menu

Nooit te oud (to be happy!)

Nooit te oud (to be happy!). Zo heet het theaterstuk waarmee Marjan Berk momenteel samen met haar muzikale vrienden toert langs regionale podia. Met haar 83 jaar is Marjan het levende bewijs van een jonge geest die zich (nog steeds) interesseert voor de wereld om haar heen.

Ze werkte jarenlang in cabaret (met o.a. Wim Kan), toneel, musical, film en televisie en heeft als schrijfster een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat alle aspecten van het leven bestrijkt. Met haar aanstekelijke schrijfstijl maakt ze allerlei taboes bespreekbaar; van erotiek op hogere leeftijd tot het samenwonen met haar kleinzoon en haar eigenzinnige kijk op het ouder wordende lijf.

Fotoserie: jonge en oudere rolmodellen

Onlangs heeft Marjan de Jo Visser Award uitgereikt gekregen, waarmee zij zich als ‘ambassadeur waardige zorg’ zal inzetten om de beeldvorming over ouderen te verbeteren. Marjan staat hier op de foto samen met haar kleindochter Valerie. Het beeld maakt deel uit van een fraaie serie gemaakt door stichting GetOud die op creatieve wijze een aantal jonge en oudere rolmodellen hebben geportretteerd. Zij worden de komende weken aan je voorgesteld hier op NED7, met een begeleidende blog over bijzondere relaties tussen generaties.

Samen de zorg voor ouderen beter maken

De fotoserie komt voort uit het initiatief ‘Levensles’ van Vereniging Het Zonnehuis en Leyden Academy. Met hulp van het Nationaal Programma Ouderenzorg zijn er acht regionale Levenslessen georganiseerd, waarbij frisse denkers – jong en oud – zijn uitgedaagd om samen na te denken over hoe de zorg voor ouderen beter kan. In deze bijeenkomsten hebben we mensen leren kennen die door hun positieve levenshouding laten zien dat je ‘nooit te oud to be happy’ bent! Zij delen hun inspirerende verhalen met je in deze fotoserie. De ervaringen uit de Levenslessen worden nu gebruikt om samen met studenten en docenten van enkele mbo-opleidingen Zorg en Welzijn te experimenteren met nieuwe onderwijsvormen. Met als doel: meer kennis over de behoeften en wensen van oudere mensen en meer begrip voor elkaar.

Marjan Berk en haar kleindochter Valerie voor Levensles

Marjan Berk met haar kleindochter Valerie

Reageren

Auteur

Danielle Swart

Danielle Swart

Danielle Swart is bij de Leyden Academy verantwoordelijk voor projecten op het gebied van beter onderwijs voor (toekomstige) zorgmedewerkers, verbetering van het negatieve imago van de ouderenzorg en het toepassen van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten