menu

Ouderen op internet nemen het over

Dat ouderen moeite hebben met social media is door recent onderzoek volledig onderuit gehaald. Vooral de 65 plussers laten zich steeds meer gelden. Dit komt naar voren uit het onderzoek van Ruigrok-Netpanel ‘What’s happening online?’ onder een aantal Nederlanders die gebruik maken van internet.

We weten dat bijna alle jongeren (96%) wel gebruik maken van één of meerdere social media netwerken. Maar inmiddels weten ook ouderen de (digitale) weg te vinden want acht op de tien ouderen maken actief gebruik van social media.

Facebook populairst

Ouderen zien steeds meer de voordelen van hun online aanwezigheid. De helft van hen zegt dat zij meer contact hebben met familie en vrienden. De handigheid om met sociale media om te gaan geeft hen ook het gevoel dat ze met de tijd meegaan en onafhankelijker zijn. Facebook is onder de ouderen het populairst. De meerderheid logt minsten één keer per dag in. De vrouwen in deze leeftijdscategorie gebruiken naast Facebook ook andere sociale netwerken.

Google+ in opmars

Het onderzoek geeft aan dat Google+ steeds vaker gebruikt door ouderen (36%) vergeleken met de jongeren (20%). Daarbij moet misschien de vraag gesteld worden wat men onder ‘gebruiken’ verstaat. Is dat ingelogd zijn of daadwerkelijk berichten sturen? Uiteindelijk is het namelijk heel makkelijk om een Google+ account aan te maken, omdat Google alle diensten op slimme én eenvoudige manier aan elkaar heeft gekoppeld. Twitter is duidelijk nog niet ontdekt want maar 8% van de 65-plussers stuurt of bekijkt weleens een tweet.

Ouderen Whatsappen steeds meer

Ongeveer de helft van de ouderen gebruikt minimaal één chatprogramma. WhatsApp (37%) is dan, net zoals bij de rest van de Nederlanders, het populairst. Berichten via Facebook Messenger worden door zo’n 28% van de ouderen verstuurd. De verwachting is dat het gebruik van deze berichtendienst in de toekomst zal gaan stijgen.

Tablet of smartphone?

In de afgelopen twee jaar is het gebruik van smartphones door ouderen bijna verdubbeld van 17% naar 35%. Ouderen vinden het normaal dat de informatie die zij zoeken ook online en mobiel te vinden is. Vooral de tablets doen het goed (42%), terwijl bij de jongeren dit juist afneemt.

Ouderen op internet zijn bewust voorzichtig

Omdat ouderen steeds beter om kunnen gaan met de online en mobiele technologie nemen ze daarbij ook hun levenservaring mee en zijn daarom voorzichtiger met het gebruik van deze middelen. Als het gaat om voorwaarden bijvoorbeeld van cookies nemen ouderen deze wel vaker door dan jongeren. Schending van privacy ligt heel gevoelig bij deze categorie. Zij zijn op de hoogte van zaken als cybercriminaliteit en doen meer pogingen om hun online identiteit te beveiligen. Ze maken zich ook meer zorgen om digitale fraude en informatiediefstal.

Wat doen ouderen op internet?

Het onderzoek stelde ook vragen over de activiteiten en interessegebieden van ouderen op het internet zoals online shoppen, het regelen van bankzaken, online muziek luisteren of streamen, films en series bekijken.

Over het onderzoek

Vanaf 5 juni 2015 tot en met 16 juni 2015 hebben 1.359 Nederlanders van 18 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld. Hiervan zijn 280 gebruikers 65 jaar of ouder. De steekproef is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht, leeftijd en opleiding. De steekproefmarge bedraagt in het slechtste geval 2,7 procent.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten