menu

Eenzaamheid voorkomen met…een kip!

Kun je eenzaamheid voorkomen met behulp van een levende kip? Volgens Coalitie Erbij wel en organisaties zoals IVN Nederland brengen dit ook al in de praktijk met projecten als Grijs Groen en Gelukkig.

Knuffelkippen

Volgens Coalitie Erbij, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, is het dagelijks zorgen voor bijvoorbeeld een kip goed voor het opbouwen van positieve relaties. Ook kunnen kippen ervoor zorgen dat mensen met bijvoorbeeld dementie tot rust komen en beter behandelbaar worden. Vrijwilligers van IVN Nederland merken dit ook dagelijks in de praktijk. Met het project Grijs Groen en Gelukkig worden zogenaamde knuffelkippen ingezet. Dit bijzondere soort kippen is heel zacht en laten zich makkelijk aaien. Verpleeghuizen die dit via Grijs Groen en Gelukkig al hebben getest rapporteren een verbeterde gezondheid van hun bewoners en een vermindering van depressie en eenzaamheid.

Eenzaamheid voorkomen met groen

Maar niet alleen knuffelkippen kunnen eenzaamheid voorkomen, ook is uit onderzoek gebleken dat groen en bewegen belangrijk is voor de gezondheid van mensen en zorgt voor meer sociaal contact. Dit geldt zeker ook voor mensen met dementie. Zij komen minder vaak buiten, vooral als ze in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen. Ook hier is IVN Nederland inmiddels actief. Mede dankzij de financiële hulp van de Nationale Postcode Loterij helpt IVN zorgorganisaties in heel Nederland tuinen aanleggen en brengen zij meer groen naar binnen bij zorglocaties.

IVN vrijwilligers artikelbanner

Groen vermindert stress

Groen werkt namelijk. Zelfs als je er al naar kijkt! Groen vermindert bijvoorbeeld stress. Onderzoek uit 1984 bracht dit voor het eerst aan het licht. Ook latere studies in Tokio en Chicago tonen dit aan. Vitamine G wordt het ook wel genoemd; vitamine groen. En mensen stimuleren om meer buiten te komen heeft nog meer vitamine voordelen. Het zonnetje op de wangen geeft ons én vooral ook ouderen de broodnodige hoeveelheid vitamine D, die wij nu vaak te kort komen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.