menu

Doktertje spelen?

Een ondeugend spelletje dat je vroeger met je buurmeisje of -jongen speelde heeft nu ook een andere betekenis gekregen. Tegenwoordig betekent het namelijk ook dat je zelf een aantal taken van je dokter kunt overnemen. Daarbij geholpen door nieuwe technologie die het werk voor je doet. Voor veel testen, die je nu zelf kunt doen, zat je vroeger een dag in het ziekenhuis.

Zelf een ‘bodycheck’ doen

Wereldwijd neemt het gebruik toe van apparaten, internettoepassingen en apps waarmee je zelf informatie over je eigen lichaam kunt meten, vastleggen, interpreteren en desgewenst delen. Waar voorheen vooral de arts dat deed, gaan nu steeds meer mensen ook zelf actief aan de slag met het monitoren van hun gezondheid. Hierbij gebruikmakend van sensoren en apparaten. Ook in Nederland is er inmiddels een groeiende groep mensen dagelijks bezig met het zelf meten van bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, slaappatroon of bloedsuikergehalte. En veel gebruikers houden deze informatie niet meer alleen voor zichzelf, maar delen, vergelijken en bespreken deze met anderen via online communities en sociale media.

Doktertje spelen met Quantified Self

Quantified Self is een beweging die zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in toenemende mate technologie integreert in zijn leven. Het doel? Informatie verzamelen over jezelf en hiervan te leren. De term is in 2007 bedacht in de VS, door Gary Wolf en Kevin Kelly, destijds beide betrokken bij het tijdschrift Wired. Ze merkten dat steeds meer mensen om hen heen allerlei persoonlijke dingen aan het kwantificeren waren en dit deelden via de sociale media. Ze besloten bijeenkomsten te organiseren rondom dit onderwerp en werden bevestigd in het beeld dat ze hadden; er is een trend aan de gang.

Selftracking

Deze trend wordt ook wel ‘Selftracking’ genoemd. Mensen houden dagelijks bij hoeveel ze bewegen, wat ze eten, wat hun hartslag en bloeddruk is, hoe laat ze naar bed gaan, hoe vaak ze de hond uitlaten of hoeveel luiers ze verwisselen. Omdat het kan, omdat het leuk is en omdat het inzichten oplevert om op basis hiervan betere beslissingen te kunnen nemen.

Insideables

De volgende stap in deze ontwikkeling wordt al gezet. Het gaat dan om de zogenaamde ‘insideables’. Dit zijn producten zoals de Google lens, die continu de suikerspiegel van diabetici meet, en tal van intelligente pillen die continu bloedwaarden meten en een specialist waarschuwen bij abnormale waarden. Deze miniscule chips worden net onder de huid geplaatst, werken via de ogen, worden ingeslikt of geïnjecteerd. Naast gemak zorgen deze technologieën ook voor tijdwinst, kostenbesparing én kwaliteitsverbetering van de gezondheidszorg. Het betekent ook dat de rol van de dokter zal gaan veranderen. Van ‘ouderwetse’ arts naar ‘health-coach’ die pro-actief en preventief zijn patiënten begeleidt.

Voorbeelden

  • Foodzy: met de Foodzy-app kun je (voortdurend) bijhouden wat je eet en drinkt. Gebruikers worden aangemoedigd met badges en bonussen goede voeding tot zich te nemen en zich vooral te houden aan een gevarieerd eetpatroon.
  • Fitbit, Moves of Human: dit zijn verschillende bewegingstrackers die gecombineerd met de bijhorende app inzicht geven in het activiteitenpatroon.
  • SmartAlarm: wekker-app, die ook de diepte van je slaap meet aan de hand van je nachtelijke bewegingen (telefoon ligt op matras). Ook registreert de app geluiden tijdens de slaap (apnoe en snurken).
  • LumoBack: deze app combineert het gebruik van een sensor op/aan het lichaam in de vorm van een riem met een smartphone-app. De sensor registreert houding en activiteit en geeft daarop feedback.

Jouw mening

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Maak jij al gebruik van apps of apparaten om je gezondheid te meten en in de gaten te houden? En zou jij een chip injecteren om dit in de toekomst te doen? Deel jouw mening en ervaringen met ons onder aan het artikel of via onze Facebook Community.

.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten