menu

Eenzaamheid bij ouderen, wat kun je doen?

Deze brief is geschreven door Joh. P. Krijnsen uit Amersfoort

Op mijn jeugdige leeftijd van bijna 90 jaren probeer ik u nu toch een beetje troost te geven en mijn ervaring met u te delen. Zo kan ik u misschien de weg wijzen om uit uw eenzaamheid te komen en gelukkig te worden.

Omdat ik weet hoe u zich deze dagen voelt, wil ik trachten u een beetje moed in te spreken. Ik ben, of was, óók een eenzame oudere en voelde mij na de dood van mijn vrouw ook eenzaam en verlaten, maar wilde toch proberen er iets van te maken.

Vrolijkheid trekt mensen aan

Vroeger thuis waren we, met de ouders mee, met twaalf man in bittere armoe vanwege de crisistijd voor de Tweede Wereldoorlog. Mijn moeder was een heerlijke vrouw, die ondanks haar zware lasten door het grote gezin toch altijd vrolijk was. Ook toen mijn vader was overleden. Die vrolijkheid en blijdschap heb ik van haar meegekregen en dat is ook de reden dat ik mij staande heb kunnen houden, want vrolijkheid trekt de mensen aan en dan zoeken ze je graag op.

Spontaan in tranen uitbarsten

Afgelopen week heb ik eindelijk de moed gevonden de kastladen van mijn overleden vrouw op te ruimen. Veel dingen die ik zag en niet kende vond ik prachtig en grappig. Maar toen ik haar poëziealbum zag waarin zij haar diepste geheimen en gevoelens uit haar jeugd blootlegde, deed mij dat spontaan in tranen uitbarsten. Doch wonderlijk genoeg gaf dat mij tevens de nodige kracht om verder te gaan en te proberen staande te blijven.

Eenzaamheid bij ouderen aanpakken

Ook u zult wederom een plekje vinden waar u zich gelukkig zult voelen en de zon weer ziet schijnen. Blijf daarom vrolijk, straal het uit ook al voelt het inwendig niet zo, toon medeleven met je gemeenschap en steun anderen die het ook zo nodig kunnen hebben. Blijf vooral blij en belangstellend. Zorg voor muziek in huis en zing mee, dat brengt u in een goede stemming.

Ik hoop dat u de goede weg weer kunt vinden en ik wens u veel vrienden en een fijne kerst en een gelukkig 2017 toe!

Bron: Telegraaf

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten