menu

College oppassen voor opa en oma

“Willen jullie op de kinderen passen?” Die vraag krijg je als opa en oma op een gegeven moment voorgeschoteld. En dan is het moeilijk om nee te zeggen. Af en toe lukt nog wel. Maar vaak gaat het om een vast moment of zelfs momenten in de week. Kinderopvang wordt namelijk steeds duurder en opa en oma zijn dan een goedkoop alternatief. Leuk toch? Of kleven er ook bezwaren aan?

Samen praten

Wat als er meerdere kinderen zijn die hun ouders als oppas vragen? Of wat als de grootouders er een andere mening op na houden als het om opvoeden gaat? Of als het fysiek te zwaar is? Om op al deze vragen een antwoord te krijgen organiseert de GGD Hollands Noorden zogenaamde oppascolleges. “College klinkt misschien ingewikkeld”, zegt initiatiefneemster Gea Breebaart, beleidsmedewerker gezondheidsbevordering, “maar het is juist heel simpel. Het zijn workshops waar opa en oma de kans krijgen om met elkaar te praten over het wel en wee van oppassen. Want daar was vooral behoefte aan”.

Vers of uit een potje?

Gea won met ‘Meer aandacht voor opa’s en oma’s’, de wedstrijd ‘Het beste idee van de GGD’. En samen met opvoeddeskundige Hilda Gerritsen zette ze de workshops op. Daarin worden herkenbare situaties nagespeeld door acteurs. De sketches zorgen voor veel hilariteit. Zoals de zoon die aan zijn moeder vraagt of zij twee dagen in de week wil oppassen. En dan kunnen hij en zijn vrouw ’s avonds meteen mee-eten. Wel zo makkelijk. Maar ook zaken die tot grotere meningsverschillen kunnen leiden zoals vers koken of potjesvoeding en de baby laten huilen of toch uit bed halen.

Oppassen is gezond voor opa en oma

Na elke sketch wordt er, onder leiding van Hilda Gerritsen, gepraat over de gespeelde situatie. “Jonge ouders hebben vaak andere ideeën over opvoeden dan hun ouders. Maar ja, andersom ook. Maar je moet wel eerlijk zijn tegen elkaar en de dingen benoemen”. Oppassen levert natuurlijk ook veel plezier op en het is gezond. Breebaart: “Dankzij de kleinkinderen bewegen de grootouders meer, zijn ze minder eenzaam en wordt hun geheugen beter”.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten