menu

Kinderen helpen eenzame ouderen

Bij verpleeghuis Stellinghaven van ZuidOostZorg is een goede methode ontwikkeld om eenzame ouderen uit hun sociale isolement te helpen. En de oplossing is heel simpel. Zo simpel zelfs dat ook andere zorgorganisaties in Nederland dit idee zonder moeite over zouden kunnen nemen.

Het enige dat moet gebeuren is contact leggen met de buren. Tegenover verpleeghuis Stellinghaven in Oosterwolde ligt basisschool De Toekan. Samen met de basisschool organiseert het verpleeghuis activiteiten. Dit levert structureel contact op tussen de verpleeghuisbewoners en de scholieren van de basisschool. En sinds dit gebeurt is er veel veranderd!

Gluren bij de buren

Het project heet ‘Gluren bij de Buren’ en is nu al zo’n 6 jaar actief. De voordelen van deze aanpak zijn voor zowel de ouderen als de kinderen duidelijk zichtbaar. Eenzame ouderen worden door het contact met de kinderen uit hun sociale isolement gehaald omdat de kinderen hun iets kunnen geven waar het bij deze ouderen vaak aan schort: aandacht. Tegelijkertijd verbreden de kinderen hun eigen horizon en kunnen zij zich sociaal verder ontwikkelen.

Bewoners leven op

Het contact met de kinderen ‘activeert’ bewoners. In verpleeghuis Stellinghaven verblijven veel bewoners met dementie en het contact met de kinderen roept bij deze bewoners veel herinneringen op aan hun jeugd. Volgens Willem de Vreeze, welzijnscoach in Stellinghaven, wordt het contact makkelijker gelegd omdat het hier juist om kinderen gaat. Er zijn veel bewoners die door hun ziekte weinig kunnen of zeggen, maar tijdens de bezoekjes van de kinderen leven zij helemaal op en worden zij weer actiever. Er zijn zelfs bewoners die weer beginnen te praten!

De activiteiten met eenzame ouderen

Tijdens de bezoekjes worden er verschillende activiteiten ondernomen. Van pannenkoeken bakken tot spelletjes spelen en van knutselen tot werken in de moestuin. Er wordt altijd iets actiefs gedaan. Maar de ouderen komen ook naar de basisschool. Zo wonen bewoners soms lessen bij én kunnen zij zien hoe tegenwoordig les wordt gegeven. Tijdens deze lessen krijgen zij ook de gelegenheid om te vertellen hoe zij vroeger als kind les kregen. Inmiddels is een van de bewoners de vaste voorleesdame geworden op de school. Een samenwerking met heel veel voordelen dus!

Beleeftuin van het Oranje Fonds

Het succes van ‘Gluren bij de Buren’ is ook het Oranje Fonds niet ontgaan. In 2013 won het project het Gouden Appeltje, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het fonds. Met het geldbedrag dat hieraan verbonden was wordt inmiddels een echte beleeftuin gemaakt. Hiermee kunnen de ouderen en de kinderen straks nog meer activiteiten ontplooien!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten