Volg ons online

Digitaal

Ouder worden, hoe voelt dat?

Ouder worden, hoe voelt dat? Blogger Hanny Vlemmings heeft het zelf ervaren in haar werk en het was een openbaring voor haar.

Gedeeld

op

Ouder worden hoe voelt dat

Ouder worden, hoe is dat? Het hangt ervan af aan wie je deze vraag stelt. De ene denkt aan alle ongemakken zoals slechter zien, slechter horen, slechter lopen, incontinentie en een hele waslijst aan pillen.

De ander denkt aan kleine, muffe kamertjes in bejaardenhuizen en op zondag met tegenstribbelende pubers op bezoek bij oma. Weer anderen zien alleen de vrije tijd, niet meer werken. Veel ouderen zullen zeggen dat oud zijn best meevalt. Je hebt natuurlijk wel wat ongemakjes, maar daar valt best mee te leven, al zullen er zeker ook ouderen zijn die het hier helemaal niet mee eens zijn.

Rekening houden met ouderen

Zoals ik al vaker heb aangegeven, horen een aantal dingen bij het ouder worden. Je gehoor gaat achteruit, het zien wordt minder, je beweegt wat strammer en je conditie is ook niet meer wat het geweest is. Toch kunnen veel ouderen hier prima mee omgaan. Je past je aan en neemt wat gas terug. Voor de buitenwereld valt het daarom vaak niet op dat het niet meer zo soepel loopt. Dit is één van de redenen waarom er niet altijd rekening gehouden wordt met deze ‘ouderdomsgebreken’ bij het ontwerpen van artikelen, verpakkingen, huizen en de omgeving.

Heeft niemand hierover nagedacht?

Iedereen kent wel voorbeelden: de plastic verpakkingen die zo ontzettend lastig open te maken zijn (zélfs als je jong bent!). De kleine lettertjes of knopjes op een telefoon of een mooi aangelegd park met leuke paadjes waarbij met trots vermeld wordt dat rekening gehouden is met ‘ouderen met rollator’, Het ziet er inderdaad prachtig uit. Helaas zijn de paadjes bestraat met allemaal bolle steentjes en rammelt je rollator helemaal uit elkaar als je daar overheen loopt. En dan hoor ik mensen denken: “Hebben ze hier nou helemaal niet over nagedacht? Ze moesten eens zelf voelen hoe moeilijk dit loopt.”

In de huid van ouderen kruipen

Nou weet ik uit eigen ervaring dat het niet altijd nodig is om alles zelf mee te maken. Toen ik als 19 jarige leerling-verpleegkundige in het ziekenhuis ging werken was ik blij dat ik niet alles eerst zelf moest meemaken om medeleven en begrip te tonen. Dan was ik er meteen weer gestopt. Toch zou het af en toe eens goed zijn om echt in de huid van de oudere te kruipen. En dan bedoel ik letterlijk! Dat kan!

Ouder worden, hoe voelt dat

Zo bestaat er een ‘oud-maak-pak’. Als je dat aanhebt zie je slechter (door een mistige skibril), hoor je minder (door een koptelefoon), wordt de beweeglijkheid van je gewrichten beperkt (door allerlei spalkjes en braces) en door het extra gewicht dat verspreid op je lijf geplakt wordt lijken je armen en benen wel van lood. Je conditie lijkt snel achteruit te gaan. Probeer dan maar eens een plastic verpakking open te maken, je veters te strikken of een trap op te lopen! Wat een inspanning heb je dan nodig voor de meest simpele dingen. Je krijgt ter plekke respect voor de oudere medemens!

Ervaren hoe oud zijn is

En nog niet zo lang geleden las ik in de krant dat er een ‘participatiekliniek’ geopend was. Daar kunnen zorgmedewerkers aan den lijve ondervinden hoe het is om oud te zijn en afhankelijk van hulp. Bij aankomst krijg je bepaalde ouderdomsgebreken, eventueel gepaard gaand met dementie of een lichamelijke beperking, aangemeten. Vervolgens ga je een hele dag ervaren hoe het is om met deze beperkingen om te gaan en ook hoe zorgmedewerkers omgaan met je. Hoe is het om met een tillift in een bad gehesen te worden (heel eng, want je zweeft daar in een raar ding op anderhalve meter hoogte ‘in je blootje’) of in je rolstoel opeens van achteren een hand op de schouder voelen en vaag te horen dat er iemand achter je tegen je praat (wie is dat? wat gaat er met me gebeuren?).

Schrikken van een hand op je schouder

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat geen enkele zorgmedewerker dit bewust verkeerd doet. Je hebt soms gewoon niet in de gaten hoe het is om dit vanaf de andere kant te ervaren. Bewegingen en handelingen  waarvan je denkt dat het toch niet zo lastig is om te doen, lijken opeens topsport. Ook ben je je er gewoon niet van bewust dat een hand op de schouder iemand kan laten schrikken, zelfs al heb je gezegd wie je bent en wat je komt doen. Dit zelf kunnen ervaren opent de ogen en levert volgens velen een meerwaarde op voor de zorgmedewerker. Medewerkers die er al geweest zijn geven aan dat ze dit graag eerder hadden willen doen.

Een prachtig initiatief wat heel veel her- maar vooral ook erkenning en begrip geeft voor ouderen, mensen met een lichamelijke beperking én mensen met dementie.

Meer informatie

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen