menu

Soms is het glas half leeg

dit gastblog is van Margareth Hillebrandt, coördinator diensten, Verpleeghuis Oudshoorn

Eerder heb ik een column geschreven over humor in de zorg. Humor ontspant, verbindt en relativeert. Het gebruik van humor kan echter niet altijd. Cliënten of patiënten zullen ongetwijfeld momenten hebben dat ze intens verdrietig, boos of angstig zijn. Die gevoelens met een grapje afdoen zou getuigen van weinig respect. Op die momenten is meeleven en meevoelen veel beter.

Ongelukkig zijn heeft ook waarde

Ken je ze ook, van die dagen? De regen roffelt tegen de ramen, je voelt je een beetje depressief en het liefst wil je je dekbed over je heentrekken om daar de rest van de dag niet meer onder vandaan te komen. Een wijze oude dame zei eens tegen mij: “Waarom streeft iedereen toch altijd naar dat gevoel van geluk. Soms is het goed om dat wat negatieve gevoel een beetje te koesteren, laat het maar even sudderen. Af en toe ongelukkig zijn heeft ook zijn waarde en is heel normaal.”

Deze uitspraak was een ware eyeopener voor me en hoe langer ik erover nadacht hoe opgeluchter ik mij voelde. Want wat is het verdraaid vermoeiend om altijd maar dat geluksgevoel na te streven. Soms zit het er gewoon even niet in.

Als het glas half leeg is

Verplaats je eens in de volgende situatie: Langzaam maar zeker worden de dingen die je eerst doodnormaal vond een heel stuk moeilijker. Handelingen die je voorheen automatisch verrichtte zijn ineens niet meer zo logisch. Steeds vaker vergeet je dingen. Na een periode van veel verwarring en onzekerheid volgt de diagnose: dementie. Op een zeker moment wordt er voor je beslist dat je niet langer thuis kunt blijven wonen. Je  wordt opgenomen in een verpleeghuis. Maar dat wil je helemaal niet!

Je bent angstig, onzeker en verdrietig. Op zo’n moment zit je niet te wachten op goedbedoelde opmerkingen dat het allemaal best wel meevalt, of dat het zo leuk is in het verpleeghuis en dat je er zulke leuke dingen kunt doen. Het laatste waar je behoefte aan hebt zijn mensen die de Tsjakka-geluksgoeroe gaan uithangen. Ik hoop dat je op zo’n moment wordt omringd door mensen die je je verdriet, verwarring, chagrijn en boosheid  gunnen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten