menu

Ouderen zijn net gewone mensen

In Trouw stond afgelopen weekeind een artikel over Zingeving. Een onderdeel ervan ging over zinvol werk en de invloed van leeftijd hierop.

Een mevrouw, werkzaam in het Human Resource Management, wat vroeger gewoon personeelszaken heette, beweerde dat mensen zo rond hun vijftigste een andere kijk op (hun) werk krijgen. “Naarmate we ouder worden en de gezondheid minder, verkleinen we ons sociale netwerk. Ouderen willen de tijd die hun rest in het werk betekenisvol besteden. Zij raken meer geïnteresseerd in een taak die hun persoonlijke zingeving oplevert, waarbij de financiële motieven minder belangrijk zijn”. En zo ging het nog een tijdje braaf door. De oudere als Moeder Teresa–in–het–kwadraat.

Een tas vol complimenten

Als 72-jarige stug doorwerkende oudere mag ik mij wel een deskundige noemen op dit vlak. Maar ik herken dit beeld totaal niet. Ja, ik doe graag zinvol werk, waaraan ik plezier beleef, net zoals ik dat m’n hele leven al doe. En nee, ik ben niet zo nobel, dat ik dat allemaal gratis en voor niks doe en dat ik daar dan nog eens extra veel plezier aan beleef. Niks ervan, doodgewoon loon naar werken. Dat er dus regelmatig een extra bedrag op mijn bankrekening wordt bijgeschreven, naast de AOW en mijn pensioen, geeft me juist een zeer voldaan gevoel. Want waardering kan op veel verschillende manieren wordt uitgedrukt, maar één daarvan is zeker geld. Daarvan kan ik namelijk een extra weekje naar Berlijn, waar ik een paar mooie schoenen kan kopen. Dat zou beslist niet lukken met een tas vol complimenten.

Natuurlijk doe ik ook vaak iets voor niets. Zoals elk mens dat wel doet of zou moeten doen, of hij nou jong of oud is. Druk niet alleen ouderen in die vrome, filantropische hoek. Dat is ordinaire leeftijdsdiscriminatie en die is, terecht, streng verboden!

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten