menu

Vertellen over de oorlog

Koosje en Groep 8 in Levensles

Koosje voor de klas

Koosje woont in Loosduinen, gemeente Den Haag. Ze doet mee aan het project ‘Wij in de Wijk’ dat bedacht is door stichting GetOud en tot doel heeft bij te dragen aan de verbinding tussen jong en oud voor meer saamhorigheid en tolerantie.

Koosje geeft gastlessen aan kinderen uit groep 8 van basisschool KBS De Oase. Ze laat foto’s zien en vertelt hen over de oorlog, haar huwelijk en kinderen en dat ze gewerkt heeft. Het bijzondere is dat ze nu nog steeds werkt, op haar 79e. Ze is ‘oefenpatiënt’ voor studenten die leren hoe ze een fictieve wond moeten verzorgen en verbinden. Koosje is een echt rolmodel voor jong én oud!

Nooit meer oorlog

In de klas stellen de kinderen veel vragen, over hoe het was in de oorlog en of ze Hitler ontmoet heeft. Koosje vertelt over pakketten voedsel die uit vliegtuigen werden gegooid om hongerige mensen te helpen. Ze weet nog goed dat er chocolade in het pakket zat, maar dat dit van haar is afgepakt. De kinderen vinden dat erg oneerlijk. Maar in oorlogstijd is alles anders. Koosje vindt het belangrijk dat kinderen haar verhaal horen, zodat er nooit meer oorlog is in Nederland. Deze lessen zijn ook bedoeld als inspiratie voor de toekomst van jongeren. De lessen zijn kosteloos voor scholen in Loosduinen.

Reageren

Auteur

Danielle Swart

Danielle Swart

Danielle Swart is bij de Leyden Academy verantwoordelijk voor projecten op het gebied van beter onderwijs voor (toekomstige) zorgmedewerkers, verbetering van het negatieve imago van de ouderenzorg en het toepassen van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.