menu

Gymschoenen aan en gaan!

Oeh..ah,  ochtendgymnastiek, oeh..ah,  fanatiek. Dit is een liedje van Telekids waar mijn generatie vroeger op de basisschool altijd een beetje lollig over deed. Want ja, gymnastiek was iets stoms, zeker op de vroege ochtend.

In Nederland hebben we televisieprogramma’s die ons in beweging brengen, of velen van ons gaan op een zelfgekozen moment naar de sportschool of vereniging. In andere landen zoals Japan gebeurt het gymmen gewoon in stadsparken, tenminste dat heb ik mij laten vertellen. Voor nu zocht ik het dichter bij huis. Sinds enige maanden werk ik aan mijn tweede (foto)boek, dit keer met het onderwerp: Benidorm.

Rollatorcity

Benidorm is buiten het hoogseizoen hét toevluchtsoord voor vele senioren uit de rest van Europa. Het grijsgehalte is hoger dan gemiddeld en de stad heeft niet voor niets de bijnaam Rollatorcity. We kunnen steeds ouder worden en daardoor zal het pensioenstelsel de komende jaren nog flink veranderen. Hoe zal mijn pensioen er straks uit zien? Met deze vraag in mijn achterhoofd bekeek ik deze bijzonder plek. In februari en in april verbleef ik in totaal 14 dagen in een in een volgeboekt Benidorm.

65 plussers in Benidorm op het strand

Eerste indruk

Mijn eerste reis logeerde ik in een groot, grijs en hoog hotel, zoals je in deze badplaats er wel honderd hebt. Ik neem jullie graag mee naar mijn eerste ochtend. Terwijl ik enigszins verward met mijn camera rondliep werd ik aangenaam verrast door veel senioren met de hipste gymschoenen. Wit met roze veters, geel met zwarte veters, Nike, Adidas, alles kwam voorbij. Iedereen sjeesde in zijn eigen tempo over de boulevard. Waar gingen ze naartoe? Ze waren gewapend met een flesje water, plastic tasje met een sinaasappel of handdoek. Iedereen was onderweg naar zijn/haar eindbestemming. Nieuwsgierig als ik was ging ik op onderzoek uit en achtervolgde ik een paar mensen.

Jong en oud, dik en dun

Tussen de palmbomen of bij het bord van de strandbal vormden zich groepjes. Vanaf een afstandje zag ik op het zand een donkere vlek mensen ontstaan. Dichterbij gekomen ontdekte ik dat mensen met hun voeten het zand een beetje wegveegden om een plek te creëren om stevig op te gaan staan. Ze kwamen hier duidelijk niet voor een picknick of om onderuitgezakt met de krant van de felle ochtendzon te genieten. Nee, ze kwamen om te bewegen! Jong en oud, dik en dun, iedereen deed mee. Het was een genot om naar te kijken. Zelfs langs de kant zag ik verschillende mensen ‘stiekem’ mee doen, langzaam dijden de groepen zich uit. Alles op een rustig tempo: mañana mañana!

Endorfine

Iedere groep had zijn eigen aanpak en sfeer. Er was bijvoorbeeld een groep die werkte met attributen zoals met zand gevulde flesjes en grote houten stokken. De lerares stond in het midden op een podium en had er een aardig tempo in. Daarnaast waren er ook vele kleinere groepjes van ca. 12 mensen. Hier lag de leeftijd hoger en de fysieke inspanning was ook minder groot. Hoe je het ook went of keert, deze activiteiten op de vroege ochtend zijn goed. Ze zorgen namelijk voor de aanmaak van het hormoon endorfine. Dit hormoon, ook wel het gelukshormoon, zorgt ervoor dat je je lekker voelt en de dag met veel plezier en frisse moed begint. Tijdens mijn verblijf hoor ik regelmatig: “In Benidorm is iedereen gewoon veel gelukkiger”. Zou dit er iets mee te maken hebben? En kan iemand mij vertellen waarom we dit in Nederland niet doen?

Achter de schermen

Zie hier een klein kijkje achter de schermen van mijn werkzaamheden in Benidorm. Na het hoogseizoen keer ik weer terug om meer verhalen en beeld te verzamelen voor mijn boek. Omdat ik niet graag stil zit en ook vanuit Nederland verder wil werken ben ik momenteel op zoek naar Benidorm liefhebbers die deze zomer in Nederland verblijven. Mail mij gerust voor meer informatie!

Fotografie: Romi Tweebeeke

Reageren

Auteur

Romi Tweebeeke

Romi Tweebeeke

Als documentaire fotograaf ontdekt Romi Tweebeeke de wereld van het ouder worden. Met haar verhalen, in woord en tekst, wil Romi de negatieve beeldvorming rondom ouder worden nuanceren. In haar korte humorvolle maandelijkse columns op NED7 schrijft ze over haar ontmoetingen en ontdekkingen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten