menu

Betere zorg, zo kan het in de toekomst

Betere zorg, is dat nog mogelijk in Nederland? Iedere maand deelt de zorgvergelijkingswebsite KiesvoorjeZorg.nl het laatste nieuws, meningen en nieuwe ontwikkelingen hier op NED7. Nieuws over de zorg en over wat er voor ons allemaal valt te kiezen.

En als het over betere zorg gaat dan blijkt dat er wel degelijk toekomst in zit. Volgens werkgeversorganisaties in ons land kan het veel goedkoper, terwijl de kwaliteit er op vooruit gaat. Het antwoord? Nieuwe technologie!

Het kan goedkoper

Onze gezondheidszorg kan veel goedkoper, als zorgverleners en patiënten de nieuwste technologische snufjes omarmen en zorg via internet de normaalste zaak van de wereld wordt. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een visie voor een nieuw kabinet, die ze onlangs hebben aangeboden aan minister Edith Schippers. Zo kunnen mensen een verkleurend moedervlekje best zelf controleren via een app. De echo bij zwangerschap kan ook thuis op de bank. De cardioloog houdt hartpatiënten net zo goed op afstand in de gaten. En zelfs chemotherapie en nierdialyse thuis zijn soms prima te doen. Zorg thuis is veel minder belastend voor de patiënt. Ook kost het de zorgverzekeraars en de overheid minder. De verwachte opbrengst zou immens zijn: meer ziekenhuiszorg thuis uitvoeren kan al een besparing van minimaal 1,5 miljard euro per jaar opleveren ‘en waarschijnlijk nog veel meer’, hebben de werkgevers doorgerekend. Dat hebben we vaker voorbij horen komen.

eHealth is de toekomst

Dat eHealth een grote toekomst heeft is duidelijk. De consument wordt kritischer en techniek stelt ons in staan veel dingen in eigen hand te nemen en te houden. We hebben graag alles onder controle. Ook de zorgaanbieders ontdekken en gebruiken het gemak van technologie. Over een paar jaar loggen we thuis achter de computer in met een videolink naar de arts. Met je app of smartphone meet je zelf je bloeddruk en geef je andere vitale gegevens door. Voor routinegesprekken spreken we zelfs tegen een computerbeeld. Kies je eigen arts-avatar!

Vraag het dokter Youtube

We weten ook steeds meer informatie zelf te vinden. Je zoon heeft last van z’n achilleshiel, of enkel, of ergens daar in de buurt. Jongens van 9 kunnen het niet zo duidelijk beschrijven. Groeipijnen denk je dan. Maar het herstel duurt wel erg lang. Op het internet lees je over verschillende mogelijke oorzaken van zijn pijnen. En op Youtube vind je een filmpje van een arts die een soortgelijke diagnose stelt bij een patiënt. Er werd duidelijk getoond wat de pijnpunten in zo’n voet kunnen zijn. Druk eens hier, dan zet je druk op de achilleshiel plaat. Als dat zeer doet, is het een groeipijn en kan de pees de groei van de plaat niet aan. Doe dan het volgende…. Maar, voel ook eens aan beide kanten van de pees. Als dit pijn doet, is het waarschijnlijk een peesontsteking. Dan kun je beter dit doen. Beweeg de voet; duw en trek zachtjes… Het gaat maar door en binnen 10 minuten kun je uitsluiten wat het waarschijnlijk allemaal niet is en wat wel.

Duurste zorg in Europa

Dit is natuurlijk een klein voorbeeld van klein leed, maar met de kennis van dokter Youtube hoef je niet perse naar de huisarts. Ook niet naar een fysiotherapeut; door zelf te behandelen is het euvel snel verholpen. De combinatie van een thuisbehandeling, maar dan wel met je arts op afstand is natuurlijk een heel goede ontwikkeling voor veel meer ziektebeelden en aandoeningen. Maar daarvoor is wel een ‘revolutie’ binnen het huidige stelsel nodig. De zorg kost iedere volwassene Nederlander nu zo’n € 5.400 per jaar! Dat is al veel meer dan elders in Europa en deze rekening loopt, als we niets doen, op naar € 6.200 per volwassene aan het einde van de volgende kabinetsperiode. Dat komt door de vergrijzing en extra behandelmogelijkheden vanwege nieuwe uitvindingen.

Betere zorg begint bij technologie

Digitalisering maakt het mogelijk dat zorg steeds meer individueel en op maat wordt. Die innovaties moeten dus zo snel mogelijk dagelijkse kost worden, luidt de oproep van de werkgeversorganisaties. Dat scheelt geld. Zelfs het eigen risico en de eigen bijdragen kunnen kritisch tegen het licht worden gehouden, staat in het stuk. Daarbij moet rekening worden gehouden met ongewenste effecten, zoals onnodig ziekteverzuim door zorgmijding. Voorwaarde is wel dat de premiedruk voor verzekerden en werkgevers niet toeneemt.

Frisse wind door Den Haag

Het is de bedoeling dat een speciaal topteam van experts en ondernemers succesvolle voorbeeldprojecten gaat selecteren, die dan landelijk de norm worden. Zo’n team kan ook knellende regels aanpakken, zoals aparte declaratietarieven en verschillende soorten eigen bijdragen. Wij zijn benieuwd. Er waait binnenkort hopelijk een frisse wind door Den Haag. Of niet, dat is nog even afwachten met de formatie. Maar dat ze een visie moeten ontwikkelen op het gebied van de zorg staat als een paal boven water. De 21e eeuw is al begonnen. Laat de zorg de trein niet missen!

KiesvoorjeZorg artikelbanner

Reageren

Auteur

KiesvoorjeZorg

KiesvoorjeZorg

Het vergelijkingsplatform KiesvoorjeZorg.nl is in 2012 opgericht door Charley Beerman nadat hij voor een familielid op zoek ging naar een zorgorganisatie in de buurt. Dit bleek ingewikkelder dan hij aanvankelijk dacht. Nu kun je op KiesvoorjeZorg.nl een groot aanbod van zorgaanbieders bekijken en vergelijken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten