menu

Leer je buren beter kennen

Vorige week werd het programma ‘Als je me echt zou kennen…’, afgetrapt met een aflevering van een groep ouderen in Breda. Een mooi programma, waarin mensen worden uitgedaagd om zichzelf bloot te geven en dingen over zichzelf te vertellen die ze normaal niet zo snel zouden delen.

Een goed initiatief als je het mij vraagt, want hoe kwetsbaarder je jezelf opstelt, des te mooier de vriendschappen die daar uit kunnen opbloeien.

Aandacht voor elkaar

Natuurlijk hoef je niet direct met jan en alleman lief en leed te delen, maar een praatje maken met de buren of een voorbijganger is al een goed begin. Zeker in tijden waar we steeds meer ‘online’ zijn en minder oog hebben voor de ‘offline’ wereld, kan het geen kwaad om eens wat meer aandacht te besteden aan de mensen om ons heen. Kent u uw buren eigenlijk goed? En wanneer heeft u voor het laatst een praatje gemaakt met een wildvreemde?

Je buren beter leren kennen

Zelf moet ik bekennen dat ik mijn buren nauwelijks ken en zo zijn er vast velen met mij. Zonde eigenlijk, want het spreekwoord luidt natuurlijk niet voor niks ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’. Misschien houdt mijn buurvrouw wel net zo veel van films als ik en zou ze graag meegaan op mijn wekelijkse bioscoopuitje. Ook als het gaat om zelfredzaamheid, is een goed contact met je buren waardevol. Misschien is de buurman op nummer 80 wel een ster in banden plakken en hoef ik zelf niet onhandig staan te hannesen. Laten we dus werken aan onze zelf- en samenredzaamheid door meer in onze buren te investeren. Een oproep aan jullie, maar zeker ook aan mezelf. En misschien kunnen we gewoon beginnen met vragen: “Wat zou ik weten als ik u écht zou kennen?”

meer informatie

Reageren

Auteur

Anne Meerdink

Anne Meerdink

Anne Meerdink is werkzaam bij GGD West-Brabant als projectmedewerker en onderzoekt de mogelijkheid tot gezondheidsbevordering van mensen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten