menu

Musea, schoffeer uw gasten niet

Volgens mij bestaan musea vooral dankzij ouderen. Elke keer als ik er eentje bezoek (dat is niet erg vaak, moet ik bekennen) zie ik drommen grijze kuiven langs de schilderijen en de beelden schuifelen. Allemaal met de leesbril op de neus en de koptelefoon van de audiogids op het hoofd.

Des te onbegrijpelijker dat deze keurige, trouwe gasten regelmatig worden geschoffeerd wanneer ze ook maar één centimeter te dicht bij een kunstwerk komen om te kunnen lezen wat er op de tekstbordjes ernaast staat. Want niet iedereen wil die vervelende audiogids gebruiken. Ik doe dat bijvoorbeeld nooit, want ik voel me er een zombie mee. Met behulp van de tekst naast de schilderijen opgehangen, red ik ook wel. Maar dan doet zich het euvel voor, dat die tekst te klein is om, zelfs met leesbril, van een afstandje te lezen. Dus ik doe een stapje naar voren om te kunnen zien wat er staat. Maar dat mag niet, alarmbellen gaan over, suppoosten komen aangesneld, want er dreigt GEVAAR. Ik kom namelijk over de zwarte lijn, die om het kunstwerk heen op de vloer is aangebracht.

Musea hebben het maar druk

Toen ik vorige week in Leeuwarden de tentoonstelling van Alma-Tadema bezocht, was het weer raak. En niet alleen bij mij.  Om de haverklap ging het alarm over, want net als ik hadden nog zo’n kleine honderd ouderen die dag uitgezocht om naar deze expositie te gaan (vrij reizen-dag van de NS waarschijnlijk). De suppoosten hadden het druk om alle wetsovertreders op hun fout te wijzen: u staat te dicht bij het schilderij. En steeds kregen ze hetzelfde antwoord: “Anders kan ik de tekst niet lezen”.

De oplossing ligt voor de hand: grotere letters naast het kunstwerk. Of niet zo overdreven bang reageren als iemand één teen over de zwarte lijn zet. Daarmee voorkom je dat brave, trouwe bezoekers voortdurend geschoffeerd worden. Alsof ze allemaal een stanleymes onder hun ANWB-windjack verborgen hebben om op de kunstwerken te gaan inhakken. Ook in het museum regeert het wantrouwen. Houd daarmee op!

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten