menu

Wonen in een hofje

Weet jij al waar je woont als je oud bent? Als je jong bent voelt die vraag nog heel erg overbodig aan. Maar naarmate je ouder wordt en je de 50 jaar bent gepasseerd wordt die vraag steeds relevanter. “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met plannen maken voor de 3e fase van je leven” zegt professor Rudi Westendorp. Maar ja, waar moet je dan precies beginnen?

Villa Begonia, niet achter de geraniums

Die vraag stelden Piet van Os en Ditty Eimers zich ook. 18 portretten en woonvormen later schreven zij het boekje ‘Villa Begonia, niet achter de geraniums’, waarin zij opzoek gingen naar een antwoord. Zij spraken met diverse mensen die al voor zichzelf hebben bepaald hoe zij gaan wonen en ze kwamen van alles tegen. Van een woonhofje tot een woongemeenschap en van een boot tot een boerderij. Zij brachten alles in beeld.

Wonen in een hofje

Nora Waslander is 96 jaar en is zo iemand die in een hofje woont. Een vrouwenhofje om precies te zijn, in het centrum van Amsterdam. “Lekker veilig en toch midden in de stad.” Nora vindt het heerlijk om met andere vrouwen te wonen. Zij is de oudste en de jongste is 28 jaar. Ze letten op elkaar en helpen waar nodig. Nora zou nergens anders willen wonen. Vooral ook omdat zij nu dichtbij de Prinsengracht woont waar zij vroeger als kind opgroeide. “Vechtpartijen, opstootjes en dronken kerels. Zalig!”

Bekijk Nora’s verhaal

In Villa Begonia vertelt Nora haar verhaal. Zij is 96 en woont zelfstandig in Amsterdam, op een hofje met uitsluitend vrouwen. De jongste vrouw is 28 en de oudste is Nora, maar ze houden elkaar in de gaten en helpen elkaar waar nodig. Zie jij jezelf in de toekomst zo wonen?

Posted by NED7 on woensdag 18 maart 2015

Bestellen

Villa Begonia geeft een unieke kijk op de groeiende variatie aan woonvormen voor ouderen in Nederland. Wil je ook het boek lezen?

Bestel het dan hier via NED7   »»»

Villa Begonia

De initiatiefnemers

Piet van Os is zelf 53 jaar en heeft zijn eigen communicatie bureau. Het liefste werkt hij met zijn bedrijf aan thema’s die er toe doen. Hij wil 50-plussers laten zien dat er heel veel keuze is in woonvormen en dat je niet hoeft te blijven wonen waar je altijd al hebt gewoond. En zelf hoopt hij door zijn zoektocht ook op dé ideale plek uit te komen.

Ditty Eimers is 54 jaar en journalist. Zij schrijft over participatie, gezondheid en diverse sociale kwesties. Dit doet ze onder andere voor Trouw, Psychologie Magazine, Vrij Nederland, Plus Magazine en TPOonline. “Hoe het leven er straks precies uitziet, dat is niet te voorspellen. Maar in een leefomgeving wonen die precies bij je past kan het leven een stuk gemakkelijker maken.”

Reageren

Auteur

Yvonne Witter

Yvonne Witter

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: klantparticipatie, woonvariaties, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn en zorg en buur(t)projecten. Yvonne heeft sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU gestudeerd. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten