Volg ons online

Digitaal

eHealth in de zorg, we moeten zorgverleners verleiden

eHealth in de zorg, waarom blijft het lastig? Volgens Hanny Vlemmings moeten we zorgverleners verleiden het te gaan gebruiken.

Gedeeld

op

eHealth in de zorg

Deze week is de eerste Nationale eHealth Week om inzet van digitale hulpmiddelen in de zorg meer onder de aandacht te brengen. Lopend op diverse beurzen zie ik dat er ontzettend veel mogelijk is op dat gebied. Als ik bij mensen thuis of in verpleeghuizen rondkijk dan zie ik hiervan weinig terug. Hoe komt dat toch?

Voor een groot deel is dit het gevolg van de mensen die je op die plekken tegenkomt. Zorgverleners en ouderen. Twee groepen die niet echt staan te trappelen om technologie in te gaan zetten. Wat is daar de reden van?

Veel te duur

Als je aan ouderen vraagt of ze zorgtechnologie gebruiken dan is het antwoord vaak “Nee!” Reden daarvoor is dan: “Het interesseert me niet”, “Ik hoef dat allemaal niet”, “Ik kan daar niet mee omgaan” of “Dat is veel te duur”. Toch gebruiken veel ouderen vaak al zorgtechnologie. Denk bijvoorbeeld aan de personenalarmering of dat handige apparaatje om zelf thuis je bloedsuikers te meten. Dat is dus ook zorgtechnologie?

eHealth Week 2017

Tijdens de slotmanifestatie van de eHealth Week in Den Haag, waar ook minister Schippers bij aanwezig zal zijn, geef ik een presentatie. Mijn onderwerp is: ‘Het verleiden van zorgverleners én ouderen tot het gebruik van technologie in de zorg’. Want ik denk dat verleiden nodig is, moeten werkt niet, dan worden juist de hakken in het zand gezet. Technologie zal vooral meerwaarde moeten hebben voor de gebruiker. Het gevoel van eigen regie en/of zelfstandigheid teruggeven. De wereld weer groter maken. Hobby’s weer kunnen uitoefenen. Kortom het moet ook fijn en/of leuk zijn om het te gaan gebruiken. Haal het niet pas in huis als het voor eventuele zorg moet, maar haal het in huis omdat je het zelf graag wil gaan gebruiken. Later kan het eventueel ingezet worden voor zorg of juist zorg voorkomen.

Helemaal niet duur

En duur? Dat hoeft helemaal niet. Veilig in de nacht naar het toilet? Koop strips met LED lampjes met een sensor eraan en plak die op de plint. Voilà, loopverlichting. En zo zijn er meer simpele oplossingen. Denk creatief na over wat je wil oplossen. Het maakt niet uit waar je het koopt, maar let wel op wát je aanschaft. Bijvoorbeeld dwaaldetectie (GPS). Hoe vaak moet het worden opgeladen? Krijg je tijdig een seintje als het apparaat niet werkt (niet opgeladen/geen bereik)? Zit er een simkaart met abonnement bij in plaats van telkens opwaarderen?

Een kwestie van willen

Ik denk dat het zelf betalen voor technologie niet altijd een kwestie van ‘kunnen’ is, maar ook van ‘willen’. En als je iets heel graag wil, dan kan het vaak toch wel. Het hoeft niet altijd nieuw te zijn en vaak zie je dat kinderen graag bijspringen om hun ouders meer zelfstandigheid te geven. Minder eenzaam zijn of veilig thuis te laten wonen. Ik denk dat daar ook een opdracht ligt voor gemeentes en welzijn. Om tijdig te signaleren en vooral technologie al binnen te halen voordat er (dure) zorg nodig is. Vaak worden vanaf een bepaalde leeftijd gesprekken gevoerd over hoe het gaat thuis en of je hulp nodig hebt. Juist in deze, vaak laagdrempelige gesprekken, kan een inzet van technologie geadviseerd worden om het welzijn te bevorderen en zorg te voorkomen of in ieder geval uit te stellen.

Zorgverleners verleiden

Zoals ik in het begin aangaf weten ouderen vaak niet wat bedoeld wordt met eHealth in de zorg. Daar ligt onder andere een rol voor de zorgverlener, vrijwilliger of WMO-consulent van de gemeente. Helaas is ook de zorgverlener vaak slecht op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is. Daarbij komt dat ze het door een tekort aan personeel vaak druk hebben waardoor de tijd en energie ontbreekt om zich erin te verdiepen. Tenslotte denkt de zorgverlener nog regelmatig, ten onrechte, dat de oudere dit niet wil of kan. Om juist te kunnen adviseren, zal daarom eerst de zorgverlener goed op de hoogte moeten zijn. Dit werkt het best door ze dingen te laten zien en uit te proberen. Hierdoor zien ze dat het vaak helemaal niet zo ingewikkeld is. Ze krijgen een reëler beeld.

eHealth in de zorg voorbeelden

Ik geef graag een voorbeeld. Bij een oudere met een beginnende dementie begint de familie, maar ook de zorg zich zorgen te maken. Gaat het allemaal nog wel helemaal alleen? Tijdens een gesprek komt ook een eventuele inzet van sensoren ter sprake. De hakken gaan in het zand, want men wil niet de hele dag in de gaten gehouden worden! Was men beter op de hoogte van de werking van sensoren, dan had je kunnen uitleggen dat sensoren juist ingesteld kunnen worden om alleen een seintje te geven als het patroon afwijkt van het normale patroon. Dus als iemand plots 10 keer in de nacht naar het toilet gaat, om 11 uur nog niet uit bed is of de verwarming nog steeds op 15 heeft staan terwijl het vriest. Gaat alles zoals het hoort, dan hoor of zie je niets van deze sensors. Daarbij komt ook dat je bijvoorbeeld een sensor bij de voordeur kunt hangen. Als je daar voorbij loopt dan weet je huis dat je binnen (of buiten) bent en gaat het ‘aan’ (of ‘uit’). Er gaan lampen aan, eventueel gaat automatisch de radio of tv aan. Noem maar op.

Het is juist ontzorgen

Zie het dus als ontzorgen voor familie of zorgverlener. En comfort voor de gebruiker. Inzet van technologie doe je vooral op basis van behoeften die de gebruiker, vaak de oudere, heeft. Kijk waar behoefte aan is en daarna hoe je aan die behoefte tegemoet kunt komen waarbij technologie automatisch meegenomen wordt. Natuurlijk zit daar een uitleg en begeleiding bij, maar dat hoeft echt niet persé bij een (hoger opgeleide) zorgverlener te liggen. Denk aan vrijwilligers, kinderen, kleinkinderen of ouderen in de buurt die het ook al gebruiken. Zij kunnen prima ambassadeurs en instructeurs zijn. Maar denk ook aan studenten of zorgverleners niveau MBO 2. Ik zie vooral ook voor hen een rol weggelegd.

Conclusie

Kortom: verleiden doe je door de technologie leuk en nuttig te laten zijn! Daarom spreek ik ook liever over ‘technologie in de zorg’ in plaats van zorgtechnologie. Je gebruikt de technologie al en als het van pas komt, dan gebruik je het ook voor je zorg. En niet snappen hoe het werkt? Dat is helemaal niet zo belangrijk. Als het maar werkt en de bediening zo simpel mogelijk is. Om technologie te bedienen en te gebruiken hoef je echt niet te weten hoe het werkt. Ik weet ook echt niet precies hoe mijn auto werkt. Als hij het maar doet!

Meer informatie

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Digitaal

Gezond ouder worden in 6 stappen

Gezond ouder worden. Het kan in 6 stappen met de gratis online cursus die de Leyden Academy vanaf mei aanbiedt. Maar waarom is dat nodig? Zijn we niet al heel gezond?

Gedeeld

op

door

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden, het is niet moeilijk. Sterker nog, met de nieuwe online cursus van de Leyden Academy kun je het in maar liefst 6 stappen doen!

1 mei gaat de cursus van start en is gratis. Wekelijks zijn er modules te volgen met nieuwe (en bekende) wetenschappelijke inzichten. Maar ook handige tips hoe je gezond ouder worden ook echt in de praktijk kunt brengen. David van Bodegom, Lex van Delden en professor Rudi Westendorp verzorgen de videocolleges. En hou je van reizen? Er zijn virtuele excursies naar Kopenhagen, Denemarken en Gent, België.

Hartklachten voorkomen

De Leyden Academy, die de online cursus ontwikkelde samen met o.a. de TU Delft, kwam op het idee naar aanleiding van onderzoek naar gezond ouder worden. 94% van de hartaanvallen kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. 94%!!! Dat is niet zomaar een klein aantal, dat zijn bijna alle hartaanvallen! Onze omgeving helpt mee aan een gezonde leefstijl. Sterker nog, het is onze moderne levensstijl die ervoor heeft gezorgd dat we zoveel problemen hebben met onze gezondheid. Onze hele maatschappij is er op ingericht om het leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar ja, dat betekent dat we minder bewegen, sneller kiezen voor een makkelijke maaltijd en vaak de gemakkelijkste weg kiezen.

Online gezond ouder worden

De Engelstalige versie van de cursus is al sinds december 2016 beschikbaar en door meer dan 10.000 mensen uit 152 landen gevolgd. Vanaf 1 mei 2018 kan dit ook in het Nederlands. De cursus volgt de volgende zes stappen:

  • Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  • De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  • Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  • Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  • In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  • Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

Meer weten?

Wil je de cursus gezond ouder worden online volgen? Bezoek dan de website van de Leyden Academy en schrijf je in!

Lees verder

Digitaal

Wmo loketten in Nederland op een rijtje

Alle Wmo loketten in een handig overzicht. Het blog Alleszelf.nl heeft een compleet overzicht gemaakt en legt uit wat de Wmo voor jou kan doen.

Gedeeld

op

door

Wmo loketten

Ook altijd zo’n moeite om informatie te vinden over het Wmo loket van de gemeente waarin u woont? En wilt u weten wat de Wmo precies doet voor u? Het blog Alleszelf.nl heeft het voor u op een rijtje gezet, met een handig overzicht van alle Wmo loketten in Nederland.

Sinds 2015 heeft u vaker contact met uw gemeente, omdat de nieuwe Wmo in werking is getreden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Veel gemeenten hebben Wmo-loketten of andere informatie-adressen ingericht. Of men werkt met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Alleszelf.nl biedt u graag in één overzicht de ‘Wmo-loketten Nederland’. Met alle telefoonnummers, e-mailadressen en (gemeente)sites in heel Nederland. Tip: sla deze pagina op als ‘favoriet’.

Soorten ondersteuning

De ondersteuning vanuit de gemeente verschilt in aanbod. Net als de werkwijze betreft de aanvraag en toekenning. De ondersteuning kan bestaan uit:

Wmo: dichtbij voor maatwerk

Gemeenten voeren de nieuwe Wmo graag uit omdat zij ‘dichtbij burgers’ staan en daardoor ‘maatwerk’ kunnen leveren. Directe, makkelijke en persoonlijke communicatie hoort daar natuurlijk bij. Toch is het niet altijd eenvoudig om de juiste contactgegevens van een gemeente te vinden, zo liet de praktijk eerder zien. Om u als oudere, mantelzorger, vrijwilliger of hulpverlener te helpen altijd snel het juiste e-mailadres en telefoonnummer van uw Wmo-loket te vinden, publiceert Alleszelf.nl alle gegevens. Let u er op dat gemeenten verschillende benamingen kunnen gebruiken voor het Wmo-loket, onder andere Loket Wmo, Loket-Z, Zorgloket of Loket Zorg en Inkomen.

Verantwoording Wmo loketten Nederland

De informatie is tot stand gekomen via een zoektocht op internet door een team van zeven mensen. Daarbij is gezocht naar de Wmo-loketten van gemeenten.  In sommige plaatsen zijn naast bovengenoemde omschrijving voor ‘het loket’ ook nog andere namen in gebruik. Bijvoorbeeld: sociale wijkteams, service- en startpunten, informatiecentra, ‘brede loketten’, ‘wegwijsloketten’, ‘lokale loketten’. Deze hebben we dan ook verwerkt. We hebben uitsluitend openbare bronnen geraadpleegd maar nog niet alle gegevens zijn gecontroleerd. Dus: als blijkt dat iets niet correct of compleet is, laat het ons dan alstublieft weten via de contactpagina of als reactie onderaan dit bericht. Dan passen wij het snel aan en zorgen we er samen voor dat het overzicht actueel is.

Meer weten?

Wilt u ook zien hoe u in contact kunt komen met een Wmo loket bij u in de buurt? Bezoek dan dit handige overzicht op het blog van Alleszelf.nl.

Lees verder

Digitaal

Gratis wifi hotspots in je…rollator

Gratis Wifi Hotspots in felgekleurde rollators. In de binnenstad van Helmond brengen ze tegenwoordig jong en oud in contact.

Gedeeld

op

door

Gratis wifi hotspots

Gratis wifi hotspots in felgekleurde rollators. In de Helmondse binnenstad zie je ze tegenwoordig rondlopen. Fluorescerend groen, geel en roze, dus opvallen doen ze zeker. En met een reden.

Kunstenaar Rocco Verdult kwam op het idee deze gratis wifi hotspots bij ouderen te creëren om ze makkelijker in contact te brengen met jongeren in de stad. Nergens is op straat gratis wifi te vinden. Dus zodra de jongeren in de gaten hebben dat er hotspots rondlopen, komen ze daar direct op af.

Eenzaamheid

Het idee heeft meerdere voordelen. “Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi hotspots is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Verdult. “Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact.” De gratis wifi hotspots werken alleen met een wachtwoord én je moet dicht in de buurt staan. Ze ontkomen er dus bijna niet aan om contact te leggen.

Contact met jongeren

Maar niet iedereen is even enthousiast. “Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben”, zegt een dame van 90. “Dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is.” Maar op die enkele slechte ervaring na, zijn de meeste ouderen én jongeren wel heel positief. “Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig”, zegt een andere dame van 70. En het project heeft inmiddels al zoveel bekendheid dat er ouderen zijn die zich vrijwillig aanmelden voor deelname.

Gratis wifi hotspots

Voor de jongeren is de ervaring tot nu toe ook heel positief. “Het beste idee sinds tijden”, zegt een meisje van 16. “Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma’s en opa’s die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet.” En de connectie maken met ouderen vinden ze juist heel leuk. “Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel”, zegt een ander meisje. “Dit is echt een supergoed idee.”

Is het inderdaad zo’n goed idee? We zijn benieuwd naar je mening of ideeën om ouderen in contact te brengen met jongeren.

Bron: NOS

Lees verder

Meest gelezen