menu

10 handige social media tips voor ouderen

Dit gastblog is geschreven door Annet van Betuw voor Alleszelf.nl

Social media tips voor ouderen zijn de normaalste zaak van de wereld geworden nu steeds meer ouderen online ontdekken. Het blog Alleszelf.nl heeft daarom 10 handige tips op een rijtje gezet die ouderen kunnen helpen langer thuis te blijven wonen.

Je bent online dit artikel aan het lezen, dus dat betekent dat je weet hoe je internet gebruikt. Dat is natuurlijk al heel erg goed, maar weet je ook wat de voordelen zijn van internet en vooral social media, om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen?

Social media tips op een rijtje

Ook al lijkt het alles behalve social, al die mensen die via een schermpje communiceren, toch is social media heel erg sociaal en kun je in contact komen met andere mensen. Hopelijk helpen deze 10 handige social media tips je om te ontdekken hoe je het in kunt zetten voor je eigen doelen.

1. Social media kennen en gebruiken

Lijkt een voor de hand liggende tip, niet? Toch is het alles behalve overbodig. In de workshops die ik geef merk ik bij veel ouderen dat het zeker niet vanzelfsprekend is. De weerstand, onbekendheid en het wantrouwen zijn volop aanwezig. Toch blijkt gelukkig uit onderzoek dat dit onterecht is en dat ouderen zich juist een stuk beter voelen als ze gebruik maken van social media. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, verwerken meer informatie, leggen makkelijker (nieuwe) sociale contacten én zijn minder eenzaam. En het is juist de groep eenzame mensen die vatbaarder zijn voor ziekte en achteruitgang. Ook Nederlands onderzoek bevestigt dit. Kortom, social media helpt op meerdere vlakken wat er in de meeste gevallen voor kan zorgen dat iemand langer zelfstandig thuis kan blijven wonen met een betere gezondheid.

Alleszelf artikelbanner met call-to-action

2. Zoek oude bekenden op

Social media is ideaal om mensen op te zoeken. Of het nu familie is, vrienden of (oud) collega’s en oud klasgenoten. Vooral Facebook is hier heel geschikt voor. In Nederland alleen al zijn er dagelijks een krappe 7 miljoen mensen actief. Veel kans dus dat je een bekende vindt.

3. Youtube voor antwoorden

Een antwoord vinden op praktische vragen? Via het videoplatform Youtube kun je tal van leuke filmpjes, spannende filmpjes en ontroerende filmpjes vinden. Maar vooral de praktische video’s doen het goed op Youtube. Hoe werkt bijvoorbeeld een iPad, hoe werkt een traplift of hoe ga je om met iemand die dementie heeft? Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erop.

4. Makkelijker communiceren

Social media kan ervoor zorgen dat het communiceren met anderen een stuk gemakkelijker wordt. Denk hierbij aan beeldbellen met je kleinkinderen of via makkelijk en snel chatten met anderen via Whatsapp. Er zijn dus nog veel meer mogelijkheden dan de traditionele post of vaste lijn. En het mooie is, het bijna altijd gratis!

5. Hobby vrienden vinden

Het oppakken van een hobby kan heel veel voldoening geven. Maar het is nog veel leuker als die hobby ervoor kan zorgen dat je ook sociale contacten opdoet met gelijkgestemden. Social media is ideaal om mensen te vinden met dezelfde hobby of interesse. Of je nu een groep zoekt via Facebook of via een platform als Max50Plus opzoek gaat, samen iets doen is gewoon leuker dan alleen je tijd doorbrengen.

6. Train je brain

Het is algemeen bekend dat het trainen van je hersenen je ‘jong’ houdt. Social media heeft tal van mogelijkheden om je hierbij te helpen. Spelletjes zoals Wordfeud zijn heel populair, maar ook het blad Libelle heeft een game winkeltje waarin je kunt zoeken. En ben je niet van de spelletjes maar wil je je hersenen kraken op een encyclopedie, dan kun je ‘los’ op Wikipedia.

7. Open blik op de wereld

Naast TV, radio en krant is social media natuurlijk de meest actuele bron van nieuws. Via Facebook of Twitter volg je eigenlijk het nieuws terwijl het gebeurt. En wil je geïnspireerd worden door schoonheid dan zijn Instagram en Pinterest ideaal. Deze foto sites zijn inmiddels uitgegroeid tot enorme grote social media kanalen waar je ook contacten kunt leggen.

8. Handige apps

Apps kun je installeren op je smartphone of tablet. Er zijn er eindeloos veel, dus laten we vooral focussen op een aantal die handig zijn voor de doelgroep. Er zijn gezondheidsapps die je kunnen helpen voeding of beweging. Soms zijn het betaalde apps, maar heel veel zijn er ook gratis. Verder heb je verschillende ouderenapps en tenslotte handige apps voor bijvoorbeeld het weer.

9. Datingsites

Tal van relaties ontstaan tegenwoordig via datingsites en apps. Vooral in de doelgroep boven de 50! En waarom niet? Kijk eens naar 50PlusMatch of Lach.nl.

10. Lokale initiatieven

Kun je niet stilzitten en wil je graag nog middenin de maatschappij staan als bijvoorbeeld een vrijwilliger? Er zijn online tal van initiatieven te vinden die zich richten op lokale projecten. Maar je kunt ook eens een kijkje nemen bij je lokale bibliotheek. Hier worden vaak bijeenkomsten en cursussen georganiseerd over het internet en social media.

Reageren

Auteur

Alleszelf

Alleszelf

Alleszelf is een objectief, onafhankelijk en deskundig platform voor ouderen met informatie en advies over zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten