menu

Een dag op de boerderij

Deze zomer gaan zorgcentrum Pennemes en IVN vijf bijzondere uitjes organiseren bij buurtboerderij Fronik in Zaandam. Vanuit het project Grijs Groen en Gelukkig worden de ouderen uit de zorginstelling mee de natuur in genomen tijdens een dag vol met nieuwe groene activiteiten.

Contact met natuur

En de eerste dag op de boerderij was al een succes. 18 juli gingen de ouderen op pad: “Het is prachtig dat we door het programma Grijs Groen en Gelukkig vanuit de Nationale Postcode Loterij de steun krijgen dit soort activiteiten op te zetten. We brengen ouderen weer in contact met de natuur. Dat we dat op deze plek midden in de natuur kunnen doen, zijn we erg blij mee”, aldus Rutger de Graaf, projectleider Innovatie bij Pennemes.

IVN lid worden artikelbanner

Vroeger op de boerderij

Voor de bewoners was het niet alleen een heel gezellige middag, maar vaak ook een feest der herkenning. En Linda Bloem van de buurtboerderij ontving ze met open armen. De rondleiding die zij de bewoners gaf bracht veel oude herinneringen naar boven. “Dit gebruikte we vroeger om het weiland te ploegen, maar dat moet minstens 60 jaar geleden geweest zijn”, zo vertelt de 96 jarige bezoeker de heer Honing, terwijl hij met zijn zus Eefje loopt.

Groene dagbesteding maakt het verschil

Komende zomer staan dus nog vier bezoeken aan de boerderij gepland. Zorgcentrum Pennemes is tot nu toe heel enthousiast. De ‘groene dagbesteding’ die door Grijs Groen en Gelukkig voor hun bewoners wordt georganiseerd brengt mens en natuur weer samen en dat merken zij ook in de positieve effecten die dit heeft op de stemming van bewoners. Koen Baart zet vanuit IVN de activiteiten op. Hij legt uit: “Oudere mensen hebben een sterke band met natuur, vaak sterker dan jongere generaties. Met groene dagbestedingsactiviteiten zoals deze zetten we natuur in om meer welzijn en geluk toe te voegen aan de samenleving. Dat bewijst deze middag maar weer, want dit is een ervaring die men niet meer vergeet.”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.