menu

Interactief scherm voor ouderen

Er zijn steeds meer hulpmiddelen op de markt waarmee ouderen actief kunnen worden gehouden en die kunnen bijdragen aan het ophalen van herinneringen, vooral bij mensen met dementie. Daar is nu een nieuw interactief scherm bijgekomen: de BeleefTV.

Wij spraken de bedenker en oprichter van BeleefTV en vroegen hem wat het scherm precies kan doen voor ouderen en bewoners van verpleeghuizen.

Hoe kwam je op het idee van een interactief scherm?

“Wij zijn van oorsprong een telecom/ICT-bedrijf (Dynamic Telecom). Op een netwerkclub kwam ik in gesprek met een dame die bezig was met het organiseren van een benefietconcert voor De Herbergier Zoetermeer. Het doel was “een beleef-tafel” voor de PG-afdeling bij elkaar te zingen. Zij vroeg mij of wij wellicht ook een dergelijk product zouden kunnen leveren. Naar aanleiding van deze vraag zijn we op onderzoek gegaan. De basis is een PC, een speciaal stevig scherm, software en een frame. Toen lag de case ineens alweer een stuk dichter bij onze aard en zijn we de uitdaging aangegaan. Samen met De Herbergier Zoetermeer zijn we het gaan ontwikkelen, met de huidige BeleefTV als eindresultaat tegen een veel lagere prijs dan het bestaande product!”

Wat doet De BeleefTV?

“Het doel van De BeleefTV is vermaak. Gewoon weer samen leuke dingen doen. De basis hiervoor is prikkelen en activeren met beeld, geluid en reminiscentie. Denk hierbij aan oude praatplaten, spelletjes, een jukebox of oude liedjes en filmpjes. De BeleefTV is te gebruiken als tafel of als TV. Hierdoor kan hij de hele dag door worden ingezet. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een laptop aan te sluiten waardoor je persoonlijk content aan kunt bieden aan de bewoners en hun bezoeker of simpelweg met Google Streetview het oude huis opzoeken. In de praktijk blijkt dat De BeleefTV een bezoekje aan opa, oma, vader of moeder leuker en makkelijker maakt, de verzorgers meer mogelijkheden geeft om de bewoners te vermaken en eigenlijk het allerbelangrijkst: de dag van de bewoners gewoon een beetje leuker maakt.”

Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Om iedereen de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met De BeleefTV bieden wij op kosteloze proefplaatsingen aan. Hierdoor ontvangen wij nuttige feedback en ervaren de instellingen de meerwaarde van De BeleefTV. De belangrijkste conclusies uit de evaluaties:

  • De BeleefTV wordt de hele dag door gebruikt doordat er zoveel mogelijkheden op zitten
  • Voor iedere bewoner op ieder niveau is er wel iets dat in de smaak valt en waar op wordt gereageerd
  • Het wordt heel erg gewaardeerd dat De BeleefTV heel makkelijk verrijdbaar is en daardoor overal in te zetten is
  • Bezoekers maken er ook enthousiast gebruik van en zorgt voor gespreksstof die normaal heel snel op is
  • De bediening is uiterst simpel en De BeleefTV is daardoor door iedereen te gebruiken.
  • 90% van de proefplaatsingen eindigt met een koopintentie

“En ook de feedback is heel goed. Marian Ubbink is locatie manager bij Zonnehuisgroep Noord Hippolytushoef in Middelstum. Zij vertelde ons naar aanleiding van de proef: “De grote meerwaarde zit in de brede inzetbaarheid. De BeleefTV is overal binnen de woongroep ingezet en levert voor ieder wat wils. Onrustige bewoners werden rustiger, negatieve bewoners reageerden positiever, opstandige bewoners hebben een medium om hun fanatisme kwijt te kunnen en de rest van de bewoners…die heeft het gewoon nog meer naar hun zin!”

Wat is de volgende stap?

“De volgende stap. Nu is het belangrijk om te zorgen dat iedereen weet dat De BeleefTV bestaat, zodat iedereen die een product zoekt om de bewoners van de PG-afdeling te vermaken aan ons denkt! De volgende stappen zullen zijn om nog meer vermaak te bieden via De BeleefTV. Dit kan door meer samenwerkingsverbanden of door ontwikkeling van nieuwe software. We zijn in ieder geval nog lang niet klaar!”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten