Volg ons online

Digitaal

Google Glass in de zorg

Helpt de Google Glass in de zorg ook echt om betere zorg te leveren? Bij Argos Zorggroep hebben ze ervaring hiermee.

Gedeeld

op

Google Glass in de zorg

Google Glass in de zorg, dat klinkt heel futuristisch. Maar dat is het niet. Sterker nog, bij de Argos Zorggroep wordt het al volop ingezet. En met succes!

De slimme bril van Google leent zich perfect voor het begeleiden van mensen met gedragsproblemen. Dit is althans de ervaring van Argos verpleegkundige Eveline Peereboom. Een deskundige kan in lastige situaties direct meekijken en natuurlijk tips geven.

Mensen met gedragsproblemen

Anderhalf jaar geleden kreeg Eveline de opdracht om uit te zoeken hoe de Argos Zorggroep de zorg kon verbeteren met de inzet van de Google Glass. De eerste proef was het bijstaan van een ouder echtpaar bij het zelf verzorgen van een stoma. Eveline kwam later op het idee om de Google Glass ook te testen bij mensen met gedragsproblemen. Maar hoe gaat dit in z’n werk?

Live meekijken met de zorg

“Het is een draagbare computer in de vorm van een bril, met een cameraatje en een microfoontje erin. De drager kan via een beveiligde verbinding met de bril inbellen op een van onze iPads. Ik hoor en zie dan wat de drager van de bril hoort en ziet. Ondertussen heeft de drager de handen vrij om een handeling uit te voeren”, aldus Eveline. Bij mensen met gedragsproblemen belt een verzorger met de bril op in. Eveline zit dan klaar met een gedragsdeskundige naast zich. Zij kunnen direct meekijken terwijl de verzorger zijn of haar werk doet en zien wat ongewenst gedrag triggert. Feedback is dan ook direct te geven. “Doe even een stap naar achteren”, of: “Ga eerst maar samen thee drinken”. Meer is het meestal niet. Maar het kan wel het verschil maken.

Argos Zorggroep banner

Ook voor mantelzorgers

Ook mantelzorgers kunnen op deze manier bijgestaan worden, zonder dat een drukke professional er speciaal voor moet reizen. Het komt echter nog niet echt veel voor dat mantelzorgers het ook echt doen. Leeftijd speelt hierbij waarschijnlijk een belangrijke rol. “Vaak zijn het de partners van thuiswonende tachtigplussers. Ik begeleid bijvoorbeeld een dame die een echtgenoot heeft met Korsakov. Door die ziekte krijgt zij veel te maken met agitatie of conflicten. Zij weet in theorie wel dat ze beter niet kan ingaan op felle discussies, maar dat is niet altijd even makkelijk. Via Google Glass kan ik haar daarin coachen. Zo voelt zij zich gesteund op de momenten dat zij daar behoefte aan heeft.” Bijkomend voordeel is ook dat je niet met teveel mensen tegelijkertijd bezig bent met iemand die dat waarschijnlijk niet aankan.

Google Glass in de zorg

Raar wordt het overigens niet gevonden door de meeste mensen die er wel gebruik van maken. Het went ook heel snel. De Google Glass in de zorg wordt ook niet zomaar bij iedereen ingezet. Privacy en veiligheid spelen ook een belangrijke rol hierbij. “We gebruiken de Google Glass alleen bij cliënten die wij geschikt vinden en die hiervoor toestemming geven. Elke keer als we de bril gebruiken, melden we wanneer ‘ie aanstaat en wie er meekijkt. Verder slaan we niets op. Cliënten vragen wel eens of we de beelden ergens laten zien, bijvoorbeeld in een collegezaal, maar dat kan dus niet. We werken alleen met live-verbindingen.”

Wordt zorg beter door de bril?

Belangrijkste vraag is natuurlijk: heeft het gebruik van de Google Glass in de zorg ook echt iets verbeterd? Volgens Eveline is dat absoluut het geval. “De gedragsdeskundige die anders een keer in de zes weken langskomt, kan af en toe even vijf minuutjes meekijken met een cliënt. En ze hoeft niet te adviseren op basis van verhalen. Ze ziet direct zelf wat er gebeurt. We hebben er nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar mijn gevoel zegt dat het meerwaarde biedt.” Tuurlijk gaat er ook weleens wat mis. Het blijft allemaal mensen werk. Maar dan kun je er als nog voor kiezen om live in te grijpen.

Bezoek ook eens…

Bron: Nursing

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen