menu

De huiskamer van Leo en Netty

Eenzaamheid onder ouderen komt veel voor. Het wordt ook wel een probleem genoemd. Nu kun je voor heel veel problemen een oplossing vinden, dus ook voor eenzaamheid onder ouderen. En het is niet eens zo ingewikkeld. Kijk maar naar de huiskamer van Leo en Netty.

Mijn huiskamer, jouw huiskamer

Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden, maar vooral onder tachtigers. Toch is er voor Margot, Jo en Tiny uit Den Haag een oplossing vlakbij in hun buurt: de huiskamer van Leo en Netty. Leo en Netty hebben hun huiskamer beschikbaar gesteld voor oudere buurtgenoten. Dus als iemand alleen is en niemand heeft om zijn of haar verjaardag mee te vieren, dan ga je naar Leo en Netty en dan zijn er altijd wel andere buurtgenoten die gezellig een gebakje met je kunnen eten.

Laakse Lente

Ze hebben er een prachtige poëtische naam voor bedacht: de Laakse Lente. Zelf vinden ze het niet meer dan normaal wat ze doen. Netty: “Een dag heeft vierentwintig uur. Hoeveel moeite is het nou om een paar uur per dag aan de ouderen te geven?”. Zij hebben er zelf ook gezelligheid aan. Dit is dus de ‘participatiemaatschappij’ in optima forma. Een heel praktisch en simpel voorbeeld dat iedereen zo zou kunnen overnemen.

De huiskamer is veilig

Het plan ontstond twee jaar geleden. Leo en Netty wilden iets doen voor hun eenzame buurtgenoten. Het moest wel makkelijk uitvoerbaar zijn natuurlijk. Dus het plan om hun huiskamer, in het Haagse Laakkwartier, beschikbaar te stellen als ontmoetingsplaats voor buurtgenoten was een schot in de roos. Nu zitten ze iedere dag van tien tot twaalf klaar met de koffie. Netty: “Mensen vinden een huiskamer een veilige en vertrouwde omgeving. Daar vertel je ook sneller waar je mee zit.” Ze organiseren ook uitjes die ze altijd met een lunch afsluiten. De Laakse Lente telt al tachtig leden.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten