menu

Dierbare en minder dierbare herinneringen

Het is mooi en goed om herinneringen te hebben, zeker als je oud bent want ze kunnen een bron van vreugde zijn. KUNNEN, want niet alle herinneringen zijn aangenaam. Toch horen ze er bij omdat ze hoe dan ook hebben bijgedragen aan onze vorming, of we dat nu leuk vinden of niet.

Daarom koester ik ze allemaal, wat niet wil zeggen dat ze mijn dagelijkse ‘voedsel’ zijn. Meestal word ik als het ware overvallen door een herinnering. Die wordt dan opgeroepen door iets wat ik hoor, lees, zie of ‘zomaar’, alsof er een speciale opbergplaats is waar ze liggen te sluimeren tot ze eruit gelicht worden.

Mantelaar artikel banner

Dierbare herinneringen

Hoe dierbaar mijn herinneringen me ook zijn, toch wil ik niet dat ze de boventoon voeren in mijn dagelijkse leven, zoals dat vaak het geval is bij ouderen. Praten over vroeger kan op z’n tijd best leuk zijn, maar ik leef NU en ik vind het heden interessant genoeg om nieuwe herinneringen aan te maken, tenzij mijn geestelijke en/of lichamelijke gezondheid dat verhindert. Het enige wat ik daarvoor nodig heb is openstaan voor alles wat zich aandient. En dat is gemakkelijker naarmate ik oud(er) ben, omdat er zoveel verantwoordelijkheden van me zijn afgevallen.

Niet meer moeten

Niet meer moeten maar mogen – dat is voor mij de grootste zegening van de ouderdom. Zo mag ik hier achter mijn laptop zitten schrijven in plaats van vervelende administratieve dingen uit te pluizen en mag ik vanmiddag, in plaats van boodschappen doen, geheel onverwacht, met een vriendin naar een tentoonstelling over de sixties in het Tropenmuseum – de zestiger jaren waaraan ik zoveel dierbare herinneringen bewaar. Uiteraard ben ik degene die bepaalt wat ik moet en mag, maar ik merk dat met het stijgen der jaren het moeten steeds meer terrein verliest. Dat is een bijzonder aangename constatering!

Reageren

Auteur

Yvonne Klinkert

Yvonne Klinkert

Yvonne Klinkert (1935) is geboren in Den Haag, maar verhuisde in 1962 met haar gezin naar Amsterdam. Zij krijgt mantelzorg via Mantelaar maar wil zelf nog veel kunnen blijven doen. Hier op NED7 blogt zij over haar ervaringen en passie voor het leven.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten