menu

Seks of een appel? Ik zou het wel weten!

Tijdens de damessoos in verpleeghuis Oudshoorn worden vaak spelletjes gedaan, dameszaken besproken en natuurlijk gezellig koffie gedronken. Ter afwisseling zijn er wel eens konijnen op bezoek geweest.

Dat leverde toen mooie aai- en knuffelmomenten op. De verhalen over de lievelingshuisdieren van vroeger kwamen snel op gang. De komst van de konijnen was dus voor herhaling vatbaar.

Parende konijnen

Twee leerlingen van een groene middelbare school uit de buurt brachten drie konijnen mee. Die werden op de grote tafel gezet waar de dames omheen zaten met hun kopjes koffie en koekjes. De dames en de activiteitenbegeleidster waren er helemaal klaar voor. Ze konden de beestjes vastpakken, op schoot zetten, aaien en knuffelen. Maar deze keer pakte het anders uit.

Een schuine mop en een triootje

De drie konijnen hadden alleen oog voor elkaar en voor het uitleven van hun seksuele behoeften. Ze besprongen elkaar en gingen naarstig aan de slag. De dames – veelal van tachtig jaar en ouder – vonden het hilarisch. Het gesprek dat ontstond kreeg een heel andere lading. Iemand zei “Oh jee!”, een volgende  kreeg de slappe lach en weer een ander vertelde een schuine mop om de feestvreugde nog wat te verhogen.

Seksuele revolutie

Seksuele voorlichting hadden de dames nooit gekregen. Ze hadden alles zelf moeten uitvinden. En dat hadden ze dus gedaan, nét voor de roerige jaren zestig. De seksuele revolutie hadden zíj meegemaakt toen ze in hun glorietijd waren. Jonge zelfbewuste vrouwen van rond de dertig. Zij behoorden tot de generatie pré-babyboomers, werd niet zonder trots gememoreerd.

Homo konijnen

Na een half uur vond de activiteitenbegeleidster het welletjes. Het was ook wel een beetje gênant om de hele tijd naar die parende konijnen op tafel te kijken. Het bleken ook nog drie mannetjes te zijn. De ruimdenkende babyboomers vonden dat dat moest kunnen, maar dat het dan ook nog om een trio ging vonden ze toch wat bedenkelijk.

Seks of een appel?

Een van de dames vond het een beetje zielig worden voor het konijn dat constant besprongen werd. Nu was het wel genoeg geweest. Met koekjes probeerden ze de beestjes af te leiden. Zonder succes. Misschien was dat maar goed ook want echt gezond schijnt dat niet te zijn. Zelfs stukjes appel hielpen niet. “Tja, als je nou toch zou moeten kiezen tussen seks of een appel”,  verzuchtte een van de dames. “Ik zou het wel weten”.

Verpleeghuis Oudshoorn en intimiteit

Waardigheid en Trots heeft het door Verpleeghuis Oudshoorn ingediende onderwerp “Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis” in hun programma opgenomen.

Oudshoorn gelooft dat wanneer er aandacht is voor intimiteit en seksualiteit dit gunstig werkt op het welzijn van de bewoners, het voorkomen van depressie, het behouden van de eigen regie en het zoveel mogelijk voortzetten van het leven thuis. Ook alle medewerkers van Verpleeghuis Oudshoorn hebben trainingen en gespreksgroepen gevolgd over intimiteit en seksualiteit.

Reageren

Auteur

Margareth Hillebrandt

Margareth Hillebrandt

Margareth Hillebrandt is coördinator diensten in verpleeghuis Oudshoorn. Zij is gespecialiseerd in zorginnovaties. Dit is ook waarmee ze mensen via haar blogs wil inspireren. Buiten haar werk in de ouderenzorg heeft ze twee boeken boeken geschreven die zijn uitgegeven. Een thriller en een roman.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten