menu

Weg met die drempels!

Robin in Levensles

Robin test het openbaar vervoer op toegankelijkheid

Robin is één van de studenten van MBO Amersfoort die deze week zijn diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 mag ophalen. In december 2014 deed hij met zijn medestudenten van MBO Amersfoort mee aan Levensles in een toepasselijke omgeving: het Leerhotel Het Klooster.

Drempels en een handicap

Studenten presenteerden er hun goede ideeën aan het publiek en gingen aan tafel in gesprek met experts, adviseurs en ouderen. Robin onderzocht de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in de regio voor mensen met een beperking. Zijn groepje ging er zelf op uit, achter het looprek en in de rolstoel. Zij merkten hoeveel drempels er zijn voor de vele ouderen die zelfstandig wonen en er graag op uit gaan, maar afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De maatschappij en publieke ruimte moeten hier beter op worden ingericht!

Naar school in het woonzorgcentrum

Robin leerde het vak in Leerbedrijf De Liendert/GildeXL, in een situatie die de praktijk zo dicht mogelijk benadert: een woonzorgcentrum met bewoners. De mbo-studenten volgen in De Liendert niet alleen hun praktijk-, maar ook een flink deel van hun theorielessen. Dit doen zij op instructie en onder begeleiding van ervaren vaste verzorgenden, zogenoemde ‘werkcoaches’, die hier speciaal voor zijn opgeleid. De studenten worden bovenop het vaste personeel ingeroosterd en leren het vak grotendeels in het appartement of aan het bed van bewoners. Het gaat om een samenwerking tussen zorgorganisatie Beweging 3.0 en MBO Amersfoort.

Reageren

Auteur

Danielle Swart

Danielle Swart

Danielle Swart is bij de Leyden Academy verantwoordelijk voor projecten op het gebied van beter onderwijs voor (toekomstige) zorgmedewerkers, verbetering van het negatieve imago van de ouderenzorg en het toepassen van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.