menu

Pechhulp voor ouderen

We denken vast allemaal wel eens na over onze oude dag, toch? Ik wel in ieder geval. Met één kind zal ik het vast een stuk lastiger krijgen dan mijn vader die 4 mantelzorgers tot z’n beschikking heeft. Maar wat als mijn enige kind zo ver weg woont dat ik alleen achterblijf? En wat als ik zo oud wordt dat ik mijn vrienden overleef? Wie is er dan nog om een oogje in het zeil te houden en mij te helpen als het nodig is?

Van de trap gevallen

Je zult het niet geloven, maar misschien is dat wel de ANWB! Zij hebben namelijk onlangs iets bedacht voor dit probleem. Een pechhulp voor ouderen. Geen pechhulp voor je auto dus, maar voor jezelf, mocht je bijvoorbeeld van de trap zijn afgevallen of zijn uitgegleden in de badkamer. Met behulp van een app kunnen leden van de ANWB dag en nacht gebruik maken van deze pechhulp voor ouderen. En de hulpverleners van de ANWB weten direct om wie het gaat, waar je te vinden bent via de GPS op je toestel én zij kunnen vrienden of familie informeren.

Pechhulp voor ouderen in nood

Uit onderzoek dat de ANWB heeft laten uitvoeren blijkt dat veel 55-plussers zich tien jaar jonger voelen dan ze in werkelijkheid zijn (37%) en dat ze zich hier ook naar gedragen. En dit brengt risico’s met zich mee. Zo’n 62% van de ondervraagden houdt bovendien ook van sportieve en fysiek inspannende activiteiten. Of het nu om wandelen gaat, fietsen, fitnessen of zwemmen, het zijn populaire bezigheden voor 55-plussers. Ongeveer de helft van de 55-plussers herkent zich in het gevoel dat ze het soms wel spannend vinden om alleen naar buiten te gaan. Dit is zelfs voor sommigen van ons voldoende reden om van tijd tot tijd af te zien van de activiteiten die we willen ondernemen. Je kunt er niet altijd vanuit gaan dat je snel genoeg hulp krijgt als je iets overkomt.

Niet bewust van een probleem

“Elke zes minuten meldt een oudere zich op de Spoedeisende Hulp. Alleen al door een valongeval. We zien ook dat het aantal ouderen dat op de Spoedeisende Hulp belandt stijgt. Vaak is er onverwachts iets mis gegaan. Ouderen zijn zich niet altijd bewust van een plotselinge bloeddrukdaling waardoor ze duizelig worden en vallen. Heup, pols en hersenletsel komen veel voor”, aldus Saskia Kloet van VeiligheidNL.

Ook al is de app van de ANWB niet de enige optie om snel hulp te krijgen bij noodgevallen, het is zeker wel een handige en vertrouwde optie. En uiteraard is uiteindelijk ook de 112 alarmcentrale dé plek om je te melden in noodgevallen.

Reageren

Auteur

Barbara en Marjolijn

Barbara en Marjolijn

Marjolijn en Barbara zijn de initiatiefnemers van Mantelzorgelijk.nl, het grootste online platform voor en door mantelzorgers.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten