menu

Heeft u Anne Frank ontmoet?

Vragen over Anne Frank en Hitler krijgen ouderen vaak als ze hun levensverhaal vertellen aan de jongeren van groep 8 en de middelbare school in Den Haag. Dat allemaal in het kader van het door de stichting GetOud bedachte project ‘Wij in de Wijk’ in het Haagse stadsdeel Loosduinen, waar ouderen en kinderen elkaar beter leren kennen.

Het project wil zo iets doen aan de vooroordelen dat ouderen traag in het verkeer zouden zijn en dat kinderen de hele dag alleen nog maar op hun smartphone zitten.

Anne Frank en Hitler betekenen oorlog

De vertellers gaan wel een stukje terug in de tijd. Soms wel tot het einde van de 19de eeuw. Het is voor de kinderen natuurlijk onvoorstelbaar, dat deze mensen nog contact hadden met die tijd. Alles komt voorbij: kind zijn, trouwen, school, werken. Ook de oorlog speelt een grote rol in de verhalen. De jongeren komen als het ware in een tijdmachine terecht die hen naar een tijdperk brengt zonder televisie, internet en mobiele telefoons. En als de oorlog ter sprake komt wordt regelmatig de vraag gesteld: “Heeft u Hitler ook zelf ontmoet? Nee? Anne Frank dan?”

Inspiratie

Naast het verkleinen van de kloof tussen jong en oud, is het ook een inspiratie voor bijvoorbeeld het maken van (studie) keuzes. Ingrid van Engelshoven, wethouder en 1ste loco-burgemeester van Den Haag, vertelde haar levensverhaal aan ruim 60 kinderen van basisschool KBS de Oase. Nadat de kinderen hoorden dat je als wethouder niet door rood kan fietsen omdat je nu eenmaal een voorbeeldfunctie hebt, kwam de vraag of ze dan ook niet in trainingspak de straat op kan. Maar dat kan gewoon, vertelde Ingrid, want ze houdt van hardlopen. Deze en nog veel meer vragen over studie en werk kwamen voorbij. Het zou mooi zijn als meer scholen het voorbeeld van het stadsdeel Loosduinen volgen en jongeren en ouderen op deze manier elkaar iets beter leren kennen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.