menu

Wat te doen tijdens je pensioen?

De eerste baby die 130 jaar zal worden is al geboren. De kranten staan er vol mee en het Centraal Bureau voor Statistiek heeft de cijfers. Feiten liegen niet: we kunnen steeds ouder worden en de groep gepensioneerde wordt groter. Waar het aantal uren betaalde arbeid afneemt, ontstaat meer vrije tijd. Hoe kunnen we deze extra tijd op een positieve manier invullen?

Met deze vraag in mijn achterhoofd fotografeer ik al enige jaren verschillende initiatieven waar ouderen, letterlijk en figuurlijk, in beweging komen. Beweging is belangrijk. Meer beweging zorgt voor een kleiner valrisico en minder kans op medische aandoeningen. Bovendien krijgt men een beter humeur, mede door de sociale contacten. Zeg nou eens eerlijk, wie houdt er nou niet van dansen?

Hip-Hoppen

Iedere vrijdagmiddag klinkt er moderne hip hop uit de speakers in het restaurant van Woonzorgcentrum Florence Wijndaelercentrum in Den Haag. “We poppin’ like ayoooooooo, 1, 2, 3, 4 en zwaai”. Het is een verrassend geluid, iets wat je niet verwacht binnen een zorglocatie. Sportiefplan organiseert hier als enige in Nederland workshops hip hop dansen voor senioren. De directeur Stefan Barrett zag een inspirerende documentaire over de Nieuw-Zeelandse groep The Hip Hop-eration crew en dacht, dat kunnen wij hier in Nederland vast ook!

Voor de spiegel oefenen

Bij hip hop denken de meeste mensen aan moeilijke snelle moves, maar je kunt de moves ook simpeler maken zonder dat het suf wordt. Deze Haagse groep, bestaande uit ongeveer vijftien tachtigplussers heeft (nog) geen naam maar wel een behoorlijke vaste kern. In de wekelijkse repetities werken ze samen naar hun eerste echte optreden op 7 mei. Iedereen is gemotiveerd en doet actief mee. Om spierpijn te voorkomen wordt er gestart met een warming-up en afgesloten met een cooling-down. Tussendoor drinkt iedereen een glaasje water. De leerlingen zijn zelfs zo enthousiast dat ze hebben aangegeven thuis verder te willen oefenen. Hiervoor zijn inmiddels filmpjes opgenomen zodat ze thuis voor de spiegel de moves nog beter onder de knie kunnen krijgen.

Alcoholische versnaperingen

Ik geniet van de middag en realiseer mij opeens dat dit de mensen zijn die vroeger al naar dansles gingen. Iets wat voor mijn generatie en zelfs die van mijn ouders, al een stuk minder vanzelfsprekend was. Binnen mijn vriendengroep gaat het echt niet verder dan een paar jaar ballet, slechts enkele streetdance lessen en een paar geïmproviseerde pasjes in de discotheek. En voor die pasjes zijn vaak ook nog een paar alcoholische versnaperingen nodig, omdat we anders niet zo goed durven.

65 plussers in Benidorm

Dansen tijdens je pensioen

Waar ik deze vrijdagmiddag naar keek is de échte dansgeneratie, bij deze groep kriebelt het al zodra de muziek aan gaat. Toen ik de deelnemers hier naar vroeg werd dit luidkeels bevestigd en kwamen alle stijlen voorbij: volksdansen, tango, line dance etc. Een deelneemster vertelt mij na afloop dat hip-hop echt moeilijker is dan het lijkt. “De stapjes onthouden vind ik het allermoeilijkste, het gaat allemaal zo snel en ja we zijn toch al wat ouder!” Het getuigt wat mij betreft van lef om op je tachtigste te kiezen voor hip-hop. Leven is het meervoud van lef, schreef Loesje ooit. Dit kan ik alleen maar beamen.

Chapeau!

Voor uitbreiding van deze serie verhalen ben ik altijd op zoek naar stichtingen, verengingen of plekken waar ouderen met regelmaat in beweging komen. Denk aan: voetbal voor senioren, zwemmen voor mensen met dementie, noem maar op.

Heb je een tip? Wil je dat ik een keer langskom? Mail mij dan en wie weet!

Mijn werk wordt mede mogelijke gemaakt door een Werkbijdrage voor Jong Talent van het Mondriaan Fonds.

Fotografie: Romi Tweebeeke

Reageren

Auteur

Romi Tweebeeke

Romi Tweebeeke

Als documentaire fotograaf ontdekt Romi Tweebeeke de wereld van het ouder worden. Met haar verhalen, in woord en tekst, wil Romi de negatieve beeldvorming rondom ouder worden nuanceren. In haar korte humorvolle maandelijkse columns op NED7 schrijft ze over haar ontmoetingen en ontdekkingen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten