Volg ons online

Digitaal

Onderdeel blijven van de samenleving

Eenzaamheid onder ouderen is een groot onderwerp, maar Hanny Vlemmings vindt dat onderdeel blijven van de samenleving ook bij ons zelf ligt.

Gedeeld

op

Onderdeel blijven van de samenleving

Je hoort de laatste tijd erg veel over vereenzaming onder ouderen. Veel ouderen nemen niet meer actief deel aan de samenleving of hebben het gevoel dat ze niet meer deelnemen aan, of zelfs geen onderdeel meer zijn ván, de samenleving.

Bewust alleen

Naarmate je ouder wordt neem je steeds vaker wat afstand van de wereld om je heen. Je hoeft niet meer persé overal bij te zijn of van alles op de hoogte te zijn. Je hebt alles al gezien en meegemaakt. Dit afstand nemen is een normaal onderdeel van het verouderingsproces. Iedereen doet dit op de manier die bij hem of haar past. Een stapje terug betekent niet altijd dat mensen ook eenzaam zijn, soms kiest men bewust voor een vorm van alleen zijn. Dat moet je als omgeving dan ook accepteren.

Er niet meer bij horen

Toch blijkt dat heel veel mensen als ze ouder worden het gevoel hebben dat ze er niet meer bij horen. Ze hebben vaak geen betaalde baan meer, geen kinderen meer thuis om voor te zorgen en zien langzaam maar zeker hun sociale netwerk om zich heen wegvallen. Al jaren ben je lid van de tennisvereniging en oké, je bent dan wel niet meer de snelste, maar je vindt het nog heerlijk om te bewegen. Toch merk je dat het steeds moeilijker wordt om een tennispartner te vinden (je bent wat trager, vergeet soms hoe de stand is of wie de service heeft) en op den duur besluit je dan maar om te stoppen. Dit voorbeeld speelt zich af bij een tennisvereniging maar je kunt ook de kaartclub, het koor, de fietsclub etc. invullen.

Deelnemen aan de samenleving

Het is belangrijk dat ouderen kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Dat geeft zin aan het leven. Zet ze daarom niet buitenspel. Kijk niet naar wat er niet meer kan, maar kijk vooral naar wat er nog wel kan (met eventueel een aanpassing beiderzijds). Ouderen hebben zeker een grote meerwaarde in de maatschappij. Ze hebben een schat aan levenservaring en kennis en kunnen prima een mentorrol op zich nemen, bijvoorbeeld om jongeren wegwijs te maken binnen een vereniging.

Actief deelnemen doe je zelf

Het gevoel van ‘buiten de maatschappij staan’ kun je als oudere ook zelf beïnvloeden. Ga op zoek naar wat je leuk vindt om te doen en als je dat niet meer actief kunt, doe het dan op afstand. Als boodschappen doen niet meer fysiek lukt, waarom zou je dan niet je boodschappen via internet bestellen? En als je hiermee niet overweg kunt, wat is er dan op tegen om contact op te nemen met je eigen groenteboer, slager of supermarkt? Zoek de mogelijkheden en hou zo lang mogelijk de eigen regie in handen. Er kan veel meer dan je denkt.

Eten op afstand

Natuurlijk zijn er veel ouderen die zich echt eenzaam voelen. Ze kunnen door allerlei problemen moeilijk de deur uit, de partner is overleden en de kinderen wonen verder weg. Dan kan een dag heel lang duren. Ook in dit geval kan een laptop of tablet verschil maken. Via internet kan heel gemakkelijk contact gemaakt worden met de kinderen of kleinkinderen. Heb je een hekel aan alleen eten? Spreek dan met je kinderen of vrienden af om ‘op afstand’ bij elkaar aan tafel aan te schuiven. Hiervoor plaats je op je eigen eettafel een tablet/laptop tegenover jezelf en ook bij je ‘tafelgenoot op afstand’ gebeurt dat.

Oefening baart kunst

Zo zie je elkaar tijdens het eten en kun je gezellig een gesprek voeren. Probeer het maar eens uit, het is echt niet zo moeilijk. En zeg nou niet dat dat niet meer te leren is voor iemand op leeftijd. Ook als je wat ouder bent kun je leren hiermee om te gaan. Het duurt misschien iets langer om het onder de knie te krijgen, maar oefening baart kunst.

Onderdeel blijven van de samenleving

En zo zijn er nog een heleboel andere manieren om onderdeel te blijven van de samenleving. Echter ook de samenleving is hier nog niet altijd klaar voor, ook daar moet men soms wennen. Geef elkaar die kans. Zoek de mogelijkheden zelf op. Het komt niet altijd aanwaaien.

En nee, met dit stukje tekst maak ik geen einde aan de eenzaamheid onder ouderen, maar het helpt. Bewustwording is altijd de eerste stap!

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen