menu

Geef opa en oma een smartphone!

Contact houden met je ouders als ze ouder worden, wordt steeds moeilijker. En juist sociaal contact met de (klein)kinderen is voor ouderen zo belangrijk. Dokter Annetje Bootsma spreekt in haar Ouderenpraktijk altijd over social media en Whatsapp in haar adviesgesprekken.

WhatsApp is de makkelijkste manier om het sociaal contact te verbeteren. Net als bij haar eigen vader voor wie ze een smartphone kocht en via Whats-Opa contact onderhoudt. En waarom niet?! Kijk maar naar je eigen sociale media gedrag. Je deelt van alles met je vrienden en collega’s. Je stuurt makkelijker een grappig Whatsappje naar iemand waar je vaak contact mee hebt. Dus waarom dan niet ook met je opa en oma?

Whatsapp is gezellig!

Waar we vroeger gewoon bij elkaar langs gingen, is het nu veel meer een agendapunt geworden. Het delen van de kleine dagelijkse gebeurtenissen via een smartphone is daarom zo gek nog niet. Het gezellige en doordeweekse contact blijft dan bestaan. En het is juist dit contact dat zo belangrijk is bij zowel de grootouders, als de kleinkinderen. Toch denken veel ouders er niet aan om de oude Samsung van hun dochter aan opa en oma te geven. En onder de doelgroep bestaat soms weerstand. Maar de positieve kanten worden daardoor vergeten. En dat is jammer want die zijn er zeker!

Geen internet?

Maak daarom de grootouders bekend met de voordelen van een smartphone. Leg uit dat een telefoon tegenwoordig meer is dan alleen bellen en gebeld worden. De telefoon is een handig communicatiemiddel waarmee we elkaar heel simpel op de hoogte kunnen houden van de alledaagse dingen. Als je geen internet hebt ben je buitengesloten. Zoals bijvoorbeeld Paul Miller uit Amerika. Hij deed internet een jaar lang in de ban maar was blij dat hij eindelijk weer kon Skypen met zijn nichtje.

Internet in heel de samenleving

Wil je vandaag de dag contact hebben en houden met allerlei instanties bij de gemeente, overheid, bedrijven en onderwijs, dan kun je niet zonder internet. Maar ook de zorg kan niet meer buiten online informatie. Woont de familie niet in de buurt dan was vroeger de telefoon het enige middel om contact te hebben. Dat is nog steeds het geval maar dankzij de sociale media is er nu veel meer mogelijk. Het contact wordt er beter door zowel qua frequentie als het aantal contacten. Naast de telefoongesprekken krijgen opa en oma dan namelijk ook berichtjes, foto’s en filmpjes van de (klein)kinderen. Zo zijn ze goed op de hoogte en kan er ook makkelijker gereageerd worden.

Hoe trek je je ouders over de streep?

Geef je ouders een oude smartphone of koop een simpele versie. Op de website van UnieKBO staat nuttige informatie hierover. Je moet er, zeker in het begin, wat tijd in investeren. Ik gaf mijn vader een smartphone en dat leverde in eerste instantie wat gebel op om door te geven dat er een Whatsappje was verstuurd. De kinderen moest ik ook herinneren aan het feit dat ze nu ook opa en oma in hun berichtgeving moesten betrekken. Na verloop van tijd wordt het een vanzelfsprekendheid en de grootouders zijn nu ook enthousiast geworden en meer betrokken bij de familie.

Een smartphone? Smart move!

Hoe meer ze er aan wennen, hoe meer je ze kunt laten kennismaken met de andere geneugten van het internet. Beeldcontact via Skype of Facetime bijvoorbeeld. Even een kopje koffie drinken bij opa en oma is online zo gepiept! Dat is niet onbelangrijk omdat ook bijvoorbeeld de zorg- en hulpcontacten via internet lopen. Zo is een smartphone een diepte-investering die wellicht in de nabije toekomst cruciaal zal blijken als je ouders minder mobiel worden en hun eigen vrienden- en kennissenkring kleiner wordt.

Reageren

Auteur

Annetje Bootsma

Annetje Bootsma

Dr. Annetje Bootsma is arts ouderengeneeskunde met een praktijk in Amsterdam, waar zij onderzoek doet naar en advies geeft over onderwerpen zoals gezondheid, geheugen, dementie, wonen, zorg en welzijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten