Volg ons online

Digitaal

Geef opa en oma een smartphone!

Dr. Annetje Bootsma roept iedereen op hun vader of moeder, hun opa of oma een smartphone te geven. Daar wordt namelijk iedereen beter van!

Gedeeld

op

Geef opa en oma een smartphone

Contact houden met je ouders als ze ouder worden, wordt steeds moeilijker. En juist sociaal contact met de (klein)kinderen is voor ouderen zo belangrijk. Dokter Annetje Bootsma spreekt in haar Ouderenpraktijk altijd over social media en Whatsapp in haar adviesgesprekken.

WhatsApp is de makkelijkste manier om het sociaal contact te verbeteren. Net als bij haar eigen vader voor wie ze een smartphone kocht en via Whats-Opa contact onderhoudt. En waarom niet?! Kijk maar naar je eigen sociale media gedrag. Je deelt van alles met je vrienden en collega’s. Je stuurt makkelijker een grappig Whatsappje naar iemand waar je vaak contact mee hebt. Dus waarom dan niet ook met je opa en oma?

Whatsapp is gezellig!

Waar we vroeger gewoon bij elkaar langs gingen, is het nu veel meer een agendapunt geworden. Het delen van de kleine dagelijkse gebeurtenissen via een smartphone is daarom zo gek nog niet. Het gezellige en doordeweekse contact blijft dan bestaan. En het is juist dit contact dat zo belangrijk is bij zowel de grootouders, als de kleinkinderen. Toch denken veel ouders er niet aan om de oude Samsung van hun dochter aan opa en oma te geven. En onder de doelgroep bestaat soms weerstand. Maar de positieve kanten worden daardoor vergeten. En dat is jammer want die zijn er zeker!

Geen internet?

Maak daarom de grootouders bekend met de voordelen van een smartphone. Leg uit dat een telefoon tegenwoordig meer is dan alleen bellen en gebeld worden. De telefoon is een handig communicatiemiddel waarmee we elkaar heel simpel op de hoogte kunnen houden van de alledaagse dingen. Als je geen internet hebt ben je buitengesloten. Zoals bijvoorbeeld Paul Miller uit Amerika. Hij deed internet een jaar lang in de ban maar was blij dat hij eindelijk weer kon Skypen met zijn nichtje.

Internet in heel de samenleving

Wil je vandaag de dag contact hebben en houden met allerlei instanties bij de gemeente, overheid, bedrijven en onderwijs, dan kun je niet zonder internet. Maar ook de zorg kan niet meer buiten online informatie. Woont de familie niet in de buurt dan was vroeger de telefoon het enige middel om contact te hebben. Dat is nog steeds het geval maar dankzij de sociale media is er nu veel meer mogelijk. Het contact wordt er beter door zowel qua frequentie als het aantal contacten. Naast de telefoongesprekken krijgen opa en oma dan namelijk ook berichtjes, foto’s en filmpjes van de (klein)kinderen. Zo zijn ze goed op de hoogte en kan er ook makkelijker gereageerd worden.

Hoe trek je je ouders over de streep?

Geef je ouders een oude smartphone of koop een simpele versie. Op de website van UnieKBO staat nuttige informatie hierover. Je moet er, zeker in het begin, wat tijd in investeren. Ik gaf mijn vader een smartphone en dat leverde in eerste instantie wat gebel op om door te geven dat er een Whatsappje was verstuurd. De kinderen moest ik ook herinneren aan het feit dat ze nu ook opa en oma in hun berichtgeving moesten betrekken. Na verloop van tijd wordt het een vanzelfsprekendheid en de grootouders zijn nu ook enthousiast geworden en meer betrokken bij de familie.

Een smartphone? Smart move!

Hoe meer ze er aan wennen, hoe meer je ze kunt laten kennismaken met de andere geneugten van het internet. Beeldcontact via Skype of Facetime bijvoorbeeld. Even een kopje koffie drinken bij opa en oma is online zo gepiept! Dat is niet onbelangrijk omdat ook bijvoorbeeld de zorg- en hulpcontacten via internet lopen. Zo is een smartphone een diepte-investering die wellicht in de nabije toekomst cruciaal zal blijken als je ouders minder mobiel worden en hun eigen vrienden- en kennissenkring kleiner wordt.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen