwerp. Van ziekenhuizen vinden we het heel normaal dat zij de nieuwste en beste nieuwe technologieën gebruiken. Als het om zorg voor ouderen gaat moeten we er opeens niets van weten. Maar wat als het werkt? En de bewoners van een verpleeghuis er baat bij hebben?

Technologie onvoldoende benut

Volgens het IVVU is het een kwestie van tijd voordat er meer robots in de zorg worden gebruikt. Dat is ook de reden waarom zij het onderzoek hebben laten uitvoeren. De mogelijkheden die robots in de ouderenzorg bieden zijn nog onvoldoende bekend. Maar vooral ook onvoldoende benut. Gekeken is naar maar liefst 14 zorgorganisaties in de regio Utrecht die op dit moment gebruik maken van zorgrobot ZORA. Wat blijkt, vooral ouderen met dementie hebben baat bij de inzet van ZORA. Het is niet zo dat zorgrobot ZORA ook daadwerkelijk zorgtaken uitvoert. Dit is de grootste angst die mensen altijd hebben bij de inzet van technologie. Het gaat juist om met name afleiding. Bewoners met dementie die heel onrustig waren, werden met de zorgrobot opeens een stuk rustiger. Ook stimuleert de robot ouderen om mee te doen met activiteiten of lichamelijke oefeningen.

Zorgrobot ZORA is ook leuk!

Maar ook bij zorgmedewerkers heeft zorgrobot ZORA positieve effecten. Zo vindt tweederde van de medewerkers het werk leuker worden met inzet van de robot. Vrijwel alle medewerkers die meededen aan het onderzoek gaven aan blij te worden van het gebruik. De medewerkers die niet positief zijn, zijn dat vooral vanwege technische problemen. Het kost ook tijd en energie om de robot goed te gebruiken. Voor het onderzoek zijn interviews afgenomen, vragenlijsten ingevuld én zijn ouderen geobserveerd bij het gebruik van zorgrobot ZORA.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten