menu

Van geraniums naar geluksmomenten!

Misschien heb je er wel een: zo’n buurvrouw of buurman die altijd ‘achter de geraniums’ zit en het huis bijna niet uitkomt. Iets meer dan eenderde van de volwassenen en bijna de helft van de ouderen is wel eens eenzaam. De helft!

Voorop staat dat eenzaamheid een subjectieve ervaring is. Zo hoeft een enorm netwerk helemaal niet te betekenen dat iemand niet eenzaam is. Niemand anders dan jijzelf kan dit bepalen.

Slecht voor de gezondheid

Dat eenzaamheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid, wordt steeds meer erkend. Zo leidt het bijvoorbeeld tot een verhoogd stresslevel, met alle gevolgen van dien. Bovendien kunnen eenzame mensen minder of geen beroep doen op hulp van anderen. Iets wat juist steeds belangrijker wordt in deze veranderende maatschappij.

Datingprogramma tegen eenzaamheid

Maar als er zoveel eenzame mensen zijn, dan moet het toch te doen zijn om die groep samen te brengen? Moeten we misschien een nationaal datingprogramma beginnen? Gehuwden of samenwonenden blijken namelijk het minst eenzaam te zijn. Nu zal niet iedereen staan te springen om op zoek te gaan naar een (nieuwe) relatie. Maar er zijn ook andere manieren. Vanuit aandacht, een steuntje in de rug en gewaardeerde belangstelling vertrouwen doen ontstaan. Dat is het idee van ‘Present in Vriendschap’.

Geluksmomenten maken het verschil

Vrijwilligers en eenzame mensen gaan op zoek naar bestaande én nieuwe ‘geluksmomenten’. “Vanuit vertrouwen kunnen positieve ervaringen worden opgedaan, zoals een kopje koffie drinken of samen een potje kaarten”, aldus Noor Pleging, coördinator van Present in Vriendschap. Deze kleine geluksmomenten kunnen een groot verschil maken.

Ook jíj kunt wat doen voor je eenzame buurvrouw of buurman: elkaar groeten, een praatje maken of vragen om een klusje, doet al heel veel. Als we dit allemaal doen, zorgen we er hopelijk voor dat Nederland een stukje minder eenzaam wordt. Aan de slag dus!

Reageren

Auteur

Anne Meerdink

Anne Meerdink

Anne Meerdink is werkzaam bij GGD West-Brabant als projectmedewerker en onderzoekt de mogelijkheid tot gezondheidsbevordering van mensen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten