menu

Langer zelfstandig wonen

Nu we allemaal ouder worden en langer zelfstandig moeten of willen wonen, is het belangrijk om zelf keuzes te kunnen maken. Wat zijn de mogelijkheden voor langer zelfstandig wonen? En is dat überhaupt wel mogelijk? Veel mensen denken dat dat voor “the happy few” met voldoende geld is. Maar niets is minder waar.

De mogelijkheden op een rij

Om de vooroordelen én barrières rondom langer zelfstandig wonen weg te nemen, is de gemeente Overbetuwe, samen met een aantal partners, een project gestart dat ‘Keuze Thuis’ heet. Om te laten zien wat er werkelijk allemaal aan mogelijkheden zijn, is een bestaande woning verbouwd en opnieuw ingericht. Zo kunnen bezoekers zelf ervaren wat de aanpassingen zijn die zij misschien nodig hebben. En ook belangrijk, wat dit kost.

Aangepaste woning van ‘Keuze Thuis’ in Andelst

Gratis advies

Aan de Julianastraat nummer 17 in het plaatsje Andelst, staat de modelwoning van ‘Keuze Thuis’. Niet alleen krijgt de bezoeker inspiratie én gratis advies hoe zij in de toekomst zelf hun woning kunnen aanpassen. Nee, zij krijgen ook te zien wat nu al allemaal mogelijk is. Het is dus geen futuristisch huis van de toekomst met allemaal technische snufjes waar je u tegen zegt. Het is een gewoon huis, met aanpassingen die voor iedereen bereikbaar zijn. Of je nu koopt of huurt, veel eigen vermogen hebt, of moet leven van een uitkering. Voor iedereen zijn voorbeelden gemaakt van aanpassingen die nodig zijn om langer zelfstandig wonen mogelijk te maken. Dat aanpassingen dus alleen voor mensen met een grote beurs zijn, dat is een fabeltje waar, bij het project ‘Keuze Thuis’, korte metten mee wordt gemaakt.

Zelf het huis bezoeken

Voor wie zelf inspiratie wil opdoen staat het huis open. Maar je moet wel even een van te voren de kalender raadplegen om te checken wanneer het huis beschikbaar is, want de interesse is groot. Het bezoek is helemaal gratis en het advies dat je ter plaatsen krijgt ook. En je hoeft er niet eens voor in de gemeente Overbetuwe voor te wonen!

Langer zelfstandig wonen in de praktijk

Het project ‘Keuze Thuis’ bestaat overigens uit een onbewoonde woning, die van 09:30 tot 17:00 uur geopend is én een al bewoonde woning. Hier kan je met je eigen ogen zien hoe mensen nu al met alle aanpassingen langer zelfstandig wonen. Alleen hun deur staat niet altijd open. Dus wil je de bewoonde woning bezoeken, dan is het noodzakelijk dat je van te voren een afspraak maakt.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten