menu

Het is de week tegen eenzaamheid!

4 op de 10 Nederlanders voelt zich eenzaam. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren kampen met isolatie. En eenzaamheid heeft grote invloed op ons welzijn en onze gezondheid. Een groeiend probleem dus, maar toch eenvoudig op te lossen zo bleek uit de verhalen die rondom de Week tegen Eenzaamheid aandacht kregen.

De Week tegen Eenzaamheid, van Coalitie Erbij, ging 24 september jl. van start. Maar naast de schokkende cijfers over eenzaamheid in Nederland is dit ook dé kans om te laten zien welke prachtige initiatieven er zijn om eenzaamheid tegen te gaan.

Geen eenzaamheid in het Thuishuis

Een van de initiatieven die tijdens de Week tegen Eenzaamheid aandacht krijgt is het Thuishuis. Een soort studentenhuis voor senioren. Dit initiatief ontving gisteren de Nationale Eenzaamheid Prijs. In deze woonvorm heeft ieder z’n eigen kleine (woon)kamer met een slaapkamer, een badkamer en een pantry. Maar net als in een studentenhuis wordt de woonkamer gedeeld en is er een gezamenlijke keuken. 5 tot 7 alleenstaande 60-plussers met een smalle beurs wonen hier bij elkaar. Veel vrijwilligers zijn betrokken bij het Thuishuis die af en toe langskomen en helpen. Ook is het mogelijk om zorg te regelen, zodat alles binnen handbereik is.

Bij de buren op de koffie

Dat eenzaamheid ook op andere, vaak eenvoudige wijze tegengegaan kan worden blijkt uit het verhaal van Dien Lacroix die gisteren aanschoof bij De Wereld Draait Door. “Het is afgrijselijk. De muren vliegen je aan. Je probeert je te verzetten, maar dat heeft geen zin.” Dien is overgebleven als enige van de hele familie en ze zat soms dagen alleen zonder een woord te wisselen. “Je komt de dag door met een beetje puzzelen en wat lezen en af en toe naar buiten gaan om boodschappen te doen.” Totdat haar nieuwe buurman Eric van den Elsen op de Lindegracht in Amsterdam Dien uitnodigde voor zijn housewarming. Dien is sindsdien niet meer eenzaam en drinkt elke dag koffie met haar buurman. Zo eenvoudig kan het dus ook zijn. Eric moet toegeven dat Dien ook wel heel gezellig is. Maar niet alleen Eric heeft haar opgenomen, ook zijn vrienden vallen bij Dien nu af en toe binnen. Dien: “Het is net een invasie, want ook de vrienden van Eric komen regelmatig even langs.”

Week tegen Eenzaamheid nu al een succes

Coalitie Erbij organiseert samen met CMO Flevoland en Aedes-ActiZ kenniscentrum Wonen-Zorg de Week tegen Eenzaamheid. En ondanks dat de week nog maar net begonnen is, is het nu al een succes te noemen. In de aanloop naar de week werden er maar liefst 55 projecten ingestuurd die allemaal, op hun eigen manier, strijden tegen eenzaamheid. Overigens stopt Coalitie Erbij niet met het werken aan meer verbinding in onze maatschappij. Dus heb je een project of weet je iemand die een project heeft opgezet? Laat het de organisatie dan weten! Of laat hier onder je verhaal achter.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten