menu

Roze Ouderen vaak eenzaam

Om te voorkomen dat ze vereenzamen hebben homoseksuele ouderen in het Delftse woonzorgcentrum Delfshove een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze andere ‘roze’ ouderen kunnen ontmoeten.

Het heet de Roze Ouderen Salon en het is een initiatief van Roel Kappetijn. “We bieden een luisterend oor”, zegt hij. Als kamerheer bij Delfshove, onderdeel van ouderenzorgorganisatie Pieter van Foreest, zet Roel zich al een jaar of twintig in voor roze ouderen. Officieel de LHBT-gemeenschap (Lesbisch, Homo, Bi en Transgender).

Onderwerp ligt gevoelig

Dat homoseksualiteit voor de groep van 75-plus een gevoelig onderwerp is, weet Roel uit eigen ervaring. Hij is zelf homo en beseft dat veel van de roze ouderen uit een tijd komen waarin homo zijn nog taboe was. Als het bekend werd, liep je het risico dat je door je omgeving in de ban werd gedaan. Die ouderen hebben nog steeds last van de schaamte en de angst voor afwijzing. Daardoor blijven ze liever alleen op hun kamer, bang om zich te verspreken en ontmaskerd te worden. Terwijl het juist zo belangrijk is dat ze zich in het zorgcentrum thuis voelen, ook al is dat lastig door het ‘anders’ zijn.

Zichzelf zijn

“De groep 50-plus roze ouderen in Nederland is zeker zo’n vier- tot vijfhonderdduizend mensen groot”, zegt Roel. “Terwijl dat maar van ongeveer tien procent formeel bekend is.” Onder gelijkgestemden in de salon durven de LHBT-ouderen wel zichzelf te zijn. Ze raken met elkaar in gesprek terwijl ze aan het schilderen of kleien zijn. Ook schrijven ze gedichten. Deelnemers die de eerste keer nog wat timide zijn komen bij die activiteiten toch los. De groep onderneemt ook uitstapjes.

Ook ouderen uit de buurt

De Roze Ouderen Salon is niet alleen bestemd voor de ‘roze’ bewoners van Delfshove. Sterker nog, er woont er op dit moment maar één. Daarom zijn ook LHBT-ouderen uit de buurt welkom. Ouderen die nog thuis wonen en niet als ‘roze’ door de buitenwereld herkend willen worden, vinden in Delfshove een neutrale en veilige plek. Deelnemers aan de salon in Delfshove zijn voornamelijk ouderen uit de buurt.

Erkenning van roze ouderen

Als zorginstelling is het belangrijk dat je laat zien dat ook roze ouderen welkom zijn. Door middel van een Roze Loper-plaquette bij de ingang geef je dat als instelling aan. De Roze Loper, die kan worden aangevraagd bij Roze50+, een samenwerkingsverband van ANBO, COC, Movisie en Vilans, is bestemd voor instellingen die aandacht besteden aan homoseksualiteit. Dat zijn er momenteel zo’n honderd. Als Roel het vermoeden heeft dat een nieuwe bewoner roze is, dan probeert hij op een ongedwongen manier in gesprek te komen en te wijzen op de Roze Ouderen Salon.

Enthousiasme nodig

“Je hebt vooral enthousiasme nodig om een salon op te zetten”, zegt Roel. “Om een goede sfeer te creëren en mensen ‘mee’ te krijgen.” De instelling kan meewerken door enkele uren voor coördinatie beschikbaar te stellen. Tijdens de salon helpen vrijwilligers. Materialen voor activiteiten worden met een kleine subsidie van de gemeente bekostigd; koffie en thee is van het huis.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten