menu

Internetgebruik ouderen neemt toe

Internetgebruik onder ouderen is tegenwoordig veel normaler dan we voorheen dachten. Het neemt zelfs zo hard toe dat ouderen een heuse inhaalslag aan het maken zijn.

Ouderen vinden het belangrijk om onafhankelijk te blijven en het zelfstandig gebruik van internet draagt daar ook aan bij. Het maakt hun wereld groter en contact met anderen zoeken wordt veel makkelijker. Vooral social media en chat-apps voor de mobiele telefoon zijn populair.

Invloed dagelijks leven

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat internet een belangrijke rol heeft ingenomen in het leven van ouderen. 50 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze via twee of meer digitale apparaten (smartphone, tablet, laptop, PC/desktop) gebruik maken van het internet. Ruim driekwart van de internetgebruikers van 65 tot 75 jaar gebruikte in 2014 dagelijks internet. In 2005 was dit nog 43 procent. Ouderen zijn vooral vaker zoekmachines gaan gebruiken, meer gaan e-mailen en vaker gaan (beeld) bellen via internet. Het gebruik van internet bespaard vele ouderen tijd en moeite, zo geven ze aan.

Opa en oma op Facebook

Vaak wordt er nog vanuit gegaan dat ouderen blijvend weerstand bieden tegen technologie. En misschien is dat jaren lang ook zo geweest. Maar onderzoeken laten zien dat dit niet meer zo is. Ouderen zijn erg positief over het online onderhouden van contacten. Ook oude contacten van vroeger terugvinden wordt gezien als heel waardevol. Facebook is daarom ook veruit het populairste platform onder ouderen. Maar liefst 66 procent geeft aan hier actief gebruik van te maken. De chat-applicatie voor de mobiele telefoon staat op de tweede plaats.

Internetgebruik en online shoppen

Ouderen gebruiken het internet niet alleen voor social media. Ook online shoppen is heel populair aan het worden. Sinds 2014 is het aanschaffen van producten via webshops met 10 procent gestegen. Ruim 50 procent van de 65- tot 75-jarigen gaf aan ooit iets online te hebben gekocht. Ook van de 75-plussers koopt één op de vijf wel eens iets wat ze nodig hebben via internet. Dit is twee keer zoveel als het jaar ervoor. Ook onderzocht het CBS of er redenen zijn voor ouderen om online niet iets aan te schaffen. Hierbij gaven nog steeds veel mensen aan dat vooral veiligheid en privacy een belangrijke reden is om dit niet te doen. Ook het naar een winkel gaan en het product in de handen houden heeft voor veel mensen nog steeds de voorkeur. Verwachting is echter wel dat dit steeds minder belangrijk gaat worden.

Reageren

Auteur

Yadirah Postma

Yadirah Postma

Yadirah Postma studeert Management in de Zorg aan de Hogeschool Utrecht. Zij doet onderzoek naar nieuwe technologieën en de invloed van deze technologische ontwikkelen op ouderen en de zorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten